Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik vám zbývá z výplaty?

Od: jap* odpovědí: 54 změna:
Dobrý den,
je mi 21 a žiju u rodičů. Stále přemýšlím nad tím že bych se osamostatnil a pronajal si byt.
Částka kterou jsem vypočítal po zaplacení nájmu a služeb vychází na 5000-7000Kč. Nepočítal jsem jídlo atd.
Je to dobrá částka nebo je to málo?
Kolik zbývá vám?

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Těch 5 tisíc projíte jak prd a nezbyde vám nic. To je fakt málo.

id
hodnocení

2x
@jap, vykaškete se na zde uváděné cifry. Na jídlo 9 tis je málo, rezerva 100 je jako nic atd. Většina rádců již zapomněla jak v mládí začínali oni.
Jděte do toho, jednou začít musíte. Je vidět, že priority máte v hlavě srovnané. Jen poznámka - zkuste sehnat levnější třeba garsonku a hlavně naučte se vařit. Při opuštění domova si nerozhádejte rodiče ať kdykoliv můžete k nim na návštěvu a bylo by dobré jim semotamo nabídnout pomoct s čímkoliv. Normální mamka synovi při odchodu nabalí co momentálně najde v lednici, třeba zbytek od oběda k vaší večeři, upeče koláče. Prostě to, co ze začátku nebudete umět. Vařením vám náklady na stravu klesnou na polovic.
Ať se daří!
jap*
hodnocení

Děkuji za rozumnou odpověď.
Čím dřív začnu tak tím dřív se stabilizuju.
A s vařením počítám, vařit umím.
financniradce
@jap a už jste si spočítal a máte připravené peníze na lednici, pračku, základní nábytek s postelí,2-3 měsíční kauci a k tomu všemu 3 platy při nenadálém výpadku příjmů, při vyhazovu, úrazu, nehodě či nemoci? A nevím teda jak počítáte ale buď chcete jeden z těch rádo by " luxusních" bytů se vším za 12-13k + a nebo pracujete za minimální mzdu. A jak píší ostatní vše ostatní dáte do jídla. Kde je hygiena, oblečení, zábava, oblečení,etc?
jap*
hodnocení

financniradce
Asi vás to překvapí ale spočítal.
To bylo to první než jsem se vůbec položil dotaz.
jap®
No tak to začínám dávat doma najevo a mám dojem že už tím nápadem se stěhovat jsem si je rozhádal více než dost. To samé bylo u ségry, byl hroznej problém když se u nás po odstěhování byť jen přechodně kdysi ubytovala.
U nás je to vůbec zajímavý a pak ať se někdo diví že chci jít.
tim
Nekteri rodice, zejmena matky, jsou fixovane na deti a jsou schopne je doma drzet i do smrti …
Stejne nakonec udelate to, co bude pro vas vyhodnejsi, tak cim drive tim lepe. Cas je draha komodita.
jap®
tim
Ano,
máma je na mě hodně fixovaná ale je to špatně pro mě. Někdy si tu připadám jako berlička když se pohadaj nebo naopak prostředek na kterým si lze vylejt vztek.
Otec má řeči že už se nemám pak ani vracet atd...
Nikdy jsem snim neměl dobrý vztah, fyz. tresty za nic. Řešila nás i škola.
Říkají že si ještě vzpomenu až odejdu, no nevím na co.

hodnocení

1x
Copak copak, další sběr dat?
Je zajímavé, že tento dotaz (v několika verzích) zde koluje pomalu každý měsíc.
jap*
hodnocení

Tak určitě ne ode mě. Naposled jsem tu řešil něco podobného ale to se týkalo bydlení u našich...
Chci sám sobě dokázat že jsem soběstačný a nebýt někomu na krku.
ki
Tak jdi a udělej to.
Každopádně v jednadvaceti letech jsi ještě dítě.
Když si budeš chtít najít ženskou tak nezapomeň, že musíš vydělávat jeden a půl krát víc než ona, jinak máš smolíka a … Nebude to fungovat
jawacek350
@ki: Co je to za pitomost? Trochu mimo takto paušalizovat, ne? A taky záleží, na jakou ženskou narazíte...
ki
Když myslíš. Ženská, která má příjem vyšší než chlap, k tomu chlapovi nemá žádný respekt :) pokud to považuješ za pitomost, tak já za empirickou zkušenost.
jap*
hodnocení

Kolem mě je to celkem častý jev že má žena větší plat.

hodnocení

1x

Na přímou spotřebu to stačí. Aspoň se naučíš hospodařit. Finanční gramotnost je pro život nesmírně důležitá. Otázkou spíš je, co osamostatněním sleduješ. Nebylo by od věci naučit se vést společnou domácnost s holkou. Jinak život bez rezervy může být docela depresivní.

jap*
hodnocení

Ano stačí, udělal jsem si průzkum i jinde.
Co sleduju? Třeba konečně život v klidu a bez hádek a dusna co doma panuje značnou část mého života. Jeden z nejlepších pocitu je když přijdu domů a tam nikdo a to ticho. To je prostě k nezaplacení...

nerentier
hodnocení

0x

Po odečtení veškerých nákladů mně zbývá 25%.

doplněno 14.08.23 15:40:

Zkuste tuhle knihu. Mně dost pomohla.

ki
Pomohla k čemu?

hodnocení

0x

Možná, že by bylo snadnější najít spolubydlícího. Sdílené bydlení ve dvoupokojovém bytě. Pak nákldy na bydlení jsou napůl a to už není tak vražedná cena. ;)

nerentier

OT: Soucítím s vámi. Bolí to a slzy nejsou žádná ostuda. Stokrát můžete vědět, že to tak dopadne, ale stejně je to pak šlupka. Zažil jsem to 3x. Mimochodem, před měsícem jsem jel z OV hl. n. do OV Svinov a vlevo ve směru jízdy (o něco blíž k hl. n.) byl zajímavý kostel, měl dvě úplně stejné věže. Znáte ho? *plac*

hmhm, přemýšlím a nevím, že by v těch místech nějaký kostel vůbec byl. Ne tak se stejnými věženi. Mám velkou mezeru ve vzdělání. Hanba, hanba! *hi*

Nechcete se držet tématu? Pokecat si můžete přes vnitřní poštu.
liska5

Nerentiere, myslíš kostel v Přívoze? Ten je kousek od hlav. nádraží a vlevo cestou do centra. Tam bych teda bydlet nešla.

Ahááá, Mariánky nebo Přívoz. V Přívoze lokalka jede kolem takového kostela. V Mariánských Horách je podobný, ale není z lokalky vidět. A já přemýšlela od centra k nádraží. *hi*

mikihans, dovolte achy upřesnila: jsme ve volné diskuzi. A pak, nemohu odolat, musím citovat pana M.Moravce: "Jen se neposrat."

@mikihans

bo Ostrava je region razovity

hodnocení

0x

Investujte a pořiďte si vlastní bydlení. Čím dřív začnete, tím dřív se osamostatníte. Máte výhodu, že jste mladý. Když budete zodpovědně investovat minimálně do dvou rozumných věcí, tak jen pasivní příjem vám za pár let dá půlku výplaty. Závidím dnešním mladým, kdyby mi bylo 20, jsem ve třiceti milionářka :)

ki
když řekneš dvacetiletému, že má 10 let čekat, tak pro něj to je půlka jeho dosavadního života, to vám asi 99% populace čekat nebude…
Ale je fakt, kdyby zkušenosti některých starších šli předat někomu mladšímu, tak se stalo mladšího ten miliardář stane jak nic
Milionář je dnes kdekdo, já jsem vlastní byt kupoval v 25 letech Ale to už byly tržní ceny, skoro sedmimístný
123987

To je teda super rada. S dnešním úrokem si půjčíte 2M a máte splátku krásných 11tis (za 2M se stejně nic nekoupíte). Pokud to bude byt v SVJ, tak nějaké poplatky energie a bydlíte minimálně za 16tis, spíš více.

smode2

Paráda. Vě 30 milionářka. Ó jak skvělé*smich* Teď se ještě podívat na to, kolik stojí 3+1 trochu normální velikosti v paneláku z roku 1968 třeba v takové vesnici, jakou je Brno. Jé, 9 a půl milionu? Cože? Však ale nevadí, ne? Můžete si jej koupit a konečně založit rodinu až vám bude pouhých 120 let - jak úžasné! Ti mladí to mají dneska fakt SUPER! p.s. zakladateli, bohužel - to co vám zbyde je opravdu málo a zakládat s tímto rodinu - i kdyby to stejné zbylo partnerce, by bylo čiré šílenství.

jap*
hodnocení

smode2
O rodině nebyla řeč, na to nejsem připravenej ani finančně ale hlavně ani psychicky...
V tuhle chvíli je zda uživím sám sebe. Do doby kdy budu řešit další věci tak už můžu být pracovně výš.

spu
hodnocení

0x

No mně nezbývá nic. Každý měsíc si půjčuji na zonky

ki
Omez spotřebu, zvyš příjem
spu

No to je moudro dne.

ki
hodnocení

0x
To asi počítaš pronájem v Praze a tvůj příjem bude ve výši minimální mzdy.
Rozhodnout se musíš sám, jakou máš perspektivu…
Za 5000 To asi jen tak tak vyjdeš s jídlem, a ošacením …
Začni podnikat, pokud něco umíš.
jap*
hodnocení

Ne je to malé město. 2+kk 7000Kč a 5500 zálohy služby...
jap*
hodnocení

Jinak věci na sebe si fakt nekupuju každý měsíc ale možná tak 3 krát do roka...

hodnocení

0x
Je to málo... Z těch pěti až sedmi tisíc si musíte zaplatit jídlo, internet, cestu do práce, hygienické potřeby... Je toho spousta. Asi se s takhle malou částku přežít dá,ale bude to živoření. A taky si nic nenašetříte, protože už nebude z čeho šetřit. Mě zbývá skoro (někdy celá) půlka částky, kterou vydělám za měsíc, i s poplacením všeho okolo. Každý máme jiné nároky na život, ale aby mi zbylo pět všehovšudy pět tisíc na jídlo a na všechno, do toho bych já nešla.

hodnocení

0x

Pět až sedm litrů by zbylo na běžný život? Dvě kila na den na jídlo a jiné běžné výdaje? To rozumně nejde. Jistě, je spousta lidí, kteří s tímto rozpočtem žijí, ale já bych to spíše nazval živořením, musí počítat každou korunu. Je to málo. Je to částka, kterou měsíčně utratím za takové zbytečnosti, jako jsou cigarety, pivo a žrádlo pro psy. Držte se rodičů (zatím) a snažte se zvednout příjmy.

jap*
hodnocení

Ještě jsem nezmínil že dostávám v práci stravenky v hodnotě až 3900. To se dá uplatní nejen v kantýně ale i v supermarketu. Takže už jsme na 8000-9000Kč. Jinak nekouřím a nepiju, to už by bylo vůbec likvidační a jsem rád že už v 18 jsem si to uvědomil. Jako puberťák jsem s cigárama dost koketoval. Pivo si dám rád ale neutratim za něj stovky a už vůbec tisíce.
petrovic

8 až 9 tisíc je stále zoufale málo. Raději chvíli počkej a více se stabilizuj. Těch výdajů v životě je daleko více, než si teď vůbec dokážeš představit. Ale chápu to, člověk je mladý a chce nějak začít.

jap*
hodnocení

Do začátku mám přes 100 000Kč a nikdo neříká že to udělám zítra. A že je 8000-9000 málo? To už by kolem mě všichni asi umřeli hlady.
jap®
Tak se vracím k diskuzi a přidám pár poznatků.
S 200Kč na den ani nepočítám, mám to vypočítané na 150 aniž bych strádal nebo jedl míň nebo hůř než teď.
Za 50 je jedna porce oběda a 100 na zbytek dne už postačí. Někdy je okolí hrozně zaskočené jak dokážu být jednoduchý a nenáročný.

wt
hodnocení

0x

Já bych doporučil se vydat do světa mimo EU na zkušenou, levné cestování, příležitostné práce. Máte na to ideální věk.

jap*
hodnocení

Kdybych teď neměl stabilní práci tak co se zahraničí týče tak bych zkusil práci v Německu, to mám prakticky "za barákem". Jenom s jejích minimální mzdou bych si polepšil ale tam kde jsem teď mám pevnou půdu pod nohama.
wt

Mluvíme každý o něčem jiném. Moji radu tedy ignorujte.

vili
hodnocení

0x
Máte v tom rozpočtu jenom služby za bydlení nebo taky výdaje za věci běžné?
Já osobně mám paušál za cca 500, internet v domácnosti za 400, počítejte taky každé 3 roky notebook a telefon i v nějaké normální kvalitě za dohromady cca 30 tisíc, takže tisíc korun musíte mít měsíčně navíc. Taky nevidím, kde v tom je doprava do práce i za zábavou a pár korun si musíte odkládat i na pojištění, minimálně zodpovědnost v práci a nejlépe i v běžném životě. Na životní a jiné pojištění bych se třeba ve vašem případě vykašlal, když na vás není nikdo závislý, a důchodové je pro vás taky zatím zbytečné. Časem můžete klidně přijít o práci a k dojíždění do nové bude možná potřeba vlastní auto a tam počítejte pořízení, opravy a servis plus pohonné hmoty, a to už jsou tisíce měsíčně navíc.
Počítejte, že i nájmy a služby se každý rok zvyšují, můžete občas být nemocný a uvědomte si, že v nemoci je i nižší příjem.
A až si najdete vztah, tak se připravte na to, že slečna nebo jaké jsou vaše preference těžko bude stát o někoho, kdo nemá ani na kafe. Ono můžete bloudit po luzích a hájích, to je zdarma, ale i autobusem k lesu a svačina venku už je výdaj navíc.
Já bych si tipnul, že nejvhodnější bude to spolubydlení, když už teda musíte jít od rodičů. Možná najdete brzy vztah, kdy budete chtít zkusit společné bydlení, a pak už by to zase bylo trochu veselejší. Nebo jít pracovat ven a pokud to máte opravdu kousek, tady bydlet, ovšem, za cenu dojíždění, což nedokážu posoudit, jak je výhodné.
100 tisíc úspory jsou sice z vašeho pohledu dost, ale počítejte s tím, že dáte kauci, koupíte si postel s matrací a nějaké zařízení domácnosti, i kdyby z bazaru, a zbytek nebude ani na případnou rezervu při výpadku příjmů. Blbá rozbitá pračka znamená 10 tisíc za novou.
Občas taky musíte koupit boty a oblečení, bez toho se neobejdete.
Navíc, ideální případ by byl, kdybyste si z příjmů mohl trochu i našetřit.
Ještě to promyslete.
jap*
hodnocení

Auto už mám, uloženka r.v.2017... Servisní náklady minimální, jednoduchý motor s ambicemi na dlouhou životnost. Počítám s tím autem min. ještě 15 let a dle toho se o něj starám.
Promyšlím si to furt, kolem mě to zjevně funguje i s nižšími nebo stejnýmy platy ale i tak jsem to tu chtěl prodiskutovat.
Notebook má Dell z roku 2012 za 2 tisíce. Repasovaný a výkon má lepší jak NTB co se dnes prodávají za 10 000Kč. Stačilo mi co ségra za tu cenu pořídila na školní věci pro dceru. Hrůza, displej příšernej, plastový tělo... Ten můj Dell vedle toho působí až nesmrtelně a dokud funguje a zvládne to co potřebuju tak ho měnit nebudu. Každý jsme zvyklý na něco jinýho a každý vnímá pojem "běžný život" jinak.
vili
Nevím, no.
Já každý rok na autu nechávám měnit olej a filtry a minulý rok jsem platil kolem šesti. Pneu mi vydrží 2 sezóny, ale přezutí si sám už udělat nezvládnu, takže dvoje disky a tisíc korun ročně za jejich prohození. Občas povinné úkony typu STK, výměna věcí typu destičky, povinné ručení, za PHM dám kolem 2-3 tisíc měsíčně.
Mobilní telefon mi po vánocích spadl z kapsy při vystupování z auta a nový mám za 6, notebook jsem měl ThinkPad z roku 2012 a jeden den se prostě nezapnul, jsou to 2 měsíce. Koupil jsem si repas za 10 a shodou okolností další nový dítěti do školy za 25 a lituji, že jsem sobě taky nevzal nový, protože displej taky stojí za prd a každou chvíli se mi odinstaluje grafický adaptér, což u nového nepozorujeme. Plastové prohýbající tělo mám jako bonus taky, je to nezvyk, přiznávám :).
Ono je to těžké, sám jsem se po osamostatnění občas žral jen chleba s perlou, protože jsem neměl peníze, ale vidím, jaké jsem udělal chyby a tak to dávám ke zvážení. Tak, jak jste podal dotaz, bych teď do toho nešel.
vili
Jinak, já jsem zastáncem vlastnického bydlení, takže bych si spíš šetřil a pak vzal hypotéku na nějaký vhodný byteček, až (jestli) trochu spadnou úroky.
jap*
hodnocení

To jste platil 6tis. za běžnou výměnu oleje a filtrů? Já se stimhle vejdu do max 2000. Nekupuju nejlevnější olej a dělám si to jako vyučený automechanik sám. 6000Kč se mi zdá i v servisu strašně přestřelené.
makak
To je běžná cena. Mechanik jsi možná vyučený, ale přehled o cenách nemáš...
jap*
hodnocení

Jednou v zimě když se mi to venku nechtělo dělat jsem u nás v servisu za to dal taky okolo 2000. Mě v polních podmínkách to zabralo tak půl hodiny. Těch 6 jsem dával u starýho auta za tlumiče...
Záleží taky jestli jde o autorizovaný servis nebo ne a taky co je to za auto a kolik litrů oleje tam přijde.

jap*
hodnocení

Jinak hrozně se nabízí udělat za vším tlustou čáru a začít někde nanovo, najít si někoho pro život v jiném městě a mít lepší práci. Reálně bych si dokázal polepšit i o 10 tisíc, možná více ale na to abych se k tomu opravdu odhodlal tak to tu mám moc rád...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]