Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autem do Španělské Marbelly z Prahy, 2.800km postřehy

Od: standa1® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

občas se stává, že se někdo zajímá o cestu autem, ceny podmínky atak podobně. Z Prahy do Marbely (srpen 2023). Cena za pohonné hmoty 9.500,-Kč, dálniční známka Švýcarsko 40 EUR, poplatky Francie (z Lyonu ke španělským hranicím) 70 EUR. Španělsko - zdarma, rovněž tak samozřejmě Německo. Cesta byla absolvována za 33 hodin, poměrně na hraně. První etapa 1.100 km, odpočinek v autě 3 hodiny a dále 1.700,-km. Dle mého se vůbec nevyplatí cestovat přes Švýcarsko, jel jsem tam i zpět, ,,ušeřil" jsem 10 EUR za každou cestu, ale Švýcarsko, dálnice úzké, samé tunely, omezení na 80 km/h, vždy celní prohlídka při vjezdu a docela podstatné, neměl jsem v autě aktualizaci map, takže jsem byl trošku ve stresu, neboť v mobilu nefungují data a hovory jsou zpoplatněny (není to země EU). Francie sice drahá, ale cesty skělé, odpočívadla čistá. Doporučují tankovat pouze v ČR, Německu a Španělsku, zcela vynechat Francii a Švýcarsko (tam jsou zase Franky). Jinak cesty jako koberec na pěnovém polštáři, proti ČR, spíš tedy ČSSR. V ten samý měsíc jsem absolvoval cestu na sever Polska, k Baltu, opět, cesty široké až tříproudé, všude zvednuté závory, žádné mýtné.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

0x
Proč jste jel přes Švýcarsko? Jinak tím, 3 hodinovým odpočinkem bych se moc nechlubil. My jsme byli dole několikrát. Ráno jsme vyjeli večer přespání někde u Mulhouse, ráno přejezd k moři ve Francii tam někde zase přespat a pak teprve do cíle. Na to řídit 33h s 3h přestávkou bych se mohl... Jo dřív by mě to asi taky napadlo, ale teď už ne.
hodnocení

Ne, vůbec to není o chlubení. Jel jsem to i čtyři dny mimo placené úseky nebo s přespáním v překrásném ,,hradním" penzionku. Švýcarskojsem chtěl mít zkušenost, abych mohl porovnat. Jde to i za 26 hodinn ve dvou...Existuje spousty důvodů proč letět nebo proč jet autem... (převoz věcí, není třeba na místě půjčovat auto atd..)...Jen dělba o čerstvé informace...

hodnocení

0x
Vejrat 33hodin v aute...To je moje nocni mura a ne dovolena, jelikoz toho mam najeto po evrope dost v praci. Po tomhle se clovek leci jeste tak dva dny. .
hodnocení

Díky za tento poznatek. Ano, ve 22 letech jsem sotva dojel do Chorvatska - 800 km, k jídlu byl pořádný řízek, samé sladké nápoje, Redbully a Ledové čaje. Nyní po 25 letech (starý pes) pouze o 400 gramech přírodní čočky, 300g ovesné kaše, domácího (jednoho) vajíčka a 2,5 litry mátového čaje, samozřejmě ze zahrádky. Tedy žádné sladidla, cukry a jiné průmyslové mňamky, co uspávají a tělu dávají jen zabrat při trávení...ale to je zase jiné téma... :) A pod zády takový nenápadný vypuštěný míč...naprostá bomba, nebolí záda, neboť jsou přeci jen proplejší a tím nutí podporovat břišní svaly... Ve čtvrtek v 17.00 hod výjezd z Prahy, v sobotu 01:30 příjezd Marbella. Sobota trochu rozhozená, neboť jsem šel spát v 5 ráno...ale neděle a dále pohoda...

To neni poznatek, spis individualni zalezitost... Naposled co se tyce spanelska, tak jsem vyjizdel z portugalska, saint tropez italie rakousko, takze mam predstavu, co to obnasi a pokud to clovek nerozlozi na vice etap, tak je to spis trapeni nez radost.
mocplynu

třičtvrtě kila čočky a ovesné kaše neboli 33 hodin trávení hromady vlákniny to udělá hoodně metanu ovoněného sirovodíkem z vejce, natlakováno neudržitelně v útrobách..co na to posádka vozu?

hodnocení

To je již odlišné téma, ale když už jste to nakousl. Přesně stejné předsudky jsem měl z luštěnin, obilovin cizrn, jáhlý, quinoly...na základní škole bych fazole nedal do úst... . Před téměř čtyřmi lety jsem radikálně změnil jídelníček,po půl roce jsem zrušil plánovanou operaci a po roce se začali dít další neuvěřitelné věci...(někdo by řekl zázrak). Plynatost tenkrát trvala opravdu dlouuuho, 6 týdnů...ale za to to rozhodně stálo. Nyní pokud maso, tak takové, které má jméno...žádný velkochov nabodaných kuřat antibiotiky, vepřové či podobně...ale to je skutečně jiné téma... :)

makak
hodnocení

0x
Proč vynechat tankování ve Francii? Vždyť jsou tam ceny vpodstate stejný jako v Německu... a pár km od sjezdu je vždy nějaká samoobsluzna 24/7 benzinka s levnými cenami. Ostatně, kdo taky tankuje na dalnici...
hodnocení

Zajímavý nazor. Je to opravdová zkušenost nebo domněka? V Německu levnější nafta o 20 centů, poté ve Španělsku až o 60 centů a to už je rozdíl. Ve Francii sjíždět z dálnice? Na každém sjezdu a nájezdu je nová mýtná brána, nejenže je tam hustý provoz a tedy zdržení v koloně u závory o 30 min., ale mýtné je dražší, než-li souvislá jízda celou dálnicí, opět pouze vlastní zkušenost.

makak
Zkusenost. Extra fronty na branach taky nebývají, obzvlášť když jedete do bran,kde se platí jen kartou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]