Dobrý den, chtěl bych se normální formou zeptat když jsi jako otec nepreju aby moje dite mělo příjmení po mě? Jedna se to ze přítelkyně za 1 měsíc již rodí. Prave sme šli od sebe, ale ona Furt chce moje příjmení. Já samozdrejme otcovství nechci poprosit nic takového ale nepreju jsi aby mělo moje příjemní. Ona mi věcně tvrdí ze jsi zaridi aby mělo a takové další reci. Je to opravdu na ni nebo na mě tahle jediná volba? Díky
Už jste byli spolu na matrice (před porodem) sepsat prohlášení o otcovství? Jestliže ne, nemůže vás uvést do rodného listu jako otce a dítě bude mít matčino příjmení.
tomas21
Ne teprve půjdeme, ale otcovství uznám. Jen nechci aby mělo moje příjmení.
Ano, myslel jsem to tam. Ze otcovství uznám jen po mě chce dat příjmení dítěti (moje ) to já nechci. Tudis se ptam. Když na matrice řeknu ze nechci aby mělo moje příjmení. Pouze ze budu zapsán jako otec. Zda ona stim muže nakládat podle sebe. Nebo nemůže. Na nic jiného se neptam. Dekuji
Na matrice byste měli dostat formulář Souhlasné prohlášení o jménu dítěte, který pak odevzdáte v porodnici. Tam uvedete, jaké má nést dítě křestní jméno a jaké příjmení, zda po matce, nebo po otci. To platí u nesezdaných stejně jako u manželů, kteří se jmenují každý jinak. Takže úředně by to nemělo být problém, teď ještě potřebujete přesvědčit matku dítěte, ale snad to nebude tak těžké. Neuvedl jste tedy proč chce Vaše jméno. Jestli bude žít s dítětem sama, tak jsou jen samé výhody, že se bude jmenovat stejně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.