Dobrý den, Dnes jsem z tramku trhal takový menší rebik a byl trochu rezaty a dotkl jsem se ho a trochu mi tekla krev u prstů viz obrázek. Tetanus jsem měl naposledy před 15 lety. Mám se bát že dostanu tetanus?
Bakterie tetanu je anaerobní, pokud rána krvácí, je minimální možnost nakazit se. Protilátky přetrvávají dlouho po očkování. Já už mám tetanus prošlý dávno, před dvěma lety protilátky 0,6 tedy dostačující. Letos protilátky znovu a jsou ještě vyšší, tedy očkování se nedoporučuje, hrozily by komplikace. Ani v dobách bez očkování a antibiotik nezabíjel tetanus všechny nakažené.
Kdyby byl hřebík na hnojišti nebo ve hnojené půdě, tak by mohl být důvod k obavám. Takhle od obyčejného rezavého hřebu tetanus nejspíš nehrozí. Vymačkat co nejvíc krve, aby se vypláchla ta kontaminovaná ranka a hned desinfikovat. To by mělo stačit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.