Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem neschopný, nic neumím

Od: ondrej odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, chtěl sem se zeptat, je mi 14 skoro 15 let a přijdu si úplně neschopný ve všem co dělám, sem takový že rodičům nikdy na nic neřeknu ne a jdu pomoct, ale i tak když pomáhám s různými prácemi tak mi nic nejde, vždy mi musí s něčím poradit a přijde mi že neumím vůbec základy například jsme stavěli střechu u garáže a neuměl sem se sponkovačkou, jinak vše bylo v pohodě a ostatní věci sem zvládl ale je mi to líto že rodiče mi musí radit s těmito věcmi, jediný co umím je měnit kola u auta a jdu na střední na automechanika, ale toho se ani tolik neobávám protože vím že vás tam naučí základy a jsem rád že sem se dostal aspoň někam kde mě to bude aspoň trochu bavit, chtěl bych na sobě nějak zapracovat ale nevím vůbec jak, snažím se vždy abych nic nepokazil u ničeho, ale střední si osobně myslím že mě bude bavit, chtěl bych poradit co se sebou dělat abych nebyl tak neschopnej a myslím si že by na tom ještě nějak šlo zapracovat ale vůbec nevím jak... Budu rád za každou radu.
Předem děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Žádný učený z nebe nespadl.
Jediná možnost učit se, učit se.vse přijde věkem.

hodnocení

6x
Bud v klidu mame v rodině mladýho kerýmu když něco ukažu tak to stejně neudělá dobře ale ma snahu se učit někdy sem z něj na hlavu
Jednou ještě když žil múj otec sem se ho zeptal jestli sem byl za mlada taky tak levej
Otec mi tenkrat s úsměvem řek že sem byl hotová manuálně nezručná tragédie *smich*
Zachovej klid dúležitý je že máš snahu se učit věz že vše má svúj čas
Je to o praxi a občas aby ti někdo ukázal jak se to má dělat
Si mladej na to aby ses naučil a nezústal celej život levej máš k učení spoustu času
Snahu máš dúležitý je se nenechat odradit prvotními neúspěchy

smode2
hodnocení

4x

Tvé naprosto nesmyslné "Jsem neschopný, nic neumím" je čistým dílem rodičů. Ti v tobě toto mylné přesvědčení vypěstovali. Nikdo jiný. Naopak existují mladí co jsou úplně leví, nedokáží si pomalu ani zavázat tkaničku u boty ale přesto si myslí, jak jsou nejchytřejší na světě. Což je zase opačný, stejně mylný extrém. Jedinou možností je pouštět se do těžších a těžších prací a to i přes osobní strach a obavy. Postupem času (řádově roky) se situace srovná.

anon65534
hodnocení

3x

Nové věci budeš potkávat celý život, mě je 22 a sponovačku jsem v životě ani neviděl, z velkou šancí bych asi přišel na to jak ji používat ale kdyby u toho byl někdo, kdo s tím už umí tak první věc co udělám je, že mu jdu říct ať mi to ukáže. Předešlo by se tak všem možným (a zbytečným) komplikacím.

Máš obrovoskou výhodu že dnes existuje internet kde se spousta lidí ptala na spoustu otázek a tak je na něm spousta odpovědí a návodů. Nejlepší co se můžeš naučit je pořádně vyhledávat a zpracovávat informace z internetu.

Ptát se na věci které jsi nikdy nedělal je přirozené a dovolím si tvrdit že se to i očekává. Rozhodně bych byl radši kdyby se mě někdo několikrát zeptal než pak něco zbytečně zkazil.

ltz
hodnocení

2x
Ve 14 nemůžeš ještě všechno umět. Buď rád tedy, že máš někoho, kdo tě pouci. Hlavně rodiče jsou tu pro tebe, aby ti s leččím poradili, naučili. Ptej se, zajímej se.

hodnocení

2x

Nikdo neumí všechno. Já jsem skoro 4x starší a taky se pořád učím nové věci a spoustu toho neznám, tak se ptám. (Naposled před chvilkou tady na poradně.)

Kdo se moc ptá, moc se dozví, kdo se neptá vůbec, zůstane blbej.

liska5
hodnocení

1x

Já znám suverénů, co nic neumí. Jsou starší a nijak je to netrápí.

Začni s češtinou: ...chtěl jsem se zeptat...neuměl jsem...že jsem se dostal...A čárky v souvětích Ti chybí, stejně jako sebevědomí.

Zatím si zkoušej něco sám vyrobit od krmítka, ptačí budky po model letadla atd.

hodnocení

0x

@ondrej - myslím si že by na tom ještě nějak šlo zapracovat ale vůbec nevím jak
Trénovat, zkoušet a nebát se ptát na radu. Ti, co to už umí se taky museli někde učit. A vy máte výhodu, že se učit chcete.

big
hodnocení

0x
a přijde mi že neumím vůbec základy například jsme stavěli střechu u garáže a neuměl sem se sponkovačkou - no asi se špatně díval, když ti předváděli, jak se s tím dělá, pak si to musíš párkrát zkusit za 10 min. už s tím umíš…
Pokud ti to nikdo nepředvedl a neviděl jsi video, no tak to asi neumíš, to bude úplně normální. Tak se to metodou pokus omyl naučíš za 12 minut…
Nebo se pletu a ani za 0,5 hod. ti to nešlo?

svobodova
hodnocení

0x
1. nemůžeš umět něco co tě předtím nikdo nenaučil.
2. Navíc nikomu nejde všechno. A je to tak v pořádku. Každý má jiný talent a vlohy. Zkoušej různé aktivity, pozoruj se, co cítíš, co se ti líbí a co ne. Co tě naplňuje co ti jde samo. Co nenávidíš nebo co ti fakt nejde. Tak poznáš sám sebe. Pak se zaměř na to, kde se cítíš dobře. Můžeš tak najít svůj koníček a třeba se tomu pak můžeš věnovat i ve své profesi. Zatím poznávej svět a sám sebe. Máš čas. Nespěchej a nechtěj umět všechno. To je nemožné.Člověk se stále učí celý svůj život.

majolenka
hodnocení

0x

Ondreji, je to sice hezké, že jsi to napsal, ale vydrž pár let a dej se na politiku. Koukni se kdo nám vládne, ti také nic neumí a jsou v pohodě. Jinak neboj ono se to nějak vystříbří a pochopíš, co by tě bavilo. A dobrý automechanik je vzácný, mnozí to jen tak nejsou.. Držím ti palce, aby ses našel v tom svém učebním oboru. Měj se moc hezky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]