Nejste přihlášen/a.
Co si mám představit pod pojmem "ultimátní účinnost"? V poslední době mi pod tím vnucuje televize jakýsi přípravek do myčky nádobí.
Ultimátum = výstraha, já bych to nekupoval
Opilý muž se vrací k ránu z hospody domů a přivede si sebou i několik kamarádů. Manželka i tchyně okamžitě vyskočí z postele a běží je s úsměvem obsloužit. Přinesou jim jídlo, pití a pořád se starají, jestli jim něco nechybí. Kamarádi nemohou uvěřit svým očím, a proto se ptají, jak to dokázal. "To bylo tak: Jednou jsem měl psa. Když mě neposlechl poprvé, tak jsem ho napomenul. Když mě neposlechl podruhé, tak jsem mu dal důtku s výstrahou. A když mě neposlechl potřetí, tak jsem ho zastřelil. No, a tchyně i manželka už mají důtku s výstrahou!"
Slovo ultimátní nebo ultimativní bylo svého času hodně moderní (telešopink propagoval třeba ultimativní kuchyňský pomocník). Ultimate se dokonce jmenovala i jedna distribuce windows vista (a možná i sedmiček). Asi bych si vzpomněl i na víc podobných nesmyslů.
Pro zajímavost jsem zkusil vyhledávač a ten mi nabídnul mj. toto:
Slovo:
ultimativní
Význam:
. rozhodný, krajní, bezpodmínečný
. vydírající
ultimátní
Přídávné jméno "ultimátní” se používá ve smyslu úžasný, skvělý, boží. Jde o slangový výraz přejatý z angličtiny, kde "ultimate” znamená maximální nebo zásadní, ale také nejlepší ze všech nebo nejdůležitější pokud jde o vliv. Jde o populární výraz, kterým zejména teenageři označují prakticky vše, co se jim jeví jako perfektní, něco nepřekonatelného. Někdy se nesprávně používá k pojmenování něčeho konečnho, definitivního (odvozeno od slova "ultimátum&rdquo. Správným je ale v takovém případě výraz "ultimativní”. Ustálené je spojení "ultimátní zápas”, pod kterým si lze představit bojový sport, který v sobě slučuje mnoho různých bojových umění: nastupují tak proti sobě například zápasníci karate, taekwondo nebo třeba sumo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.