Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cesta za kamarádkou

Od: katerina* odpovědí: 13 změna:
Ahoj, jmenuji se Kačka a je mi 13 let. Bydlím v Praze a mám svoji nejlepší kamarádku na Slovensku. Chtěla bych jí navštívit ale mamka mi to nechce dovolit. Taky se jí nedivím, je to jen přece až na Slovensku. Chtěla bych poradit jak mamku přesvědčit. Děkuju

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Přesvědčit ji můžeš leda na společný výlet nebo že pojedeš s někým dalším dospělým.

hodnocení

3x

Nepřesvědčuj jí. Musíš si uvědomit, že mamka se obává právem, protože za tebe nese plnou odpovědnost do tvé plnoletosti. Jak tě může taková věc ve 13 vůbec napadnout.

ml
hodnocení

3x

Z Prahy na Slovensko je to docela dálka (to už je blíž někam do německa (třeba Drážďany)), i když jízdenky se dají pořídit celkem levně, naposledy jsem jen do Tatranské Lomnice za €21 (byla v tom i cesta z mého bydliště do prahy, vše na jedné jízdence od slovenských železnic, české dráhy takovou jízdenku online ani prodat neuměly, nabízeli mi jen Praha-Poprad za litr). Předtím Bratislava za €12. (Cena jedné cesty.) Problém je spíš to, že vlaky na Slovensko nemají zrovna tu nejlepší pověst. Znám několik lidí, které okradli v Košičanu, vůbec ten Košičan je vlakem hrůzy, jednomu známému tam ukradli i boty. Bojím se i teďkon takovými vlaky jezdit, a bál bych se pouštět tam někoho malého. To neni jako Honzíkova cesta vlakem za babičkou.

Chtělo by to nějaký doprovod někoho staršího.

k2
hodnocení

3x

Jen ze zvedavosti: obcansky prukaz ci cestovni pas na ten vylet mate?

To mě nenapadlo, důležité.

hodnocení

2x

Ty nemusíš mamku přesvědčovat. Mnohem lepší by bylo mamku požádat, jestli by nejela s tebou.

To je asi jediná rozumná možnost.

Cesta vlakem trvá několik hodin a potřebuješ mít jako doprovod někoho, kdo tě dokáže ohlídat a ochránit.

A nebo by kamarádka taky s mamkou mohla přijet někam na půl cesty a ty bys s mamkou jela taky na půl cesty. Ale to zase není pro každého, scházet se v cizím prostředí. Domácí zázemí je příjemnější.

hodnocení

2x
Já zcela pochybují, že by jsi ji nějak přesvědčila. Jedině jet s nějakou osobou (příbuzný), který na tebe bude dohlížet. Přeci cesta na Slovensko z Prahy je dosti dlouhá a nikdy nevíš na koho narazíš. Plně obavu mamky chápu. V 13 se nemůžeš divit. Nejdříve tak ± v 16, ale i u toho bych značně váhal. Pokud je kamarádka starší a rodiče ji pustí může ona přijet do Prahy.

hodnocení

2x
Já jsem v mládí taky cestovala po 15.vekem sama ke známým. Mamka nasla prime spojení a oni se zavazali, že budu vyzvednuta. A přibylo domluveno, že průvodčí na mne cestou bude dohlížet. Letadlem též cestují nezletilí.

hou
hodnocení

2x

A chces jet vlakem nebo autobusem - prime spojeni Pha - Blava 4 hodiny 10 minut...

U autobusu si to dovedu predstavit ze tvoje mamka se domluvi s tebou a mamkou kamaradky na tom, ze te vyzvedne na zastavce a mamka se domluvi s ridicem, soupne mu 100,- at te ohlida nebo bude v kontaktu. Pokud mas cestovni pas, pak je to i legalni. Jinak ne, i do EU musis mit u sebe obcanku nebo pas i pod 15 let.

U vlaku si to dovedu predstavit uz mene :)

hodnocení

2x

Dokud nejsi dospělá, tak za tebe rodiče zodpovídají.

Pokud uvidí, že jsi samostatná, zodpovědná a spolehlivá a budou ti věřit, tak to určitě půjde nějak zařídit, ale dokazat jím to není práce na na týden, ani na měsíc ... (Nemluvě o tom, že jsou lidi, kteří na to nepřistoupí ani až budeš mít sama děti v tomto věku - ale to už ti to takoví zakázat nebudou moct. Ale věřím, že ty máš rodiče rozumné.)

A určitě si můžeš s kamarátdkou zavolat (přez počítač je to levnější než přez klasický telefon) nebo udělat videokonferenci. Pokud jste si tohle ještě nezorganizovaly, tak je to rozhodně dobrý krok. Možná (nejspíš) budeš i o tohle muset požádat rodiče. Udělej to co nejdřív. Ostatně pokud rodiče budou vidět, že se s polu bavíte často a budou ji moct vidět u ní doma (přez ten počítač) a mluvit s ní, i s jejími rodiči, tak to zase bude krok k tomu, aby bylo svolnější tě tam časem pustit a pomoct s organizací cesty.

Hrávali jsme s kamarády Dračí Doupě když vyšlo a chystali se přez půl republiky na víkendovou akci. Jeden z kamarádů mi předal telefon, jestli bych nějak nepromluvil s jeho matkou, aby ho pustila. Tak jsem to vzal, popsal jí, jak tam jedeme jako skupina, co jsme si už zařídíli, co nás tam čeká a že tam budeme spolu a taky jsem mezi řečí řekl - "nemusíte se o něj tak bát, vždyť už je dospělý" a ona mě setřela "jaký dospělý, vždyť je mu 13" - pak jsme si vyjasnili, že jsem to nevěděl, ale podle jeho vystupování jsem ho bral jako sobě rovného, že studuju na VŠ, tuhle jsou na mě reference a kdesi cosi a to naopak ji přesvědčilo, že pokud jejího syna jsem v tomhle věku považoval za dospělého, tak že se asi už skutečně dokáže dospěle chovat a tak ho s náma pustila :)

Já vím, že u tebe to takhle doslovně nepůjde, tvoje situace je jiná, ale třeba se najde jiná cesta. A rozhodně si s ní o tom promluv, čím víc s ní budeš mluvit a čím víc si budete blízké, tím snáz ji přesvědčíš, že jsi rozumná a že ti může věřit. (Teda, pokud to tak je. Já tě neznám a znát ani nemůžu ... )

(A bohužel ano, teď je takováhle cesta nebezpečnější než dřív a pro samotnou dívku obzvlášť. Ale třeba by se taky našla nějaká důvěryhodná skupina, nebo příbuzní, nebo známí rodičů, rodiče spolužáků nebo tak někdo, kdo by tam jel a vzal tě ssebou - to by hned byla jiná)

chad

1/ takže ty jsi ve 20 letech nepoznal že druhému je 13, proto, že se choval tobě rovně? To je docela zvláštní, takže on byl buďto tak vyspělý a nebo ty naopak?

2/ "cesta nebezpečnější než dřív” -ty jseš tady ten studovaný, co máš vysokou školu, a tohle tvrzení podkládáš jako sakra čím, když podle mne je to přesně naopak, ale jen to obráceně vnímáme kvůli snížené porodnosti....

@chad

1) Ano, myslel jsem, že je mu víc než 15, zatímco mu bylo něco přez 13. Ale choval se na svůj věk dost dospěle, rozhodně dospěleji, než řada lidí, kterým už těch 15 bylo. V naší skupince jsme se střídali v tom, kdo vede hru, on to dělal opravdu dobře a promyšleně. Ta skupinka byla neformální, nikomu jsme nekontrolovali věk, velikost bot ani DNA. Že byl mladší o 8, nikoli o 6 let pro mě nebylo něco, co bych do té chvíle řešel, choval jsem se k němu tak, jak odpovídalo jeho chování, nikoli rodnému listu.

2) Beru to ze svých pozorování a z vyprávění ostatních s čím se na cestách setkali. Svého času jsem vlakem jezdil opravdu hodně. Možná máš jiné zkušenosti, možná jsi měl prostě víc štěstí. Možná jsi jen mladší a tak máš jiný rámec pro porovnávání. Podstatné stejně bude, jak to bude vnímat Katčina matka, nikoli já, nebo ty.

hodnocení

0x
Ad @Chad
Podle obou příspěvků od @gilhad se dá usuzovat o jeho kvalitě myšlení a vyjadřování.
Příspěvky jsou na tému, uvádí rozumné varianty řešení problému.
Ten první je velmi podobný ostatním příspěvkům v otázce cestovní bezpečnosti osamocených dětí. V dnešní době už nejen dětí, ale i dospělých, starších a nemohoucích.

Podobné zkušenosti máme téměř všichni. Doporučuji vyměnit auto za MHD, vlaky. Ty osobní, ne za 1. třídu v rychlíku nebo Pendolinu, a to možná jen občas.

Není zcela jasné, jak snížená porodnost ovlivňuje bezpečnost cestování, či dokonce zvyšuje!

Doporučuji také popřemýšlet nad stylizací vět tvých příspěvků! O vyspělosti, vzdělání, podkladech tvrzení se vyjadřuješ dost ... Jak to nazvat? no třeba urážlivě. Jako kdybys záviděl...
Gilhadovo doplnění příspěvku má logiku, je opět k věci. Uvážlivé, jasné. Slušné i vůči tobě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]