Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovinština - zní trochu jako hanáčtina?

Od: pijt4u odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mě se tak zdá, že slovinština zní trochu jako hanáčtina. Nebo se to zná jenom mě. Co myslíte? Je to jenom taková náhoda nebo jsme bývali v minulosti víc propojení?

Tady je to celkem znatelné...

Slovinsky: Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice.

Hanácky: Všeci leďi se rodijó svobodňi a majó sténakó dustojnosť a sténaké práva.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

2x
Nejsem Hanák, ale i čeština je hodně podobná. I když...
Pamatuju si, když jsme tam byli poprvé i s dětmi v létě na dovolené, manželka se jim snažila vymyslet program a protože si všimla směrových cedulek, vyrazili jsme s nimi na místní pokopaliště. Pěkná procházka, akorát to, že jsme měli s sebou ručníky, vypadalo asi trochu divně.
Prima příhoda *smich*
fud

Aneb zrádnost podobných slov. Slovinské pokopališče a (srbo)chorvatské pokopalište se významem podstatně liší:

kamzmulcem.si/...

cs.glosbe.com/...

Když jsme u těch příhod s odlišným významem podobných slov: Přejížděli jsme v Chorvatsku mezi dvěma lokacemi. K zájezdu jsme měli placenou polopenzi, takže z autobusu rovnou na večeři. A byli jsme zvyklí, že před večeří přijede pikolík se servírovacím vozíčkem a nabízí pití. Po dni stráveném v horku jsme byli vyprahlí a netrpělivě vyhlíželi našeho pikolíka. Jídlo už začali servírovat a pořád nic. V tom jsem zaslechl povědomé cinkání skla. Jídelna v očekávání kýžené události ztichla a do náhle nastalého ticha jsem už nestihl ztlumit hlas: Už jede, pića. Ironií osudu v nové restauraci nerozvážel pití pikolík, ale servírka...

fud
hodnocení

2x

Jídla se slovinsky řeknou "jedi". To je dnes celkem přesné, protože většinou jde o globalistické GMO (p)otraviny.

hodnocení

0x

Nebude to tým,že Slovinci sú južní Slovania?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]