Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedoplatek za teplo!

Od: petra66 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, máme obecní byt... 3kk ..od 1-9 měsíce jsem měli menší obecní byt a za 9 měsíců měli přeplatek 4300 za teplo a ohřev. Od 1.10-31.12 jsme ve větším bytě. Kde jsme topili stejne jako v předešlém bytu..i když je být větší v místnosti na víc se stejně netopilo. A přišlo nám vyúčtování za 3 měsíce za teplo v novém bytě na 9500..mě to přijde teda šílene moc . Ale jim to prý sedí. Zdá se to jen mě moc?
doplněno 26.05.23 13:35: Nedoplatek 9500 tam mělo být

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

topil
hodnocení

0x

Prepoctete si to na ROCNI NAKLADY a bude to dobre :)

Nechapete ze normalne se zalohy prumeruji (rocni naklad / 12)?

Stale nedochazi?

Samozrejme muze byt chyba i v vypoctu, nezname vase rozuctovani tepla v domu a jeho rozdeleleni na 2 rozuctovani (1-9 a 10-12).

Kazdopadne podle predpisu (tabulek) jsou otopne naklady za 10-12 vyjadrene v procentech rocniho nakladu takto: doplnim

Nedoplatek za teplo!
petra09
hodnocení

Ale my v tom bytě nejsme celý rok účtovaci období je od 1.1 22 do 31.12..my tam jsme od 1.10 do 31.12...takze za 3.mesice nedoplatek 9600
makak
Tak sis měl dát zálohy 350tis měsíčně, pak bys měl teď milion přeplatek...
racio

@makak Pro průměrného občana je slovo záloha jediný a úrčující údaj při kalkulaci jednotkové ceny energií. Ti vzdělanější ještě navíc znají slovo přeplatek a nedoplatek.

topil

8+14+17=39% z roku jste statisticky spotrebovali (viz vyse obrazek) - ale na zalohach zaplatili 25% (1/4 roku).

Otazka je:

1) jsou zalohy vuci spotrebe adekvatni?

2) Mate spravne zachycen stav spotreby tepla k 1.10. (Irtn meridla)? Nebo vam dali zaplatit vic, pokud jste si neohlidali predavaci protokol, kdo vi...

Naklady na byt 3+1 (80m2) v bytovym dome mohou byt na otop 7000/cely rok 2022 (jsem se dival kolik stoji teplo v mem domu - pro zajimavost je to od 120 do 300 Kc/m2 - je to v limitech -20%/+100% - mam pristup na vsechny byty tak vidim kdo kolik protopil) - anebo taky vyrazne vice - zalezi jaky je zdroj tepla! Kdyz jste neukazali ani vyuctovani ani rozuctovani ani ten predavaci protokol, NELZE TO POSUZOVAT. Jo a ten přeplatek v původním bytě to je jasně způsobeno tím, že jste platili zálohy za podstatě celé léto, kdy žádná spotřeba tepla nebyla, viz obrázek výše.

Taky by byla potreba faktura od dodavatele tepla/plynu... Podle zakona mate 30 dnu od doruceni vyuctovani na jeji vyzadani

racio
hodnocení

0x

Stačí porovnat obě faktury, což by měl zvládnout každý s IQ nad 70. Mám jednotku, mám cenu za jednotku, mám počet spotřebovaných jednotek, případně nějaké poplatky. Co na tom chcete rozebírat?

petrm
hodnocení

0x

Aby se to dalo posoudit, je třeba uvést zálohy a náklady v předešlém a v současném bytě.

V předešlém bytě jste zaplatili 9 záloh a topili cca 4 měsíce.

V současném větším bytě jste zaplatili 3 zálohy a topili 3 měsíce.

Taky je důležité, jaký zdroj tepla máte, zda svoji kotelnu nebo teplárnu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]