Nejste přihlášen/a.
OSVČ při stejných příjmech odvede 121 287,-Kč ročne a zaměstnanec pokud do toho tedy počítáme i to co za něj platí někdo jiný, tak 170 460,-Kč. Tak by mě zajímalo kde si nabral těch 130 000,-
Živnostník odvede asi o 17% méně, než zaměstnanec. Je to takové velké procento? On zase dostane od státu zase méně. Vždyť po státu vůbec nic nechce narozdíl od zaměstnance.
A když tam mícháš hrušky s jablkama, tak živnostník je mnohdy plátce DPH a v tom případě odvede ještě asi o 80 000,- Kč více, takže pak do státní kasy přispívá o 30 000,- Kč více než zaměstnanec.
No on je problém že sám za sebe platí míň ale od svých zaměstnanců plně vybere ze mzdy, ale do státního rozpočtu neodvede. A státnímu rozpočtu je to jedno odkud to je. Důležité je že to chybí.
To jsem pochopil, ale to že to dělá pár podnikatelů neznamená, že to dělají všichni nebo ano?
A doufám, že pokud si necháš provést nějakou službu, jako je opravit auto, nebo něco na bytě, tak vždy vyžaduješ doklad a zaplatíš DPH. Kolik toto dělá zaměstnanců?
A tyk předpokládám, že si se nikdy nenechal zaměstnat načerno a každou fušku u souseda nebo někde kde sis přivydělal, tak si také řádně zdanil. Chováš se tak?
A pokud máš firemní telefon, rozlišuješ soukromé hovory od firemních a necháváš si je také počítat do příjmů a řádně to daníš? Resp. všechny prostředky, které máš od zaměstnavatele a použil jsi je k něčemu jinému než k práci u něj.
Tak v tom mám zmatek o kom je vlastně řeč. Jistě že to nedělají všichni ale nejspíš většina když to začíná státu dělat problém. Jako zaměstnanec platím DPH v tom co si koupím. Těžko mohu požadovat vrácení DPH. Jako zaměstnanec jsme mohli použít firemní telefon. Byly dvě volby na přístup do sítě. Ta jedna byla pro soukromé hovory a vše se platilo.
Jako podnikatel většina se snaží odečíst co se dá. Vybavení bytu je vybavení kanceláře. Osobní auto je zásadně firemní, Veškerý projetý benzin na dovolenou je firemní. Nejsem podnikatel. Jen si je třeba v hospodě vyslechnu jak ještě ten stát okrást.
A vzájemně si vypomohou. Účtenky na zboží pro jiného podnikatele se píší na odpočitatelné zboží. Nikoliv na to pořízené.
Ty si asi hodně mimo.
Chtěl bych vidět, jak si dáš vybavení bytu do účetnictví. To mně chceš říct, že si koupíš na OSVČ třeba kuchyňskou linku? To budeš mít pěknou pálku od FÚ.
Benzín na dovolenou asi dáš do účetnictví pokud na ni pojedeš jednou v roce. Ale pokud jezdíš často, tak to taky nedáš do účetnictví. Nemůžeš jezdit každej týden z prahy do brna pokud tam nemáš nějakou zakázku. To u FÚ taky neprojde.
A to s těma účtenkama jsem už vůbec nepochopil. To mně chceš říct, že si někdo koupí např. televizi, ale dostane faktůru třeba na počítač? To je taky úplně mimo a zcela nereálné. Jednak tu věc co koupíš na OSVČ musíš používat k podnikání, druhak FÚ tu věc bude chtít vidět, pokud přijde na kontrolu. A pokud ji nemáš tak Ti to neuznají a ještě Ti dají pokutu. A toto by byl i nejspíš podvod.
Zjisti si nejdřív jak to je a pak tady o tom poučuj.
Fakt mně to je fuk. Povídám jen to s čím se chluběj. Oni si dovedou poradit. Nedělej z nich blbce, nebo dokonce poctiváky.
A snad nejlepší kšeft v podnikání je koupit starou barabiznu. Vypálit nájem 12 000 Kč za cimru. Nalákat tam nepřízpůsobivé a pak přímo na účet inkasovat od státu nájemné formou příspěvku na bydlení.
Jedna věc je co hlásí v hospodě a druhá co hlásí FÚ To je takový to jedna paní povídala.
Tak proč ten super kšeft ze starou barabiznou neuděláš, když je to takovej kšeft?
A to, že stát platí nájem za nepřizpůsobivé co s tím má společného podnikatel? To je to co já říkám paraziti jsou Ti co nepracují a ne Ti co podnikají a vytváří hodnoty např. ubytovávají nepřizpůsobivé.
vubec vam nemam za zle, ze zde sobe a svym "papenhajskym" delate advokata. ujistuji vas, ze je bezne (a vy to dobre vite) ze kdyz si u soukrome firmy koupim barevnou televizi pro svoji milenku, na fakturu mi napise dodavatel co budu chtit, treba papiry do tiskarny, tonery, zkratka spotrebni material. on uz zkuseny (a) ucetni mu poradi, co jde a co nejde.
vedl jsem jedne firme z nemecka jejich kancelar v praze a verte mi, ze jsme meli dobrou ucetni. kolik stinovych plateb realizovanych v nemecku se z urciteho duvodu protahlo pres nasi kancelar, tedy pres nase ucetnictvi, nechtejte radeji vedet...
Dejte mně prosím kontakt na firmu, která mně napíše fakturu místo na televizi třeba na služby nebo spotřební materiál.
samozrejme ta firma, ktera vam napise na fakturu papiry do tiskarny a podobny kancelarsky material je musi take prodavat. napriklad firma x, ktera prodava kancelarskou techniku a take spotrebni elektroniku.chcete na mne kontakt na takovou firmu? udela to kazda , ne ale kazdemu, musi vas majitel znat a musi verit, ze ho na financaku nepolozite nebo ze ho po hospodach budete nabizet jinym, kteri take chteji osulit statni kasu.
vlada, ktera je jiz tolik let u vesla podporuje takove "jakobypodnikatele". v usa statni uredniky nezajima, zda mate sidlo firmy na kypru ci ve vaduzu. zisk, ktery v usa vytvorite v usa take zdanite a kdyz ne, nesmite se v usa ukazat. jinak doplatite a jdete do lochu. to se ale fandum bratra za velkou louzi u nas nehodi do kramu. a nejen to, co jde v usa a u nas to neprichazi v uvahu..
Co meleš o USA? Vůbec nevíš jak tamní systém funguje. Tam máš kapitalismus. Tj. minimální stát. Firmu založíš do 24h a státního úředníka tam ani nepotkáš.
V USA jsou nízké daně, proto nikdo nesídlí na kypru nebo někde jinde, ale vyplatí se mu tu daň odvést ve stáně ve kterém žije. V tom, který mu dal příležitost k podnikání.
Např. v Nevadě se neplatí daň z příjmu fyzických osob ani státní daň z příjmů právnických osob. Takových států tam je více.
Aha, takže firmu, která mně napíše na fakturu co budu chtít nemáš. Jen jenda paní povídala. Já tedy takovou firmu neznám.
Myslím že to je jen ztráta času. Připadá mi jak Karel. Karel to byl kůň a tomu děda dával klapky na oči, aby zbytečně nečuměl po světě.
na co myslite, ze dostali (mozna vas podnikatelsky vzor) el. capona v usa blahe pameti do lochu? urcite ne za to, ze preplacel sve zamestnance, ale za danove uniky. tam je zdaneny i jackpot v loterii...
nez zase neco napisete jako argument, zeptejte se na netu, strycek google vam rad a nezistne poradi.
kazda firma, s jejiz majitelem se dobre znate. to je moje posledni reakce na vase prispevky. na mne delate dojem, ze jste se sem dostal z nejake galaxie mimo mlecnou drahu.
A ty informace bereš od Mládka?
Pokud by OSVČ odvedla na DPH 1 800,-Kč musela by mít roční zisk 10 000,-Kč, což by asi nikoho neuživilo.
Asi to budu muset spočítat jak to ve skutečnosti je u příjmů. Ona samozřejmě OSVČ neodvádí jen min. soc. a zdrav, ale jsou tam procenta. Takže:
ZD bude 402 000,-Kč
VZ bude 201 000,-Kč
Daň z příjmů fyz. os. bude 60 300,- Kč
Zdravotní bude: 27 135,-Kč
Sociální bude: 58 692,-Kč
Když to sečteme kolik odvede státu: Tak to je 60 300+27 135+58 692-24800= 121 327,-Kč což je nějakých 10 110,-Kč měsičně.
Je to asi trojnásobek toho co si vypočítal Ty
Ona totiž OSVČ to co si myslíš, že jen odvede, tak platí v případě, že nevydělá nic. Takže klidně z příjmu 0. Ale jakmile něco vydělá, tak se to počítá na procenta. ZP je 13,5% z VZ a ZD je 29,2% z VZ.
Takže to co si napsal akorát mate lidi. Ale věřím, že si toto myslí více lidí, když to šíří mládek a spol, kteří nikdy nepracovali, tak neví co se odvádí. Oni neplatí sociální ani zdravotní, teda aspoň ne z náhrad. Oni jsou Ti paraziti.
To s tím nulvým příjmem píšeš již po druhé. No on to platí i nezaměstnaný pokud náhodou z nějakého důvodu to za něho neplatí stát.
Pak to ale není podnikatel, když nevydělá.
Budeš překvapenej, ale živnostníci co pracují na volném trhu, tak nemají pravidelnou mzdu jako Ty. Takže klidně jedem měsíc vydělá, druhej ne. Pak Ti někdo nezaplatí fakturu a dostaneš peníze třeba za 3 měsíce. Zkus si nechat poslat výplatu s 3 měsíčním zpožděním.
Chtěl bych vidět kolik nezaměstnaných si platí soc. a zdrav a hlavně z čeho. Za něho to vždycky zaplatí stát, kdežto za podnikatele nikdo. Je dost naivní představa, že OSVČ se mají jak prasata v žitě.
Když není na pracáku, tak to platí sociálka. Ukaž mně jednoho nezaměstnanýho kterej si platí soc a zdrav.
Tabulky jsou pěkná věc, ale založ si obchod např. s potravinama a účtuj si podle paušálu. Pokud nebudeš mít marži 40%, tak se Ti to v životě nevyplatí. Nebo mně nějak poraď jak to výhodněji účtovat.
A místo nějakých obecných tabulek sem jdej konkrétní příklad.Ne jen to co vykládal tvůj guru.
A nějak nechápu k čemu je podpora. Kdyby stát nevyplácel žádnou, tak mně nezaměstnaní vůbec nevadí.
A s tím sídlem na Kypru, to je vidět, že vůbec nevíš o čem mluvíš. On neplatí jen daň ze zisku právnických osob, ale platí soc. a zdrav za zaměstnance, daň z příjmů fyz. os., pak platí DPH, tak se neboj, že by z něj stát nic neměl. Určitě zaplatí na daních víc než Ty. To se klidně vsadím.
To zdanění vkladů, tomu neříkám zdanění, ale je to krádež. Je to úplně stejné jako by k tomě přišel domů státní úředník a odnesl si televizi a PC.
Znovu opakuji, že Ti s nízkými příjmy opravdu daně neplatí. Je to přesně obráceně. Když budeš mít mzdu 10 000,- tak máš daň 0.
Ano se zdravotnictvím souhlad, jsem proto to celé z privatizovat ať se to řídí podle tržních principů a nemusíme to dotovat. A pojišťoven čím víc tím líp. Pak funguje konkurence. Podívej se kolik jich je třeba ve švýcarsku.
Taky nechápu proč je platíme. Nejlepší by bylo neplatit žádné a ať si každý sám šetří na tu nezaměstnanost, lékaře apod. A nechápu proč by mělo být zdravotnictví zadarmo? Kadeřníka máš taky zdarma?
A to že si platíš zdravotní nic neznamená. Jsou dva systémy, buď špičkové zdravotnictví, ale placené, nebo špatné, ale zdarma. Koukněte se na státy kde je nejlepší péče a zjistíte, že zdarma tam nic není. Fakt nechápů proč by to mělo být zdarma a dostupné každému i tomu co nikdy nic nedělal.
chinook:
a co Hypokratova přísaha? Zdravotnictví by mělo být zdarma, přesněji financováno ze zdravotníhoch a sociálních odvodů a žádné spousty pojišťoven, to jsou jen tunely, ztrácejí se tam peníze.
doplněno 30.03.13 14:34: Stáhni si a podívej se na film Sicko lecos možná pochopíš
Čím víc pojišťoven tím lépe. A kdyby byly soukromé, tak nemusíš mít strach ani o tunely. A je někde nějakej špičkovej systém, který je zdarma? Jmenuj stát, kde to tak je rád se přiučím.
Zajímalo by mě kde si přišel na to, že UK má špičkové zdravotnictví.
Podle tohoto dokumentu je někde pod půlkou, takže je průměrné:
paraziti jsou spis zamestnanci, srdcare aby clovek pohledal, ostatni chteji co nejmin prace, a co nejvic penez a internetu v pracovni dobe, co nejvic prestavek na obedy, a jen cekat na vyplatni pasku... Nevirim vodu, pracoval jsem na vyssich postech, a se zamestnanci jsem mel co do cineni.
Droby zivnostnik lita a stara se at ma nejakou praci, protoze kdyz ji nema nic neji, nema na najem a jeste po nem chce stat zaplatit, to je co, supr vyhoda Rozhodne ve srovnani nemuzete pocitat s tim, co za vas plati zamestnavatel, ty prachy nikdy nebyly vase, to je povinnost zamestnavatele vam prispet na duchod a zdravi, kdo prispeje me... (treba i sporeni) nikdo... ten zamestnavatel (sam sebe) jsem totiz ja...
co je vic nez jasne, pokud mi nekdo zakaze delat moji praci, tak jina zeme se na me urcite zlobit nebude, ze ji budu platit dane misto v CR.
Je zajímavé, že když někdo řekně věcný argument o nevýhodách OSVČ, tak vy tu začnete žvanit něco o Husovi. Místo, aby jste řekli nějakou velkou výhodu u OSVČ o které si teda myslíte, že je super jak říkal Mládek. Já jsem žádnou nenašel a demagog mládek ten je úplně mimo. Neřekl snad ani jednou pravdu. On je ten kdo je parazit a Ti jeho opovrhovaní podnikatelé jej živí.
Paraziti jsou odbory a státní zaměstnanci, ale jinak souhlas. Taky jsem nepochopil proč počítají do odvodů to co odvede zaměstnavatel za zaměstnance, protože to platí někdo jinej mnohdy ta kritizovaná OSVČ, ale už jsem to vzdal a nechal je přitom. On tam i tak v odvodech žádnej velkej rozdíl není.
doplněno 29.03.13 20:55: A taky si tu myslí, že OSVČ nic neodvádí, protože to jejich guru mládek povídal, ale nikdo ten můj výpočet nedokázal napadnout, že by byl správnej a není to jak tvrdí jejich guru?
s nickem chinook je, jak je zřejmé, kazda diskuze na podobne tema ztrata casu. k osvc jako takovym bych chtel napsat z moji vlastni zkusenosti z oblasti stavebnictvi:
Velke verejne zakazky (hrazene ze statniho rozpoctu ci z krajskych ci mestskych rozpoctu) podlehajici vyberovemu rizeni, ziskavaji firmy, jejichz majitele mají velmi dobře vztahy se zadavateli (statnimi ci mestskymi uredniky).
firma A ziska zakazku za 10 milionu pro město B. firma A ma pritom mene zedniku (nerozlisuji hsv a psv) nez ma kozi vemeno struku. Tato firma zada provedeni zakazky na jednu ci dve jiné firmy za bratru 7 milionu. firma A ma za nehty bezpracne 3 miliony, ze kterych zaplati "sve" lidi na urade, kteří ji k zakazce pomohli a zbyde i pro kmotry o několik pater vys...
firma B si najme na realizaci zakazky nekolik dalsich subdodavatelu, kteří provedou stavbu za bratru 5 milionu. Dva miliony ma za tzv."stavebni dozor", který pro ni provede sro se tremi zamestnanci, kteří u ni pracuji na zivnostak, tedy osvc. Ti na zaklade "schwarzsystemu" provedou stavebni dozor za castku 500 tisíc. (uz ji zbyva bezpracne za nehty 1,5 milionu korun)
firme B zustane na vlastni realizaci 4,5 milionu korun. na provedeni stavby pak najme osvc, kteří za castku 3 miliony realizaci provedou. Tem remeslnikum nic jineho nezbyva, nez pracovat jako osvc, protože jinak se na leseni nedostanou. Firma B si chce také namastit kapsu na ucet statu, tedy všech obcanu. Takze se v platbach pro osvc nepreda. Nakonec mladi pracovnici _ osvc to resi tak, ze priznavaji prijem skoro nulovy, (duchod je ještě daleko) a podle toho odvadeji na soc. a zdrav. Pojisteni.
Jeden vtip rika, ze na kazdem leseni je vic firem, nez lesenovych podlazek...
(cisla, která zde uvadim berte jako priklad, nemam k dispozici rozpocet na tunel blanka ci na usek dalnice z dolni horni do horni dolni) proto jsou také nase dalnice, které stavi moudri svobodni narodohospodari nejdrazsi v mlecne draze a také nejhorsi v celem vesmiru.
Muzeme se ale pochlubit, ze mame nejbohatsi podnikatele ve stavebnictvi, kteří po odstraneni toho "svinciku", který zde zanechali komunisti zbohatli nejrychleji na svete...
Úchvatná debata. Už ten název "Volit komunisty". (!?!) Pánové či dámy,těm kterým z vás se zdá jak je OSVČ ve vatě,můžete klidně začít také.Zařiďte si živnostenské oprávnění a můžete začít.Je to "jednoduché". Zjistíte,že práci si budete muset shánět sámi(reklama,sledování svět. trendů,atd...),narozdíl od zaměstance,který přijde v tomto směru k hotovému.Zjistíte,že veškerá zodpovědnost je na Vás. Něco zbodáte,zkotroluje Vám finančák daňovou evidenci či účetnictví a vysolíte pokutu. Výrobní zařízení budete mít na úvěr či leasing a budete se klepat,jestli Vám to dá každý měsíc na splátky.Něco se nepovede a máte exekutory za zády.Nestačíte zaplatit zálohy na el.,vypnou Vám proud...nahození stojí opět prahy...Prostě všechno je na Vás. Veškeré prachy co vyděláte zjistíte,že cpete do firmy(stroje,opravy,nákupy mat.,režie,atd...) a výplata,se kterou tady tak velkolepě počítáte v těch svých ekonomických rozvahách,Vaše vlastní výplata bude jen to co zbude,protože jinak padnete na hubu.
Měli jsme zaměstnance,ale už žádné nechci.Ty kontroly z pracáku,z finančáku atd...nespolehlivost zaměstnanců atd...kašlu na to.Děláme co stihneme sami a ostatní,ti nezaměstnaní,ať se starají sami.
Co to tu proboha řešíte?! Nechápete,že ten Mládek je obyčejný hajzlík,který jen žvaní?! Myslíte,že drobní podnikatelé vás obírají o vaše peníze?! Myslíte,že jsou zvýhodněni před zaměstnanci?! V čem proboha?! Běžte podnikat ať vidíte ty "výhody"...
Ne, ale on si na nikoho nestěžuje a stará se sám o sebe. Narozdíl od vás. A nechce, aby jste přispívali víc do státní kasy.
No stěžuje si na finančák. Já si na vše radši beru firmu. S těmi firemními "zaměstnanci" se vždy lépe domluvím. Ten poslední živnostník mne přímo dorazil. Oprava plynového kotle. Že nemá správný díl, že pro něj dojede do skladu. Prý za 3000 Kč tak je dostal. Žádná účtenka. Dojel a opravil řekl si za práci. Dostal. S fakturou se nenamáhal.
A pak při vší smůle jsem zjistil, že v tom skladě je požadovaný díl za 1400 Kč
A proč sis tu fakturu nevyžádal a nepřiplatil si 600,-Kč na DPH? To Ti nevadilo, že šidíte stát?
Ty máš fakt IQ houpacího koně. Mne v tu chvíli nenapadlo proč fakturu nepíše. Kdyby ji napsal tak jsem to měl za polovinu i s tím DPH.
Jistě by si nedovolil tam vypálit materiál za dvojnásobnou cenu. A jaké je DPH k materiálu. Myslím že to bylo asi 5% (nevím přesně je to 3 roky zpět)
doplněno 29.03.13 22:00:Dokonce dnes za 1444 Kč. Půl hodiny práce. Kolipak je asi DPH k materiálu
Proč si myslíš, že kdyby Ti napsal fakturu, tak to máš za polovinu? Jemu je jedno jestli to bude s DPH nebo ne. On je odvede. To si Ty ušetřil a okradl stát.
Bože, Bože ty seš natvrdlej. Ale možné že opravdu může si napsat co chce. Mít v ruce fakturu v které by byl díl za 3000 Kč (a to jsem platil), přestože ho odebral ve velkoobchodu za 1400,- Kč a já to zjistit (což jsem zjistil dodatečně) tak na něj poštvu živnostňák i ČOIku.
doplněno 30.03.13 13:25:Takže s náhradním dílem za 1400 Kč, prací a s DPH bych na tom byl furt líp než to co jsem musel zaplatit.
A co by mu čoika řekla? On si ten díl může prodávat klidně za 10 000,- Kč, když to od něj někdo koupí. Čoice je úplně jedno jakou má marži. A ty z té faktury nepoznáš kolik za ten díl dal on.
To je neskutečné...
ty jsi zlatíčko.
Tak za prvé,to že mne šacuje čas od času finančák, je minimálně stejně příjemné,jako když tě kontroluje tvůj šéf.
Asi jste narazil na nějakého nepoctivce.Dobře Vám tak,když jdete proti těm podnikatelům.
Jinak jste si mohl od něho vyžádat tu fakturu. On pro ten díl jel,to jest cesta tam a zpět. Určitě účtuje palivo i amortizci auta na km. Pak záleží jak dlouho Vám to tam dělal a kolik na hoďku.Typuju minimálně 250,-Kč. Na díle má určitě také nějaký ten rabat...No,příště si tam zajeďte a zadělejte si to sám. :D
Tak na tohle nemám. Tolik hrubek, bez interpunkcí a tak sesmolený. To se nedá číst, natož poznat nějaký obsah.
diakritiku (carka, pozdeji hacek) nad samohlaskami, jak jsem jiz uvedl, u pc nepouzivam (V češtině se používá pro označení délky samohlásek /á, é, í, ó, ú, ý/ již od 15. století, kdy byl napsán spis De orthographia Bohemica, jehož autorství je připisováno Janu Husovi). interpunkci ano. ty odstavce jsem mel v poradku,ale pri kopirovani se mi to sloucilo. omlouvam se, nejsem pocitacovy mag.
Taky jsem úplně nepochopil co tím chtěl autor říci.
O mašínech si myslím, že jsou teroristi.
A jestli vychvaluješ komunismus, tak co Ti brání v něm žít? Vyhoď televizi, vypni internet, odevzdej majetek a seš v podstatě v komunismu.
Pokud toto považuješ za artefakty komunismu, tak jsi v něm již dávno. Úplně vymytý mozek. Ostatně následkem těchto "výhod" (asi kapitalismu či jak to myslíš) se házejí mladé holky do kontejnerů, podnikatelé se střílí, mafiáni vybírají konta. To je jen dnešní malý přehled zpráv. A bude hůř.
Nejde o žádné výhody komunismu. Jenom tupec (a jejich mnoho) porovnává dnešní materiální stav na 100% se změnou režimu. Jako by vůbec neexistoval technický rozvoj. A stav morálky. Ten jde s tímto režimem do kelu daleko rychlejc než s tím minulým. A valnou měrou k tomu svým způsobem přispívá technický rozvoj a hlavně jeho anonymní použití.
Jestli Ti vadí technický rozvoj, tak jej nevyužívej. Co je na tom složitýho. Hoď počítač i s televizí z okna a máš od toho pokoj.
Mo je poslední reakce na Tebe. Ono se skutečně těžko diskutuje s někým s IQ pokojové teploty, či houpacího koně.
kde beretu tu jistotu, ze vychvaluji, natoz ze chci zit v komunizmu? Vyberte cast meho, omlouvam se ze obsahleho a neprehledneho prispevku, ktera vas v tom utvrzuje. kdyby se nick cukrar nezminil o tom, ze ty zlocince ma ve sve rodine a ze bohudik ubyvaji (rika se, ze komancove chodi do vecnych lovist) , tak by mne ani nenapadlo neco napsat. kazdy ma pravo na svoje politicke presvedceni a jeden druheho, s jinym nazorem by nemel, aniz by ho znal, prohlasovat za blbce ci pomatence. muj prispevek mel poukazat na ty, kteri servilne slouzi tomu rezimu, ktery je toho casu u moci, prestoze provadi politiku o 180 stupnu opacnou, nez zen predchozi.
to vase doporuceni, abych vsechno vyhodil a tim se dostanu do komunizmu svedci o tom, ze je vam filozofie jako takova na hony vzdalena.
uz jsem to psal, ze nejsem socialni pripad.moje sestra zila pres 40 let ve svycarsku, kam se vdala. byl jsem nekolikrat v kalifornii u sestrenice, ktera tam zije od kvetna 1989. vsimal jsem si i takovych veci, o kterych nas ct neinformuje.ne vsichni tam jezdi v ruzovem cadilacu, ale to uz je jina kapitola.
.
doplněno 30.03.13 12:34:preji vsem uprimne prijemne velikonocni svatky a omlouvam se za preklepy.
Jsem "levičák", tento příspěvek vlivem jeho délky jsem přelítnul stylem, jako když se dívám na trojrozměrný obraz, vlastně ani nevím, o co v tom příspěvku pořádně jde. Tedy mu nerozumím..., dlouhé příspěvjky nemám rád, proto je ani pořádně nečtu, nebudu asi sám ...
To už je " Volit komunisty #3 " Kolik bude dílů?
Jen pro úplnost, každý volí komunisty, jen v jiné straně.
vas nazor beru, je to ok. je to vase svate pravo. Politicke strany by se mely snazit prosazovat zajmy svych volicu. Nevim, proc by soukromy podnikatel, ktery "zprivatizoval" nejaky narodni ci druzstevni podnik (ktery nikdy nezaplatil), volil nejakou jinou stranu nez ods ci dnes top 09? zajmy podnikatelu tyto strany haji a prosazuji, proto je take voli.
kdyz mi ale u piva rekl znamy, ze voli ods, logicky jsem se ho zeptal, kolik ze ma zamestnancu. On mi odpovedel, ze jsem spadl asi z visne, ze zadnou firmu nema a ze uz je 5 mesicu na pracaku.
Rekl jsem mu, ze dela dobre, ze voli ods, protoze to je ta jedinna strana, ktera haji jeho zajmy a ktera se o nej urcite dobre postara...
kdyz zamestnavatele voli ods a top 09, je to podle meho nazoru v poradku zrovnatak, jako kdyz zamestnanci voli levicove strany.Pokud se pletu, prosim o shovivavost, nikdo nejsme neomylny.
doplněno 30.03.13 17:39:samozrejme ze to tak striktne neni, znam zamestnance, kteri strani top 09 ci ods, jako mam kamarady, kteri podnikaji ve stavebnictvi ci v prodeji a udrzbe lesni techniky a voli kscm ci cssd.
Co má společného TOP09 a ODS s podnikáním? Ani jedna ze stran kromě levicové politiky neprosazuje pro firmy. Daně jsou každý rok jiné a jedny z nejvyšších na světě. Pak tu je minimálním mzda, smlouvy na dobu neurčitou apod.
Není to jednoduché se o těchto otázkách dohodnout, když nevíme ( neznáme ) jaký je rozdíl mezi pravicí a levicí a proč vlastně došlo k tomuto dělení společnosti. Podle mně oboustranně výhodná dohoda (kompromis) mezi oběma neexistuje ze samotného jejich pricypu, názoru na chod, řízení a rozvoj společnosti. miro
s vami se tezko diskutuje, protoze jste demagog. pokud vam obsah toho slova nic nerika, strycek google vam to vysvetli... kdyz se vratime do starovekeho rima, byla tam prikladna demokracie, ale pouze mezi svobodnymi obcany. byl tam otrokarsky rad, tedy otrokari a otroci. domnivate se, ze mezi nimi nebyl zadny rozpor? ze otroci byli se svym postavenim spokojeni? kdyz ano, proc tedy spartakus a vzpoura otroku?
ve feudalismu na jedne strane feudal a pod nim nevolnici, ktere uz nemohl i beztrestne zabit, ale byli jeho majetkem. byli nevolnici se svym postavenim spokojeni? proc tedy selske boure a povstani?
francouzska burzoazni revoluce byla podporovana nevolniky a zbavila moci feudaly. lide ziskali svobodu. burzoasie potrebovala svobodbe lidi a feudalni rakd byl brzdou rozvoje spolecnosti. vznikl tedy kapitalizmus s kapitalisty (zamestnavateli) a proletariatem (zamestnanci) na druhe strane. postaveni zamestnancu od otroku pres nevolniky bylo rozhodne lepsi, ale i tak antagonisticke rozpory zustaly. pravice byli vzdy otrokari, feudalove a kapitaliste, levice zase otroci, nevolnici a pak zamestnanci.
v 18. stoleti byla pracovni doba 16 - 18 hodin. boj za osmihodinovou pracovni dobu zamestnancu byl z vaseho pohledu zlocin, za ktery potrebovali pres cenich. dnes je v cesku pracovni doba delsi, nez pred 30 lety v nemecku. petidenni pracovni tyden kapitaliste delnikum nedarovali, museli si ho vybojovat zrovnatak, jakop narok na dovolenou atd.
v londynse dolni snemovne sedeli zastupci delniku (zamestnancu) v lavicich vlevo, napravo pak zastupci kapitalistu (vulgarne zjednoduseno). z toho nazev levice a pravice.
tedy kdo haji zajmy zamestnavatelu - je pravicove zamereny, kdo haji zajmy zamestnancu, je levicove zamereny.
vsechny benefity, ktere maji zamestnanci, si museli tvrde vybojovat na zamestnancich, nic nedostali od nich za hubicku.
Kapitalistum jde a vzdy pujde o maximalni zisk (nejnizsi vyrobni naklady a max. cena pri prodeji produkce.) nejnizsi naklady jsou nejmensi mozna mzda a naklady na material, anergii, rezii. proto presunuji vyrobu do ciny a tim si antagonisticky podrezavaji vetev,na ktere obrazne sedi. ale jim jde o jejich sobecky maximalni zisk a nikoliv o blaho lidu, jak radi pres jimi vlastnene noviny, televizi a v nich zamestnavane verbalni prostituty pro "ovcany" jinak take (socky) propaguji.
omlouvam se za toto verbalni cviceni ostatnim diskutujicim, ale vy mate ve vasi argumentaci neuveritelne mezery.
zvasty o tom, ze tridy neexistuji, ze je to vymysl bolseviku jsou liche. proto bude existovat pravice a levice, protoze jejich zajmy jsou antagonisticke, tedy nesmiritelne.
(omlouvam se za pripadne preklepy)
doplněno 30.03.13 16:56:... vsechny benefity... vybojovat na zamestnavatelich ... omlouvam se zazasadni preklep
Pokud jste p. trossaus" tuto výtku adresoval na ,mně cituji " s vami se tezko diskutuje", tak Vás ujišťuji, že se všemi vašimi názory pokud je míníte upřímně, plně souhlasím - je to skutečně tak.
Upřesnění však vyžaduje toto Vaše nepřesné tvrzení, cituji Vás: " v londynse dolni snemovne sedeli zastupci delniku (zamestnancu) v lavicich vlevo, napravo pak zastupci kapitalistu (vulgarne zjednoduseno). z toho nazev levice a pravice.
Správně je to takto : Pojmy pravice a levice pocházejí z konce 18. století, kdy byl ve Francii po Velké francouzské revoluci roku 1791 ustaveno Zákonodárné národní shromáždění, kdy zastánci revoluce (třetí stav) zasedali vlevo od předsedy, a zastánci minulého režimu (druhý stav - šlechta) zase vpravo. Samozřejmě ti kdo hájí zájmy zaměstnaců a sami zaměstnanci jsou levice a vyznavačí kapitalismu jsou pravice je správné chápání. Všimněre si zasexdací pořádek i v naší sněmopvně, Hezký víkend přeji - miro
.
pro nick miro - jsem obycejny smrtelnik a take se pletu vice nez je mnohdy zdravo. s tim parlamentem mate pravdu, uz je to dlouho, co jsem opustil skolu. muj prispevek byl urcen nicku chinook. co k tomu dodat . mate na rozdil ode mne perfektni znalosti, tedy, jak rikaji nasi severozapadni sousede. hut ab uprimne trossau
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.