Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
občas se stává, že se někdo zajímá o cestu autem, ceny podmínky atak podobně. Z Prahy do Marbely (srpen 2023). Cena za pohonné hmoty 9.500,-Kč, dálniční známka Švýcarsko 40 EUR, poplatky Francie (z Lyonu ke španělským hranicím) 70 EUR. Španělsko - zdarma, rovněž tak samozřejmě Německo. Cesta byla absolvována za 33 hodin, poměrně na hraně. První etapa 1.100 km, odpočinek v autě 3 hodiny a dále 1.700,-km. Dle mého se vůbec nevyplatí cestovat přes Švýcarsko, jel jsem tam i zpět, ,,ušeřil" jsem 10 EUR za každou cestu, ale Švýcarsko, dálnice úzké, samé tunely, omezení na 80 km/h, vždy celní prohlídka při vjezdu a docela podstatné, neměl jsem v autě aktualizaci map, takže jsem byl trošku ve stresu, neboť v mobilu nefungují data a hovory jsou zpoplatněny (není to země EU). Francie sice drahá, ale cesty skělé, odpočívadla čistá. Doporučují tankovat pouze v ČR, Německu a Španělsku, zcela vynechat Francii a Švýcarsko (tam jsou zase Franky). Jinak cesty jako koberec na pěnovém polštáři, proti ČR, spíš tedy ČSSR. V ten samý měsíc jsem absolvoval cestu na sever Polska, k Baltu, opět, cesty široké až tříproudé, všude zvednuté závory, žádné mýtné.
Ne, vůbec to není o chlubení. Jel jsem to i čtyři dny mimo placené úseky nebo s přespáním v překrásném ,,hradním" penzionku. Švýcarskojsem chtěl mít zkušenost, abych mohl porovnat. Jde to i za 26 hodinn ve dvou...Existuje spousty důvodů proč letět nebo proč jet autem... (převoz věcí, není třeba na místě půjčovat auto atd..)...Jen dělba o čerstvé informace...
Díky za tento poznatek. Ano, ve 22 letech jsem sotva dojel do Chorvatska - 800 km, k jídlu byl pořádný řízek, samé sladké nápoje, Redbully a Ledové čaje. Nyní po 25 letech (starý pes) pouze o 400 gramech přírodní čočky, 300g ovesné kaše, domácího (jednoho) vajíčka a 2,5 litry mátového čaje, samozřejmě ze zahrádky. Tedy žádné sladidla, cukry a jiné průmyslové mňamky, co uspávají a tělu dávají jen zabrat při trávení...ale to je zase jiné téma... A pod zády takový nenápadný vypuštěný míč...naprostá bomba, nebolí záda, neboť jsou přeci jen proplejší a tím nutí podporovat břišní svaly... Ve čtvrtek v 17.00 hod výjezd z Prahy, v sobotu 01:30 příjezd Marbella. Sobota trochu rozhozená, neboť jsem šel spát v 5 ráno...ale neděle a dále pohoda...
třičtvrtě kila čočky a ovesné kaše neboli 33 hodin trávení hromady vlákniny to udělá hoodně metanu ovoněného sirovodíkem z vejce, natlakováno neudržitelně v útrobách..co na to posádka vozu?
To je již odlišné téma, ale když už jste to nakousl. Přesně stejné předsudky jsem měl z luštěnin, obilovin cizrn, jáhlý, quinoly...na základní škole bych fazole nedal do úst... . Před téměř čtyřmi lety jsem radikálně změnil jídelníček,po půl roce jsem zrušil plánovanou operaci a po roce se začali dít další neuvěřitelné věci...(někdo by řekl zázrak). Plynatost tenkrát trvala opravdu dlouuuho, 6 týdnů...ale za to to rozhodně stálo. Nyní pokud maso, tak takové, které má jméno...žádný velkochov nabodaných kuřat antibiotiky, vepřové či podobně...ale to je skutečně jiné téma...
Zajímavý nazor. Je to opravdová zkušenost nebo domněka? V Německu levnější nafta o 20 centů, poté ve Španělsku až o 60 centů a to už je rozdíl. Ve Francii sjíždět z dálnice? Na každém sjezdu a nájezdu je nová mýtná brána, nejenže je tam hustý provoz a tedy zdržení v koloně u závory o 30 min., ale mýtné je dražší, než-li souvislá jízda celou dálnicí, opět pouze vlastní zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.