Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
občas se stává, že se někdo zajímá o cestu autem, ceny podmínky atak podobně. Z Prahy do Marbely (srpen 2023). Cena za pohonné hmoty 9.500,-Kč, dálniční známka Švýcarsko 40 EUR, poplatky Francie (z Lyonu ke španělským hranicím) 70 EUR. Španělsko - zdarma, rovněž tak samozřejmě Německo. Cesta byla absolvována za 33 hodin, poměrně na hraně. První etapa 1.100 km, odpočinek v autě 3 hodiny a dále 1.700,-km. Dle mého se vůbec nevyplatí cestovat přes Švýcarsko, jel jsem tam i zpět, ,,ušeřil" jsem 10 EUR za každou cestu, ale Švýcarsko, dálnice úzké, samé tunely, omezení na 80 km/h, vždy celní prohlídka při vjezdu a docela podstatné, neměl jsem v autě aktualizaci map, takže jsem byl trošku ve stresu, neboť v mobilu nefungují data a hovory jsou zpoplatněny (není to země EU). Francie sice drahá, ale cesty skělé, odpočívadla čistá. Doporučují tankovat pouze v ČR, Německu a Španělsku, zcela vynechat Francii a Švýcarsko (tam jsou zase Franky). Jinak cesty jako koberec na pěnovém polštáři, proti ČR, spíš tedy ČSSR. V ten samý měsíc jsem absolvoval cestu na sever Polska, k Baltu, opět, cesty široké až tříproudé, všude zvednuté závory, žádné mýtné.
Ne, vůbec to není o chlubení. Jel jsem to i čtyři dny mimo placené úseky nebo s přespáním v překrásném ,,hradním" penzionku. Švýcarskojsem chtěl mít zkušenost, abych mohl porovnat. Jde to i za 26 hodinn ve dvou...Existuje spousty důvodů proč letět nebo proč jet autem... (převoz věcí, není třeba na místě půjčovat auto atd..)...Jen dělba o čerstvé informace...
Díky za tento poznatek. Ano, ve 22 letech jsem sotva dojel do Chorvatska - 800 km, k jídlu byl pořádný řízek, samé sladké nápoje, Redbully a Ledové čaje. Nyní po 25 letech (starý pes) pouze o 400 gramech přírodní čočky, 300g ovesné kaše, domácího (jednoho) vajíčka a 2,5 litry mátového čaje, samozřejmě ze zahrádky. Tedy žádné sladidla, cukry a jiné průmyslové mňamky, co uspávají a tělu dávají jen zabrat při trávení...ale to je zase jiné téma...
A pod zády takový nenápadný vypuštěný míč...naprostá bomba, nebolí záda, neboť jsou přeci jen proplejší a tím nutí podporovat břišní svaly... Ve čtvrtek v 17.00 hod výjezd z Prahy, v sobotu 01:30 příjezd Marbella. Sobota trochu rozhozená, neboť jsem šel spát v 5 ráno...ale neděle a dále pohoda...
třičtvrtě kila čočky a ovesné kaše neboli 33 hodin trávení hromady vlákniny to udělá hoodně metanu ovoněného sirovodíkem z vejce, natlakováno neudržitelně v útrobách..co na to posádka vozu?
To je již odlišné téma, ale když už jste to nakousl. Přesně stejné předsudky jsem měl z luštěnin, obilovin cizrn, jáhlý, quinoly...na základní škole bych fazole nedal do úst... . Před téměř čtyřmi lety jsem radikálně změnil jídelníček,po půl roce jsem zrušil plánovanou operaci a po roce se začali dít další neuvěřitelné věci...(někdo by řekl zázrak). Plynatost tenkrát trvala opravdu dlouuuho, 6 týdnů...ale za to to rozhodně stálo. Nyní pokud maso, tak takové, které má jméno...žádný velkochov nabodaných kuřat antibiotiky, vepřové či podobně...ale to je skutečně jiné téma... ![]()
Zajímavý nazor. Je to opravdová zkušenost nebo domněka? V Německu levnější nafta o 20 centů, poté ve Španělsku až o 60 centů a to už je rozdíl. Ve Francii sjíždět z dálnice? Na každém sjezdu a nájezdu je nová mýtná brána, nejenže je tam hustý provoz a tedy zdržení v koloně u závory o 30 min., ale mýtné je dražší, než-li souvislá jízda celou dálnicí, opět pouze vlastní zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.