Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam doskočí

Od: grrt odpovědí: 62 změna:

Ahoj, kam doskočí ten člověk? do bazenu nebo na zem? Působí na toho člověka zrychlení auta?

A moje druhá otázka. Jestliže nedoskočí do bazénu, protože auto jede dopředu, potom by bylo možné kdyby vrtulní vzlétnul jenom by stál "na místě" a země sama by se otočila tak aby ten vrtulník doletěl do "vzdálené" destince.

Kam doskočí

62 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

2x

A k čemu to bude dobré? Tvoje starosti na mou hlavu! Zákon zachování energie platí.zákon setrvačnosti a další také.

uli

Pro teho člověka by byl odpor vzduchu jak silný vichr (60-80km/h), vůbec skočit nemůže, protože neudrží balanc na skákacím mostku

Z čeho usuzuješ rychlost mezi 60km/h - 80km/h?
uli

Běžná rychlost s karavanem je to 80km/h? Ale možná auto jede pomaloučku, aby se voda v bazénku nevylila.

makk
hodnocení

1x

ad1. Teoreticky fyzikálně má ten člověk stejnou rychlost jako auto (a to i když vyskočí) a pokud auto jede stálou rychlostí, tak skočí do bazénu. Prakticky ho zbrzdí odpor vzduchu, takže nejspíš spadne za vlek, ale ne do místa, ve kterém se odrážel. Stejná situace jako při bombardování, bobma se oddělí od letadla a pokračuje stejnou rychlostí jako letadlo (teoreticky), prakticky při pohledu z letadla zmizí dozadu, ale to je dáno tím zbržděním díky odporu vzduchu. Dopadne ale daleko za bod, nad nímž byla odhozena. Zrychlení auta na člověka působí pokud tam nějaké je (auto zrychluje, brzdí, zatáčí...) a pokud člověk ještě stojí na prkně.

ad2. Vrtulník se pohybuje v atmosféře a ta se točí se Zeměkoulí, takže mu nestačí zaviset a počkat až požadované místo dorazí k němu.

grrt
hodnocení

jestli se atmodféra točí společně se zemí tak mi vysvětli jak je možný že se mraky pohybují vždy každý opačným směrem. To ta gravitace neutáhne nebo co?

jestli se atmosféra točí společně se zemí...

Koukal jsem z okna a jestli ne, bude tam foukat pořádnej větříček. Přes plec počítáno, něco kolem rychlosti zvuku. A to máme štěstí, že nejsme na rovníku. Chudáci černoušci v Africe.

Tak jednoduchý výpočet nám říká, že kdyby se otáčela zeměkoule a atmosféra stála, vanula by trvale nadzvuková vichřice. Něco přes 1600 km/h.
Taková teoretická otázka. Kterým směrem by vichřice vála? Ze západu na východ, či z východu na západ?

:) z východu na západ. Ale s tou nad a podzvukovostí je to problém. Černoušci by měli větší fičák než my a na pólu by se asi tvořil vír *smich*.

Ano, to bo jsem psal platí pro rovník. U nás, řekněme na padesáté rovnoběžce, by byla rychlost vichřice nižší. Něco málo přes tisíc kilometrů za hodinu. Přesně 1076,4 km/h.
Na samotném pólu vlastně nula.
Tedy i původní úvaha, že by helikoptéra vzlétla a čekala na místě až se pod ní zeměkoule otočí a pak zase přistála nejde moc provést, neb i nejrychlejší vrtulníky létají podstatně pomaleji, nežli se v tomto hypotetickém případě pohybuje atmosféra.
grrt
hodnocení

jenyk - pořád jsi mi nepodal důkaz o tom že gravitace existuje, a jak jsi ji změřil?

Já gravitaci neměřil. Ale víš, co je gravitace? To je tvá vlastní hmotnost na Zemi. Na Měsíci by byla menší, asi šestinová. Na Marsu taky jiná.
Jinak si nastuduj Newtonův gravitační zákon.
grrt
hodnocení

jenyk - jestliže tvrdíš že já svojí hmomtností něco přitahuju tak bys měl bejt schopnej to taky nějak změřit... resp. jak jsi přišel na tuto teorii? To jsi si vylízal z prstu? Jestli jsi přišel na gravitaci jako sílu, musel by s jí přece jako první změřit aby mohl říct že tam nějaká energie je...

Přečetl sis alespoň tak okrajově, co nám říká Newtonův gravitační zákon?
Prostě všechny hmotný tělesa se navzájem přitahují. Tedy i ty se zeměkoulí.
Přemýšlel jsi, co třeba způsobuje v moři příliv a odliv?

Ne, nepřemýšlel, proč by měl? Jemu stačí, že píše.

Pokud na gravitaci nevěří, ať si teda skočí z okna a uvidí se, jestli i gravitace nevěří na něj :)

grrt
hodnocení

jenyk ® - nevím co říká. A myslím že je to i jedno nebot to je jen teorie. A co způsobuje příliv a odliv? Snad ne měsíc :_) ahahhaha... a můžeš mi říct proč nemá příliv a odliv sladkovodní voda? Neni to náhodou tím že je gravitace hoax a měsíc se sluncem je ve skutečnosti plazma?

grrt
hodnocení

gilhad - mám větší hustotu než vzduch takže bych padal dolů

grrt
hodnocení

A jak mi vyvrátiš tohle? I 8letá holčička je inteligentněnjší než jadernej fyzik

makk

grrt: To mohlo platit, když Zeměkouli vyrobili a roztáčeli ji *smich*. Teď už se nějaký čas točí celkem rovnoměrně a atmosféra se točí s ní, protože ve vesmíru ji nic nezpomaluje. Mraky se pohybují podle tlakových útvarů. V tlakové níži (cyklóně) se točí doleva, v tlakové výší (anticyklóně) naopak doprava. Jenže v tlakové výši moc mraků nebývá, takže na družicových snímcích jsou vidět hlavně ty níže. Vzniká to tak, že vzduch proudí logicky z výše do níže (stejně jako se balón koulí z kopce) a ten otáčivý pohyb způsobuje Coriolisova síla.

Koukám, je to s tebou hodně vážný.
Věnuji ti ještě jednu malou chvilku a tím s tebou končím. Své cvaklé teorie si zkoušej jinde a na jiných. Věř si čemukoliv, ale Měsíc skutečně není plazma. Jak se projevuje plazma? Měsíc má stejný projevy?
Když je někde příliv, kde je odliv? Šla by stejná situace udělat i někde na sladké vodě?
makk

Jestli je Měsíc plazma, tak na něm Američani nemohli nikdy přistát :). Příliv a odliv způsobuje gravitace Měsíce. Voda je tekutina a gravitace měsíce ovlivňuje gravitaci Země. Na sladké vodě to nefunguje, protože jí nikde není tak velká plocha. Když je Měsíc nad Mácháčem, tak je tam gravitace měnší, Mácháč by se rád vzedmul, ale nemá kde brát vodu.

grrt
hodnocení

jenyk - tak mi vysvětli proč je měsíc průhledný

Už to nehul.
Proč by měl být Měsíc průhledný? Co tě k této fantasmagorické myšlence vede?

Prohlížel si ho večer, jak se koupe v rybníce a ejhle, za měsícem ryba! Takže další poznání: Kromě želvy ATuin pluje vesmírem taky ryba. Měsíc tedy nebude koule, protože, jak by se na hřbetu ryby udržela koule. Holt ani Pratchett neměl ve všem pravdu :-D.

grrt
hodnocení

jenyk - tak za měsícem jsou vidět hvězdy a zároven měsíc. Je to transparentní, jako když se díváš oknem. Vidíš sklo ale zároven i objekty za, akorát měsíc neni tak dokonale průhlednej jako okno.

Ukaž mě alespoň jednu fotku, kde je skrz Měsíc vidět jakákoliv hvězda. Moc díky.

Hm, tak se fotek průhledného Měsíce asi nedočkáme.

grrt
hodnocení

jenyk - jak my vysvětlíš tohle?

grrt
hodnocení

jenyk - zapoměl jsem přiložit obrázek... tady je... takže ještě jednou.. jak mi to vysvětlíš?

Kam doskočí #2
Kam doskočí #3
Co to na těch fotkách připadá divného?
Ale pořád čekám na fotku průhledného Měsíce.
Navíc, nejdříve jsi tvrdil, že Měsíc je plazma, potom, že je průhledný. Tak jak to s tím Měsícem vlastně máš? Nebo bude ještě nějaké jiné nesmyslné tvrzení?
grrt
hodnocení

Jde o to že kdyby slunce bylo vzdálené několik světelených let tak by tam nikdy nemohl vzniknout takovej úhel. Ano, měsíc je plazma a je zároven i průhledný... je to jako když se koukáš přes okno akorát měsíc má menší transparentnost...

Jenže Slunce je vzdáleno nějakých osm světelných minut. Nikoliv několik světelných let. To by bylo vidět jen v noci jako hvězda.
Ale pořád čekám na fotku, či jiný důkaz tvého tvrzení, že Měsíc jest průhledná plazma.
grrt
hodnocení

jenyk - tady kdy ž to tak chceš

Kam doskočí #4

Nebylo by něco novějšího, nežli dvěstě let starý pozorování?

I když, kdoví, co vlastně o svých pozorováních vážený prezident Královské astronimické společnosti napsal. Těžko napsal to, co je na tom tvém obrázku. Bral bych, že tyhle bláboly mohla napsat tak umělá inteligence. Vždyť ten začátek nemá hlavu ani patu.

Najdi nějaký jiný, smysluplný pojednání o tvých fantasmagoriích. Ono se to těžko hledá, viď?

Nebo přestaň hulit, to taky hodně pomáhá.

kdosi

To už i nigerijské dopisy jsou přeložené líp a působí důvěryhodněji :-P

grrt
hodnocení

jenyk - je to z nové knihy Eric Dubay - FAQ, která vyšla nedávno. Je to přeloženo strojově z angličtiny do češtiny přes google translator.

Ať to je z čeho chce, ale onen sir žil před 200 lety. Nemyslíš, že věda od té doby výrazně pokročila?
grrt
hodnocení

jenyk - tak jinak... můžeš mi dokázat že naše země je koule? Protože voda se na kouli neudrží, ta výdy hledá vodorovnou plochu... taktéž když se podíváš na moře a budeš viděět jak se od tebe vzdaluje loď tak zapadne za horizont, jenže to je jen optický klmam, když vezmeš dalekohled, lod se vrátí zpět do tvého zorného úhlu což znamená že země je placka.

Ty nikdy nezklameš. Jak se loď v dalekohledu dostane zpátky? Rozveď to, zajímá mě to.
grrt
hodnocení

jenyk - je to optický klam. Je to podobné jako když si stoupneš mezi koleje tak víš že ty koleje jsou stejně široké ale vidíš že čím dále jsou tak tím více se k sobě přibližují až se nakonec setkají. Když si stoupneš na silnici a budeš se dívat na ujíždějící auto tak postupně začneš přestávat vidět spodek - a oi ttvrdí že je to důkaz zakřivení země, ale když vezmeš dalekohled tak se ti to vrátí do zorného pole. Tady je velmi kratičké video, které ti to osvětlí

Pořád jsem se nedozvěděl, jak se do zorného pole dalekohledu dostane loď, co dávno zmizela za obzorem. To tvý video neukazuje vůbec nic.
Ale když budu uvažovat, že je země placatá,neměl bych vidět VŠECHNY lodě co jsou na moři? Další otázka, co je na kraji placaté země? Cihlová zeď? Či co?
Taktéž, na čem ta placatá země leží? Na krunýři obrovské želvy?
grrt
hodnocení

jenyk - však jsem ti to tam vysvětloval... ty vidíš jenom na určitou vzdálenost a jestli ses někdy učil malovat tak ti určitě něco říká... sakra teď se nemůžu vzpomenout... jak se to jenom menuje... no prostě když vezmeš do ruky hrneček a dáš si ho blízko očí tak ho vidíš velký a když budeš oddalovat tak bude menší menší a menší... taktéž zde hraje role mlha... a když tady znovu říkam několik věcí: Když se od tebe zvdaluje lod tak ty přestáváš vidět spodek a když tvoje oči narazí na limit tak lod prostě zmizí... ale když budeš řestávat vidět spodek a vezmeš dalekohled tak se ti zase vrátí do zorného úhlu...

Na kraji země je ledová stěna pokrytá kupolí, ale zde my plochozemci nemáme jasno protože všechny vlády zakázali přístup kvůli ochraně tučnáků... je možné že tam jsou další kontienty a my jsme třebas jen otrocká kolonie,... třebas tam jsou reptiliáni, těžko říct, ale bible se o ničem takovém nezmiňuje takže toto všechno jsou jenom spekulace...

No a nad kupolí je stvořitel... neříkám že bůh, ale stvořitel...

Hochu, ty pleteš dohromady několik věcí a ještě k tomu strašně neuměle.

To, na co si nemůžeš vzpomenout se jmenuje perspektiva. Když budeš mít vlakové koleje dlouhé třeba tisíc kilometrů a stále po rovině, nikoliv podle zakřivení země, tak vhodným dalekohledem uvidíš vlak opravdu na obrovskou vzdálenost. Loď nikoliv, neb ta se ti schová za obzorem a sebelepším dalekohledem neuvidíš nic jiného, nežli vodu. Ale i tím dalekohledem uvidíš jen vršek lodi, třeba stěžně, ale ne pořád, jen do okamžiku nežli se celá loď schová za obzor.

S tou ledovou stěnou, ta je i na severu, tam taky platí zákaz skrzevá tučňáky?

grrt
hodnocení

jenyk - Právěže dalekohledem ji uvidíš. Nevím jakej důkaz ti mám poskytnout,... až pojedeš k moři tak si pořid nikon P1000, nebo dobrý dalekohled a vyzkoušej si to sám.

Kam doskočí #5
Zkoušel jsem to, neboj. Loď zaplula za obzor a ani dalekohledem již nebyla vidět.
Ono nesmysly se těžko dokazují, viď?
Průhledný plazmový měsíc, plochá země, ledový konec země, kopule nad námi... Máš na cokoliv nějaký vědecký potvrzení tvých konspirací?
grrt
hodnocení

jenyk - a máš ty nějaký důkaz že země je koule? Viděl si někdy ten roj satelistů? Porsím vysvětli mi proč je tady jižní amerika velká jako čtvrtka zeměkoule a jindy je prtavá...

Možná jsi měl jen chabý dalekohled... Já mám jiné informace a viděl jsem na toto téma nespočet videí...

Kam doskočí #6
infa

Protože ty fotky jsou upraveny - složený z více snimku!

I NASA to není běžné schopna takhle vyfotit protože ty satelity nejsou tak daleko od země, tam se běžné neleta :))

Každopádně dovedeš si představit rotující placku? Všechny létající předměty jsou přirozeně zaoblené, země není koule, země je Geoid, je to trošku složitější, Chápu, že někdo z toho může vyvozovat různé konspirační teorie

grrt - nevadí ti, že se nejedná o jižní ameriku? Asi ne, viď?

Co tím chceš říci? Že se mění velikost kontinentů?

Roj čeho jsem měl vidět? Satelistů? Co to je? Vláček družic jsem viděl mnohokrát.

Kam doskočí #7
grrt
hodnocení

infa- ne země nerotuje vůbec. Naopak slunce a měsíc rotují uvnitř kupole a proto se střídaji roční období... jde ke středu a od stgředu ... ne úplně ke krajím...

Na čem ta plochá zem leží? Na krunýři velké želvy?
007cz
20.06.23 22:29
grrt
hodnocení

jenyk - nevím. A na čem leží slunce? Mohl by jsi mi poskytnout důkaz o tom že na kouli se udrží voda a předměty? koukni na tohle a dodej nám důkaz že to tak opravdu je facebook.com/...

007cz - ne takhle to nevypadá... všechny planety tj svítidla jsou uvnitř kopule. a zeme sama je kruh, ne čtverec.

grrt
hodnocení

jenyk - Ještě doplním jednu úvahu... Vem si třebas koleje... na 100 km máš zakřivení 680 metrů a koleje můžou mít zakřivení max 4 promile, tj 400 m na 100 km. A ty mi chceš říct že všechny koleje se autoamticky vyrábějí jako zakřivené? Neni to náhodou tak že ti develepořeři s žádným zakřivením nepočítaj? Vždyt to ani nikde neučí.

Při poloměru 6000 km a délce kolejí 100 km vychází průhyb nějakých 208 metrů, nikoliv uváděných 680m To jen tak na okraj... Pak by bylo dobrý se podívat, co dělá kolejnice, když se zavěsí uprostřed, co dělá, když se zavěsí na koncích a jak to vypadá, když se položí na nerovný povrch. Při délce 25 metrů a víc je to docela hukot.

handymath.com/...

Že se voda a předměty udrží na kouli, byvše přitahovány gravitací k jejímu středu můžeme snadno pozorovati v životě každodenním na všech předmětech a vodách na povrchu Zemském, any poslušny své přirozenosti ku středu Země klesají, kde jim možno.

Ale to není nic nového, to už bylo běžně známo (nejen) starověkým Řekům a Římanům a třeba takový Eratosthenes spočítal obvod (a průměr) Země poměrně dost přesně už víc než 200 let před začátkem letopočtu.

Můžeš se sice odkazovat například na tenhle obrázek, jako zdroj své víry, ale měl bys vědět, že vzniknul jako satirická ilustrace dávno vyvrácených omylů.

Slunce samozřejmě na ničem neleží (ono by taky těžko něco jen tak podpíralo 1.9885×1030 kg těžkou kouli co má na povrchu teplotu přez 4.000 K (Železo se taví při 1.811 K a vypařuje při 3.134 K) a směrem do středu to roste až k 1.000.000 K) ale poslušno zákonů setrvačnosti a gravitace obíhá okolo středu Mléčné dráhy, jak bys věděl, kdybys dával ve škole pozor.

Pak bys třeba i tušil, že se koleje nepokládají na geometrický útvar, ale na poměrně propracovaným způsobem upravený železniční svršek, že se se pochopitelně nevyrábějí 100 km v kuse, ale v délkách 25m-120m, které se potom na místě spojují podle tvaru terénu (který se pochopitelně mění mnohem víc, než zakřivení Země) a že pro rychlíky se povoluje sklon až 1m na 23m délky. A že zakřivení povrchu Země je mnohem víc ovlivněno geologickými procesy než poloměrem Země (čili že zemský povch je značně kostrbatý sám o sobě).

Ostatně, jak vysvětlíš, že se ti po té tvojí fantazijní kopuli jen tak volně pohybuje koule o poloměru 696 tisíc kilometrů ve vzdálenosti 147-152 miliónů kilometrů, podle ročního období?

Kam doskočí #9

grrt - já ti mám dodat důkaz, že to je tak, jak předvádí ten magor? To nemyslíš vážně, viď? To bys měl dát ty, důkazy, že je voda ve sklenici rovná.

Víš co je největší sranda? Že i v té sklenici je hladina vody vzdutá, tedy uprostřed sklenice je výše, nežli u stěn sklenice. Ovšem vzhledem k rozměrům sklenice to je neměřitelné. Pokud tě to zajímá, tak kdyby ta obdélníková miska byla třeba dvacet centimetrů dlouhá, činilo by vzdutí hladiny uprostřed celých 0,000000666134 mm. Máš to čím změřit? Asi ne, viď?

Jinak, když mě připravíš podmínky, rád ti ukážu, jak se udrží voda na kouli. Potřebuji k tomu kouli, řekněme o průměru asi deset tisíc kilometrů, nějaká střední hustota dejme tomu něco kolem 5 000 kg/m3. Někde v ideální vzdálenosti od Slunce, ani moc blízko, ani moc daleko, aby voda mohla být kapalná. Na fotbalovým míči, či podobných věcech ti voda opravdu držet nebude.

Teď mě ale dokaž ty, tu tvoji kopuli. Ale beru jen seriozní důkazy. Nějaký plácal na ksichtoknize není nic jiného, nežli plácal, který si nevidí na špičku nosu. Tak toho neberu.

007cz
Plochozemče, ta kopule je z jakého materiálu? Něco jako v Simpsonech.

akashiro
hodnocení

0x
Skončí na zemi. A ne, vrtulník fakt nemůže stát na místě aby se někam dostal, jelikož gravitace ho táhne sebou, takže i když se země otáčí, vrtulník zůstane na místě. Je to podobně jako když letí letadlo, taky poletí kolem země a né "rovně" do vesmíru, protože ho pořád táhne gravitace.
Ještě k tomu skokanovi. Taky když Poběžíš s flaškou v ruce, a pak jí vyhodíš do vzduchu, ale budeš dál běžet, nepřistane ti na palici, ale spadne za tebe, je to stejný princip.
grrt
hodnocení

řekni mi prosímtě proč můžu vyskočit nahoru? To mě ta gravitace neudrží dole ale v určitou chvíli si gravitace umane že jsem doskočil vysoko a je na čase mě sundat dolů? Vem si že údajná gravitace udrží skály a hory, ale já vyskočit do vzduchu můžu? Čím se měří gravitace a jaký máš důkaz že gravitace existuje?

kdosi

@grrt a jaký máš vlastně důkaz, že existuješ ty a čím se vlastně měříš?

grrt
hodnocení

kdosi - těžko říct. Co když jsem teď vzhůru a ve zkutečnosti spím? A když jdu spát tak jsem ve skutečnosti vzhůru?

hodnocení

0x

Auto zrychluje, jede stálou rychlostí či brzdí? Počítá se s odporem vzduchu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]