Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
teď je nějaký divný trend na Instagramu dělat profily se zajímavostmi, jenže tu je stránka, která nepíše úplně pravdivé věci, což je @faktyczsk a dnes mě zaujal příspěvek, že cituji: ,,Důvod, proč mají výkaly hnědou barvu je ten, že se pigment z červených krvinek rozkládá v játrech. Díky tomuto rozkladu mohou vznikat nové krvinky."
Já si myslel, že se červené krvinky rozkládají ve slezině, a někdo to v komentářích u toho příspěvku napsal též. Proto se jen snažím dopátrat, co je na tom příspěvku pravdy, protože mě to zajímá.
Díky.
Hloupost s těma krvinkama. Do hněda to barví metabolický produkty žluči. Bobson může bejt i hnedle úplně bílej, když je problém, krvinky nekrvinky.
Ono je to poněkud složitější, a je docela umění ty metabolismy zestručnit.. Červené krvinky sice zanikají ve slezině, že ty opotřebované jsou asi po měsíci vychytávány makrogágy, které Fe z nich odvážejí do kostní dřeně na výrobu nových krvinek. Zbylý materiál se váže na látky bílkovinné povahy a filtruje se v játrech. Z krevního barviva játra odloučí odpadní produkt zvaný bilirubin, co barví stolici, moč a při nemocech jater i kůži. Takže je to v podstatě materiál, co vzniká v játrech ze zaniklých krvinek. Barvivo bilirubin není jen nežádoucí odpad, má svoji funkci, třeba při vychytávání volných radikálů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.