Dobrý den, omlouvám se pokud jsem dopis zařadil špatně, jsem tu nový. Mám dotaz ohledně posílání pošty mimo Evropu (Indie). Můj kamarád z Indie bude mít brzy narozeniny a já bych mu moc rád poslal dárek. Bohužel se trochu ztrácím v postupu. Můj dárek by byl v obálce a uvnitř by byl dopis + jedna pohlednice a jeden náramek jako dárek. Moje dotazy jsou: 1. Budu platit clo? Někde jsem se dočetl, že když je to pouze psaný dopis, platí se jen poštovní známka 2. Na dopis se píše adresa odesílatele. Já bych však ocenil aby při jakémkoliv problému se dopis nevracel na mou adresu. Nemohu spíše napsat adresu mé nejbližší pošty, která by mi poté dala vědět, kdyby se dopis vrátil? 3. Kolik tak cca budu platit celkově? Obálku bych posílal do Mumbai. 4. Jakékoliv rady mi pomohou, já sám nikdy nic mimo Evropu neposílal. Takže rady, na co bych si měl dát pozor ocením Omlouvám se pokud to sem nepatří, ale už jsem fakt zoufalý a raději se zeptám nejdřív tady. Paní na naší poště nejsou většinou v dobré náladě a já je nechci dráždit. :D Děkuji moc
Jak koukám na stránky pošty, tak už i na dopis nad 50 gramů (to je 10 listů obyčejného kancelářského papíru, přičemž nezapomeňte počítat obálku) musí být celní prohlášení.
Poštovné (do 50g) je 50 korun, platí se buď vylepením známek, nebo na poště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.