Nejste přihlášen/a.
Dlouho jsem byl přesvědčen, že nikoliv. Pak jsem si dotáhl a přečetl několik knížek z historie a už své ne tak jednoznačně nevidím. Rusko chtělo a chce vyvážet komunismus s hlavním městem Moskva tam, kam až mu to dovolíme. Souhlasíte?Jasně, oponenti poplivou Ameriku. Ale Amerika má alespoň vysokou životní úroveň a demokracii.
Nemyslím si, že Rusko by po porážce Ukrajiny chtělo expandovat dále, jelikož mám jiný pohled na to, proč Rusové zaútočili, ale to jsem jeden z mála. Nikdo do toho moc nevidí, zpravodajské informace obyčejné veřejnosti nejsou poskytnuty, takže víme zcela prd. Každopádně je jasné, že otázka vstupu Ukrajiny do NATO je pro Rusko nepřijatelná, zatímco pro Západ jistou příležitostí.
Nebyla, ale nejspíš je irelevantní poukazovat na tak dalekou minulost, což je vždy argument chytrolínů. Je třeba v potaz brát novější historii, vždyť uskupení zemí nebylo v tomto kontextu... Jinak nevim, jestli je Ruská federace na Ukrajině štěstí, ale to je otázka budoucnosti a ukrajinců.
Ta poslední věta je zajímavá. Sedí i na Česko a Slovensko.
Že jste byl v USA je fajn pro zkušenosti, bylo nás tam po roce 89 hodně. Není třeba USA za každou cenu vyzdvihovat do nebes ani shazovat, jak to děláte kdovíproč vy. Řeč je o Ukrajině.
V akademicke sfere USA ale to ultralevicactvu primo buji...
Kazdopadne dotaz byl na UA a tito do Nato zatim nepatri. Jen to prileje oleje do ohne. Byly nejake dohody a kdo je porusil? Ustoupit musi obe strany, nebo se budou valecni stvaci pakovat a pakovat.
Michalverner, ve svém příspěvku ironicky komentujete slovo demokracie, opakovaně. Vadí vám demokracie, je vám bližší totalita nebo proč to děláte?
michalvernerTo , že zde byl pořádek a klid je spíše zásluhou historie (totality) . Ale jde o trendy. Příjmové nužky se rozevírají a tedy bohatší investují do vzcného zboží. USA to má za staletí vyřešeno daňovým systémem . Ale u nás se teprve vlak rozjíždí . Vše u nás bylo zprivatizováno , a teď se začnou stahovat peníze ze společnosti a přesunovat k vrcholu pyramidy . Stačí se podívat na statistiky a z toho vyplývající trendy . USA pruměrná dostupnost bydlení 4 roční platy , u nás 15 ročních platu . Počet vydaných stavebních povolení je v USA na přepočet obyvatel třikrát větší než u nás . Pruměrná podlahová plocha v USA je 220m2 , u nás třetinová . Na začátku roku 2020 bylo ve Spojených státech podle webu endhomelessness.org přes 580 tisíc osob bez domova. U nás jsem dohledal na wiki . , že v roce 2016 bylo spočteno 68,5 tisíc bezdomovcu . Jenže američanu je 33 x více než u nás . Tedy na jednoho amerického bezdomovce vychází 3 bezdomovci naši . To je ten náš sociální stát .A bude huř . Americký daňový systém je paradoxně sociálnější . Tím , že daní minimálně spotřebu (nízká daň z obratu) , tak daníte málo nízkopříjmové . Naopak většinu majetku vlastní bohatí , ale obce jsou financovány z majetku . Tudíž zase naopak daníte bohaté . Přesně obráceně jak u nás kde je zdanována spotřeba a naopak majetek minmálně . Tedy rozpočty u nás plní plebs . Korporátní daně jsou v USA vyšší než u nás , a nemluvě o progresi z příjmu .My jsme tedy dańový systém přetvořili podle východního vzoru a sociální západní orientaci jsme odsoudili . A to se bude postupně projevovat do velkých extrému . Bude to sice trvat pár desítek let a školství , které je u nás elitářské tomu dá hřebíček do rakve.
A poznámka na konec k fetákum . Známá na soudu (zapisovatelka) je zděšená z obrovského nárustu těchto fetáku . Jak říká je to masakr co se děje . A to je další problém co je pod povrchem .
NATO chápu jako společenství zemí, které se zaváží dodržovat určitá pravidla, v první řadě vzájemně si pomáhat při ohrožení nebo napadení. Z tohoto pohledu bych byl pro přijetí jakékoli země, která se těmito pravidly chce řídit. Pokud si někdo představuje "jsem členem, tak se o mě postarejte", tak bych váhal. Ale mám obavu, že všechna velká společenství založená na demokratických principech (EÚ, OSN,...) jsou málo operativní, každé rozhodnutí trvá dlouho a je složité.
Co se týká Ruska a Putina, myslím že se nejednou jasně vyjádřil, že nesouhlasí s uspořádáním Evropy a světa po roce 1989 a chtěl by ho vrátit před tento rok. Mám obavu, že je tato myšlenka jen tak nepřejde. Ukrajina je jen jeden z kroků k získání ztraceného vlivu.
Z mého laického pohledu Ukrajina do NATO ne, nikdy se neví, zda tam volby nevyhraje nějaký proruský otrok, je díky SSSR až příliš provázaná s Ruskem a pak by mělo Rusko vliv v NATO, což není nejlepší situace. Ale rozhodně smlouvy s Ukrajinou v oblasti ochrany jejího území, podpory proti agresím a okupacím, aby si Rus nemyslel, že tam může jen tak vtrhnout.
Ano otázku, zda Ukravině bychom měli povolit přístup do NATO jsem si přečetl. A odpověď je, když chcou, tak by měli být v ní, když nechcou, tak je nenutím být členem. Je to na nich, nebudu jím říkat, co by měli dělat, mají vlastní vůli.
@milancukrar Protože to Rusku bylo slíbeno - hranice NATO se nebudou přibližovat, a protože je zbytečné vyvolávat další napětí. Tady jde o to, aby "náraznikové" země byly v bezpečí a to jim garantovalo jak NATO, t ak Rusko (+ všechny ostatní významné mocnosti). Obě tato uskupení by se měla tyto země "hýčkat" (dotovat, zvýhodňovat, chránit). Bohužel některé "náraznikové" země byly součástí SSSR a tam je zakopaný pes - doba existence říše zla je zřejmě nekonečná i po jejím oficiálním zániku. Ale je to jejich věc, jak si ten zkrachovalý bolševický bordel mezi sebe rozdělili, nikdo jim do toho nemluvil - očividně to neudělali dobře a spravedlivě. Dneska svými vnitřními problémy tato hitlerovsko-stalinistická sebranka otravuje celý svět a existenčně ohrožuje minimálně celou Evropu.
Ta otázka je myšlena jak? Morálně? Technicky? V současné době Ukrajina nemá šanci stát se členem NATO. Nesplňuje a dlouho nebude splňovat podmínky členství. A že by se podmínky změnily, nevěřím. Takže zbytečná, možná řečnická otázka.
Slavco31 - "Vám je povedané" - na to dlabejte a prostě si je najděte. Pro začátek hledejte Donbas, Krym, dohody OBSE a samozřejmě agresívní soused ani ne na hranicích, ale přímo v zemi... Pohledejte i návod - dokument MAP.
Kreml v tom vidí extrémní provokaci. Ale proč by se na Rusko měl brát ohled? Ať se Ukrajinci rozhodnou jakkoliv, je to jejich věc. Otázka je i EU. Mluvila jsem s Ukrajincem, co tu žije léta, má tu rodinu. Jezdil a jezdí s kamionem tam a zpět. Ten říkal, když vidí, jak to funguje u nás, jak se nám diktují mnohdy nesmysly, jak fungují dotace, tak do EU by teda nespěchal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.