Nejste přihlášen/a.
Hezké ráno všem, dnes jsem se prvně ve svém docela dlouhém životě setkala s výrazem "oplůtek". Chápu, že to stručně vyjadřuje něco oplotit kolem dokola, obehnat plůtkem, ale nějak se mi to nelíbí. Doufám, že místo kapesníku nezačneme pouzžívat "čistonosoplenu". Jak se to líbí Vám?
Slovo oplůtek spisovné nebude, ale je srozumitelné, zřejmě se používá a do češtiny, jazyka živého, postupně může více proniknout. Vadilo by mi, kdybych toto slovo slyšela v rádiu či v televizi, nevadilo by mi slyšet ho v rozhovoru dvou zahrádkářů.
Uvedu opačný příklad. Nedávno jsem s nejmladším vnukem četla Pohádku lesa od Josefa Kožíška. Kniha vyšla v roce 1958. Mnoho archaismú jsem mu musela překládat do současné češtiny. Vzpomínám, že mě zaujalo slovo močidla (asi mokřady, ale tomu také nerozuměl ) a věta o zmasilých (míněno povyrostlých, masitých
) ptáčatech. Už jsem chtěla knihu vyměnit za jinou, ale oba rodiče to odmítli, prý je potřeba, aby se kluk seznamoval i se slovy, kterým zatím nerozumí.
Odpově´d na otázku - oplůtek - neutrální pocit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.