Nejste přihlášen/a.
Je tu nějaký optik? Zajímalo by mě, zda je nějaký faktický rozdíl ve sklech u brýlí na čtení (tedy na blízko) třeba z Penny marketu a brýlemi ze specializovaného obchodu. Někde jsem na visačce u levných z marketu četl, že bych je neměl používat déle než 1 hodinu – což je vlastně obecně nesmysl, pokud je potřebuji. Jde o to, abych si jejich používáním oči ještě více neničil...
Optik nejsem, ale brýle nosím multifokální. Brýle z Penny, drogerií i od Vietnamců, to je jednoduché řešení, jako dvě nezávislé čočky /lupy/. Přitom každý má oči jiné, jinak daleko od sebe zornice, někdo potřebuje přidat, jiný ubrat a každý jinde. Navíc většinou každé oko vidí trochu jinak a potřebuje jinou korekci. Proto jsou ty univerzální taková nouzovka, kterou si můžete svoji zatím nenápadnou vadu ještě zhoršit. Ne nadarmo Vám optik složitě proměřuje zrak, aby vám udělal brýle na míru.
Chodím k očaři každý půl roku. Mnoho let mám předepsané brýle, na obě oči stejné. Ale mám nakoupeno různě po obchodech více jak 10 jiných, rozmístěných všude, kde je můžu potřebovat. Vždy po půl roce mi očař(ka) zkontroluje zrak a "nemoc je stále stejné, ale musíme to hlídat.
Takže já jsem pro brýle od kohokoliv, když Vám vyhovují.
Týdeník Téma, ze dne 4.7.2023, nějaký MUDr. Radan Zugar, primář očního centra Praha se o brýlých ze supermarketů vyjadřuje pochvalně, samozřejmě jen ale některým pacientům. Kdo má rozdílné oči, musí mít jiné.
Ale to je známo.
Každý to "vidí" a má jinak. Před mnoha lety jsem potřeboval brýle na čtení a koupil si asi za 200 Kč v optice. Za mne kvalitní obroučky a celkově parádní vyhovující brýle. Nicméně časem mi to nedalo, došel k očnímu v rámci prevence s tím, že si nechám vyšetřit zrak a na zákldě toho nové brýle na čtení od očaře profesionála. Výsledek naprosto stejný a kvalitou nijak neoslňující s porovnáním s brýlemi z vitríny optiky. Rozdíl je ovšem v ceně. Ty první za 200 a ty druhé za 2 500Kč. Nešlo mi nijak o peníze, ale o nějaký viditelný rozdíl. Nic se nezměnilo ani nevylepšilo. Když je zaměním, nedokážu říct které právě mám.
Ono záleží asi spíše na okolnostech-mám syndrom krátkých rukou =potřebuji brýle jen na čtení, obě oči stejný počet dioptrií. když jsem byl na minulé kontrole-pí doktarka si je půjčila (brýle od větráků!) proměřila a resumé? Jsou OK! Samozřejmě jen nerozumný člověk ,která má jedno oko např.1,5 a druho pro změnu 2,5 si koupí čtecí v hyper...
Rozdíl v mém případu je v ceně cca stovka vs pár tisíc z optiky. A další nosím je v případu potřeby na satvbě, na čtení plánů atd a pak zmařit si brýle za x tisíc nebo za stovku?!
Jediný faktický rozdíl je 3000,-. Kdo kupuje takto drahé čočky, potvrzuje, že lidská hloupost je nevomezená, sklíčko je pořád jenom sklíčko. Co se týče poškození zraku, je to stejný nesmysl jako by někdo tvrdil, že je škodlivé dívat se příliš do zelené barvy, jaké obavy by měl pak mít např. řidič kamionu, který čumí 8 hod přes čelní sklo kamionu, a nikdo to neřeší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.