Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak získat 10 mld. do státního rozpočtu

Od: adetouk® odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,napadlo mě,jak by mohli naši skvělí politici ve vládě získat asi 10 miliard do státního rozpočtu .Jednoduše.Vezměte si,že průměrný důchod činí asi 20000 měsíčně.To znamená,že když má měsíc 31 dní,připadá na jeden den zhruba 645 korun.Jenomže...4 měsíce mají jenom 30 dní a únor pouze 28 dní.Čili za rok je to 7 dní,které vlastně neexistují,ale důchodci na ně dostávají peníze...4516 korun.Při počtu důchodců asi 2,3 mil.to dělá za rok něco kolem 10 miliard,které dostanou důchodci za dny,které neexistují,tudíž ty peníze vlastně nepotřebují*smich*.Divím se,že na to už dávno Stanjura a spol nepřišli a že jim to musím radit já,starý důchodce.*smich*.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dylin
hodnocení

3x
Ještě bych odečetl dny pracovního volna a hned je v rozpočtu dalších + 14 miliard :-D

makk
hodnocení

3x

Myslím, že ze všeho nejdřív musí naše vláda přestat bezhlavě rozhazovat peníze. Nevím, proč jsou důchodci každému takovým trnem v oku, vždyď oni si na ten důchod celý život platili a mnoho z nich se pak důchodu ani nedožije. Já bych se spíš zaměřil na sociální dávky, které se rozdávají těm, kteří nikdy nedělali a dělat nebudou.

dylin
Protože důchody tvoří 78,2% veškerých dávek. Kdyby se zrušili dávky nemakacenkum, tak to hodí 61,4 miliard. To je furt málo při sekere 300 miliard ročně. Jako je pěkný, že někdo chodil 40 let do práce, ale není důvod, aby za to dostával 59% průměrné měsíční mzdy pracujícího člověka.

Dylin,na vás dobrého financa a potom vám dať v dôchodku len sociálne dávky. To by bola pesnička,čo by ste spievali.

dylin
Slavco: vůbec netuším, co jste mi chtěl říct. Každopádně já mám jít v 68, takže svůj důchod neřeším.

...vždyď oni si na ten důchod celý život platili...

Ale to prece vubec neni pravda. Prispivali do prubezneho systemu. Sami sobe si do eraru na stari nic neplatili.

dio

A to jeste prispivali daleko mene, udajne za sociku jen okolo 10% z prijmu? Vi to nekdo presne?

Ale jak vzdy vykrikujou, ze ONI MAJI NAROK, ze cely zivot makali, jezis marja a pak se ptaji, proc kazdemu lezi v krku? Vsak se vi jak se tady za sociku makalo

petrm

@dio Prožil jsem půl života v minulém systému a půl v současném, takže to mohu porovnat. Vaše představy jsou úplně mimo mísu. Nebo se domníváte, že učitelé neučili, lékaři neléčili, řidiči autobusů neřídili ...? Otázka na výši důchodových odvodů jen ukazuje vaši totální neznalost. Asi čerpáte informace někde v hospodě. Doplňte si znalosti z důvěryhodných zdrojů a pak se vyjadřujte.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, to je geniální (nebo genitální=?) . Ono by to šlo ještě vylepšit - pokud je důchod asi 645,- Kč na jeden den, který má 24 hodin a z toho je lékaři doporučováno asi 8 hodin na spánek, tak proč důchodcům platit neproduktivní čas lenošení a neplatit jen 16 hodin/den, tedy asi 430,- Kč (a takto ušetřit další penízky do státního rozpočtu)? Zdravím!

A prumerny duchodce stihne nakupy, placeni slozenek a odevzdavani penez vnoucatum za 1 hodinu denne.

Penize tedy potrebuji jen na tu jednu jedinou hodinu a zbyvajicich 15/16 lze tedy opet dale usetrit.

hodnocení

0x
Někdy uvažují kde na ty myšlenkové pochody důchodci chodí. Dále by mě zajímalo kde jste vzal číslo 2,3 milionů důchodců?
dylin
Jo no. Zapomněl na dalších 256 000 důchodců. Viz cssz.cz/...

jendad
hodnocení

0x

Trochu zamyšlení . V roce 2019 byl hrubý produk 12,5 bilionu . Dnes bude díky inflaci vyšší . Takže peněz se točí v ekonomice hodně .

Jen tak nějak ty elity co je obhospodařují nemají zájem , aby rozpočet byl vyrovnán . Takže doporučuji dokument státní rozpočet v kostce (vydává mf) a tam je na stránce 18 koláčový graf s daněmi . At víte jaké daně plní státní kasu . A z toho lehce pochopíte kde je bohatsví a koho daníme ;) .

dylin
Taky se podívejte na koláč, kde největší mandatorní výdaj tvoří důchody a sociální dávky. Skoro 650 miliard.
jendad
Dylan
A to si představte, že dáváme na důchody 8% HDP. Německo, Rakousko 12 až 13% HDP. Chceme být vyspělý stát a nebo je náš vzor nějaká rozvojová země a tomu odpovídající daně?

To je tak ak niekto základný systém dôchodkov ktorý bol nastavený na dlhodobo,čo sa aj musí, zmení bez financovania. Systém bol nastavený tak,že odvody išli do štátu a štát s nimi financoval svoje podniky,ktoré prinášali zisky späť do štátu a štát mal na dôchodky. No múdra hlava štátne podniky predala,sprivatizovala a odvody v tomto systéme prestali zarábať,no výdavky štátu ostali. V tom je celý problém,že štát nezhodnocuje odvody na dôchodky a pokrýva to z daňových príjmov.

petrm
hodnocení

0x

To je řešení, asi jako když rodina má velké dluhy, tak táta navrhne, že děti a žena nebudou jíst a jde si dát do hospody večeři a 10 piv.;)

hodnocení

Vidím,že nikdo nepochopil můj příspěvek.Nikde nepíši,že by se měl důchod krátit,tak,že by důchodcům nenáležely peníze za dobu,kterou prospí,ani nepíši,že by se měi důchod krátit za dobu pracovního volna a podobné blbosti,které někteří diskutující píší. Nehledě na to,že někteří diskutující píší úplně mimo téma.Asi exhibicionisti,kteří musí za každou cenu reagovat na všechno.Takže pro méně chápavé to napíšu jinak.Představte si,že dostanete na den 645 korun,t.zn.,že za měsíc,který má 31 dní utratíte 31 "balíčků" po 645korunách.Za měsíce,které mají 30 dní resp.28 vám zbyde celkem 7"balíčků" za rok,které byste měli vrátit státu.*smich*.A o tom je můj příspěvek.Doporučoval bych,aby si diskutující DŮKLADNĚ četli otázky protože kolikát ani nevědí ,na co odpovídají.

petrm

Opravdu těžko pochopitelná logika. "nepíši,že by se měl důchod krátit" a "7 balíčků za rok,které byste měli vrátit státu".

Doporučuji tazateli, aby se DŮKLADNĚ zamyslel.

ben®
adetouk - asi jste nepochopil, ze nekteri diskutujici maji z Vaseho nechytreho prispevku/navrhu srandu .
hodnocení

Samozřejmě,že jsem to myslel jako legraci,to snad musí každý(skoro) pochopit když to podrobně čtete,určitě si všimnete smajlíků,chtěl jsem to navrhnout naší skvělé fialové vládě,když hledá každou korunu,např.zvýšení DPH u určitých produktů,zrušení nebo omezení příspěvků na stavební spoření,penzijního připojištění,zrušení odpočtu na manželku a podobných kravin,které přinesou jenom drobné,místo toho aby vzniklou situaci řešila rázně.Pro @petrm Přečtěte si,třeba víckrát,můj příspěvek,hlavně toto: " Nikde nepíši,že by se měl důchod krátit,tak,že by důchodcům nenáležely peníze za dobu,kterou prospí,ani nepíši,že by se měi důchod krátit za dobu pracovního volna".Děkuji vám a přeji krásný zbytek života! *slunce*Přeji všem,aby jejich příspěvky byly k věci a nebyly ostatním pro smích nebo pro srandu.

michalverner
hodnocení

0x
U nás ve státě chybí povědomí o základech finanční gramotnosti.Co se zaměřit na ziskovost státu? Co zdanit zahraniční firmy? Tady se neustále přemýšlí na čem ušetřit, ale jaksi se zapomíná vydělávat.Daně letí vzhůru, přísun do státní kasy se zvyšuje, ale stále chybí.Naopak dluh se ještě zvýšil. Kde jsou ty peníze? Nějaké důchody rostoucí státní dluh nevytrhnou. Co úřednictvo které žádný zisk nepřináší? K čemu jsou tisíce dotovaných neziskovek ve kterých sedí spousta "parazitů"?

Ve státním rozpočtu "tisíce dotovaných neziskovek" zabírají jakou částku? Přesněji, kolik promile?

Ale s úředníkami souhlasím, máme přebujelý aparát, to je marný boj zatím všech vlád...

petrm

Stát je gambler, kterému můžete dávat libovolné množství peněz, vždy je všechny utratí a pořád bude mít málo. Tudy cesta nevede. Sám jsem byl svědkem, kdy se rozhodovalo o státních penězích a viděl jsem, jak se na této úrovni rozhoduje. Asi jediná cesta je hmotná odpovědnost politiků a úředníků.

michalverner
Milancukrar...V tomto přístupu také vidím problém.Podobně argumentoval i můj hloupý bratranec. "Přišel jsem o 500Kč-co to je když beru 35000 a na účtě je 5000000? Ovšem když se jednotlivá promile sečtou... .Jemu se jednou vše sečetlo a nakonec to dopadlo návštěvou exekutora a prodejem majetku v dražbě. Dnes v tom pokračuje...sice nemám tolik peněz ale co to je krabička cigár. Typický přístup nepřizpůsobivých.
petrm

Tržní ekonomika funguje na principu, že vydělám peníze a ty potom utrácím. Přitom u většiny lidí funguje přirozená brzda, dávám si pozor, abych neutrácel za něco, na co nemám, co je předražené nebo co nepotřebuji. Ale v ekonomice, kde na začátku jsou peníze získané jinak (hypotéky, leasingy, dluhopisy, půjčky, dotace...) tyto brzdy přestávají fungovat a vede to k tomu, čeho jsme v současnosti svědky. A když ještě centrální bankéři přitápějí tím, že v "zájmu" fungování ekonomiky tisknou další peníze, tak to nemůže skončit dříve či později dobře. Dluhy sami nezmizí, začnou krachovat banky a odnesou to i lidé zodpovědní.

007cz
Jestli máte dojem, že je Babišův pan Michl v čele ČNB na ho.no, tak Vláďa Kruliš si to nemyslí…
petrm

Napsal jsem svůj selský názor bez ohledu na to , co si myslí Kruliš. Konkrétně jsem měl na mysli činnost Singera v ČNB před více než 10 lety, kdy pustil do oběhu 2 biliony Kč, říkal tomu kvantitativní uvolňování, aby to vypadalo fundovaně, a zdůvodnil to tím, že oslabí kurz koruny a pomůže tím vývozcům českého zboží. Jak s oblibou říká Vondráček z ANO: "Mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždy".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]