Nejste přihlášen/a.
Ty vámi uváděné mzdy jsou totální nesmysly. Po VŠ dobré místo za 12 tis. čistého v popisovaných podmínkách, to bych ráno ani nevstal z postele. Jsem taky VŠ, po absolvování v roce 1980 jsem nastupoval za cca 3000 čistého, což byl tenkrát v mé pozici královský plat. Že vy nyní máte 12 tis., když se mzdy i náklady zvýšily min. desetinásobně, je opravdu holý nesmysl a vámi vymyšlená pohádka!
To by mě zajímalo, kde dali absolventovi VŠ v roce 1980 3000 Kčs čistého. To bylo asi na OV KSČ nebo u vojáků. Nastupoval jsem o rok později a měl jsem nástupní plat 1650 Kčs hrubého.
minimální mzda za plný úvazek není 12 čistého, není to ani 14 čistého. minimální mzdu lze dát jenom poměrně úzkému okruhu zaměstnanců, ostatních se spíš týká mzda zaručená. ale tak zas pokud vám desítka přijde dost na každodenní mejdany a ta čtrnáctka jako balík, o kterém číšnice ani neví, zač jej utratí, tak zřejmě žijete v nějaké alternativní realitě.
Když čtu ten Váš projev, tak se ani nedivím, že ti s nižším vzděláním (ale s vyším IQ) si vydělají víc než Vy.
Ne každý, kdo má vysokoškolský diplom, dokáže zodpovědně vykonávat svou práci a pověření a od toho se zřejmě odvíjí i výše odměn za práci.
A často se stává, že ten s vyšším vzděláním není ochotný vykonávat jinou práci, než tu, na kterou má "vzdělání", protože jiná, i když lépe placená práce, je podle něj podřadná a on má na víc.
Na druhé straně jsou ing., kteří se nestydí vykonávat dělnické profese a jsou při tom spokojení.
Dobrej řemeslník vydělává víc jak vysokoškolák. Na tom neni nic divného. To platí už dávno. Řemeslníci nejsou, protože na učňáky šel ten nejhorší odpad (jsem taky vyučený, tak vím, jaké jsem měl spolužáky), lidí, co to bavilo bylo pár, ostatní tam šli prostě protože na nic jiného neměli (za nás se na řemeslo nechodilo, všechno šlo na ekonomiku a menežment, případně na kuchaře a číšníky; vzpomínám si na základce, jak byla maminka jednoho spolužáka zoufalá, že chce jít na zedníka).
S vysokou za 12, tomu moc nevěřím. To jděte někam skládat bedny do skladu nebo někam za pokladnu do hypermarketu a budete mít víc. Já před 10 lety nastupoval za 15 a to nebylo nic moc (ale řikal jsem si vrabec v hrsti, když mi to místo bylo nabídnuto). Když jsem vzal svojí a tátovu výplatní pásku, on měl jako obyčejný dělník o nějakou korunu víc. Pak to ale šlo rychle nahoru, ono se totiž začlo projevovat to, že staří vymírají a mladí se k nám nehrnou (stejně máme ve věkovém složení díru o velikosti jedné generace) a naopak spíš odcházejí, což vedlo k tomu, že nám několikrát přilepšili (to mě tam taky drželo, jinak bych taky byl možná už jinde).
Pro jistotu se přesvědčuju, otázka je z roku 2023, protože čísla, která uvádáte odpovídají stavu tak před 20 lety. Nevěřím, že by dneska někdo byl s 10 nebo 12 tisíci vysmátej.
V době, kdy jsem bral kolem 20 snažila se mě místní elektrofirma (jsem mj. vyučený elektrikář) přetáhnout za 35. Ale přecejenom tady mám práci v teple, peníze ne nijak excelentní (většinou se na průměr koukám zdola), ale zase v suchu a teple. Ono při hodnocení taky uvažujte, co za to ti lidé odevzdávají.
Teda ale kdyby mi nějaká firma nabídla za vš práci 12 tisíc, asi se jim vysměju. Za práci jakou popisujete bych pod 20 určitě nešel. V zásadě za nadprůměrné vzdělání nadprůměrný plat. Průměr máme někde nad 35 tisíci, spíš asi výš, tohle se psalo před 2 lety a inflace pokročila, takže moje představa by byla minimálně 50. Samozřejmě pokud by šlo o to se někde uchytit, tak bych i těch 30 bral. Ale za 12, ty by byl opravdu výsměch.
Možné to je celkem snadno. Problém je v uvažování - mnozí rodiče a evidentně i děti považují za nedůstojné jít po ukončení ZŠ na učňák. Takže se na SŠ cpou i tací, kteří absolutně nemají studijní předpoklady na takový typ studia. Takže se vyhledá taková škola, kde po žactvu nechtějí žádné složité učení, nebo nedejbůh, třeba výpočty. Takže se množí absolventi různých v praxi nepoužitelných oborů. Tudíž je evidentní, že třeba takový vyučený instalatér vydělá víc, než absolvent vysoké školy pochybného zaměření. Jednak proto, že instalatérů je málo, mohou si dovolit šponovat ceny, zatímco VŠ různých genderových studií bude dost těžko hledat zaměstnání
Vidím že s prací na žl máte sáhodlouhé a bohaté zkušenosti. Můžete popsat konkrétní funkční postup v jednotlivých bodech, jak se z nefachčenka s vysokou školou stane dobrý řemeslník který o svých službách ani nemusí nikomu dávat vědět, neboť zákazníci si jej najdou sami? Pokud možno s časovým harmonogramem. Jak to dlouho trvá totiž, nejen mě, zajímá nejvíce
Z nefachčenka s VŠ se dobrý řemeslník stane naprosto výjimečně. V lepším případě tak jeden z milionu. Spíš z několika milionů.
I lidi se zakladkou a bipolární poruchou vydělávají víc a točí filmy - film o něm asi většina zná )
vydělával 100 milionu ročně )
dělal i v it byznysu a v 1991 prodával noviny a vydělal za hodinu jako jini za měsíc nebo jak to říkal?
jinak tam jsou dobrý hlody jak na soudce, ten typek se nezdá :-€
Oni ti vyučení dost často podnikají a také dost často nepřiznávají skutečné příjmy. Takže příjmy mají slušné. Ale je to obvykle manuální práce, takže já jim teda nezávidím a pokud hospodaří tak zvaně s nulou, budou se divit, až jednou budou žádat o důchod.
Ti kuchaři, číšníci... bývají sice zaměstnaní, ale dost často berou minimální mzdu a zbytek na černo. Takže peníze mají slušné, ale v důchodu se opět budou divit.
Jinak teda já bych teda za 25k čistého kuchaře nedělal a o zaměstnání, kde beru 12k bych rozhodně neříkal: "...získala jsem dobré místo".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.