Zdravím, mám takový vážný problém. Ve spíži mi vedle sebe stojí Cola a víno. Teď v létě je tam skoro 18°C. Když hodím větší kostku ledu do 2 dcl Coly, tak se rozpouští cca 10 minut a stačí na to, aby Cola byla krásně chladná. Když ale hodím tutéž kostku ledu do vína, tak se rozpustí cca už za 3 minuty a víno je stàle teplé jako chc..ky. Z toho se zdá, že sycená limonáda má výrazně menší tepelnou kapacitu, než víno. Ale je to opravdu tak? Nedaří se mi na netu najít měrnou tepelnou kapacitu ani sycenè limonády,ani vína. Budete někdo úspěšnější?
Podle mě bude mít obojí měrné teplo podobné vodě. Problém bude v těch bublinkách v Colle, které na tom ledu fungují jako tepelná izolace. Teplotu by to chtělo změřit, protože při odhadech může hrát roli psychika.
Jasně, může to tak být. Už kvůli tomu, že colu člověk vypije na dva loky, zatímco 2dl vína pocucává dýl. Také může mít vliv rozdílné vnímání teploty syceného a nesyceného nápoje.
Oba nápoje obsahují hodně vody a ta má hodně velkou tepelnou kapacitu, proto oba nápoje mají podobnou kapacitu. Víno obsahuje alkohol a ten posune bod tání.
Hm, tak jsem to měřil a je to fakt jen chladivý pocit z bublinek. 2 dcl bílého vína i Cola ochlazeny jednou kostkou ledu z 21 °C na 16 °C. Cola krásně chladí, bílè suché víno je při 16 °C teplé. Tak nezbyde, než pít Colu a karibský rum, ten je i při 20°C v pohodě.
makk
Nebo si dát do vína kostky dvě . Jen malý dotaz, proč to máte ve spíži a ne v lednici? Ten led vám nápoj naředí, u colly je to asi jedno, ale víno je škoda ředit vodou.
Takže ten časový rozdíl je nejspíš opravdu způsoben izolací vytvořenoy bublinkami.
Lednice máme plné, tam se mi už víno nevleze, jsem rád, že mi tam manželka trpí pár lahváčů (zkoušel jsem, ale pivo se fakt s ledem nedá a přímo z lednice je zase moc studené, takže nejlepší je 1:1 míchat z lednice a ze spíže, ale to vylučuje dát si jen jedno ). Jsem nenáročný ladič pijan, na nesváteční večerní dvě decky kupuji 3 l krabice, takovému vínu to moc neublíží a nevadí mi z toho mít skoro střik. Mám i nerez chladící kostky, ale ty vychladí jen něco menšího, třeba whisky, ale ta jsem zjistil, že je vlastně lepší vlažná, pokud není úplně levná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.