Nejste přihlášen/a.
Ano, je to tady stejně tak drahé, nebo dokonce dražší než v sousedních zemích, ale platy a důchody té drahotě neodpovídají. A kdyby tady byly mzdy a důchody na úrovni té drahoty, tak by lidé nemuseli chodit žebrat o příspěvky a klidně by si vystačili s tím co mají. Velice zjednodušeně řečeno, protože se nechci pouštět do nějakých zasvěcených debat, které by stejně nikam nevedly.
Udělat pořádek ve státní správě není vůbec jednoduché. Platí pravidlo "když chceš s vlky žíti, musíš s nimi výti", jinak nepřežiješ. To je moje praktická zkušenost po 6 letech práce ve státní správě.
Přesně tak, jedinec nic nezmění. Je spousta lobistickych skupin, kteří jen řídí ty šašky ve vládě. ČEZ prodal část uhelných elektráren, aby se tvářil čistější, přitom se zavázal veškerou produkci z těchto starých špinavých zdrojů odebírat. K tomu dostal Tykač od vlády - povolení zabíjet - vypouštět neomezené množství jedů , olova, rtuti, arzénu a dalších milion složek, které spolehlivě zabíjí předčasně lidstvo, to vše jen pro peníze. A není to jen energetika, ale třeba i zemědělství, řepka , potraviny atd. Například proč se ve velkém dotuje jen takové levné mléko? Pusťte si dokument mléčný komplex.
Válka na Ukrajině je jen ta pověstná poslední kapka do plné sklenice. Zdražování energií a inflace byly již před válkou.
Přesně tak. Předchozí vláda proti tomu také neudělala vůbec nic a naopak to přikrmovala, jak mohla - čím hůře pro stát, tím lépe pro ně. Jen na zkorumpování důchodců před volbami vyhodili z okna necelých dvacet miliard. S oznámením krachu jednoho z největších obchodníků s energiemi (Bohemia Energy) taky počkali až dva dny po volbách. Tady platí jediné - kdo uteče - vyhraje. Doufám, že mladí a vzdělaní na tu všelikou parazitickou pakáž už dělat nebudou a využijí toho, že hranice jsou ještě otevřené.
Vysoká inflace byla zapříčiněna covidem, kdy FED vytvářel peníze jak na běžícím páse, aby zachraňoval ruzne společnosti. Tohle je ta inflace, protože jen mírně finančně gramotný člověk ví, že inflace se za pár měsíců prostě neprojeví, kdy poslední ničím nekrytě vytvořená "finanční" jednotka doputuje ke koncovému uživateli.
souhlas s @riva, stouply energie a ještě byly drahé pohonné hmoty. Takže všichni zdražovali a zdražovali..
Navíc vláda pro velké firmy zastropovala až od 1.1 2023, předtím nic zastropovat nechtěla, takže ceny všeho vylétly vzhůru. vlada.cz/...
jj@suzymon, máte samozřejmě pravdu zbytek komentáře jsem ze stejného důvodu raději smazala.
Se zájmem jsem si to zde přečetl, ale může mi někdo vysvětlit ten nepoměr kdy u nás mají firmy podobné náklady jako třeba v Německu, ale 1/3 náklady na zaměstnance a ve výsledku jsme my dražší než Německo?
Nedává mi to smysl. Vychází mi z toho jen to, že nás nehorázným způsobem odírají a mají z nás nehorázný zisky protože my si to líbit necháme a dál kupujeme. Když se podívám v obchodě na nákupní košíky, vychází i z toho že jsme nutně všichni milionáři.
V Německu by si ty ceny nedovolili a kdyby jo, tak to nikdo nekoupí.
Souhlas. Dva kašpárci - Kikina a Milošek přivedli tuto zemi za třicet let do stavu, ze kterého už není východiska. Tak obvykle končí vláda "lidu". Zlatý Miloš Jakeš, ten byl proti nim intelektuál světového formátu. Teď už je pozdě bycha honit. Snad si tu potěmkinovu vesnici pod sebe někdo vezme a "po reorganizaci" bude mít pro ni nějaké smysluplné využití, aby těch pár chudáků, co tady zůstane, důstojně dožilo.
My jsme jen montovna, minimum přidané hodnoty. Třeba škodovka jen montuje z toho, co se doveze, nic nevytváříme, jen montujeme. Dostaneme zaplaceno jen za práci a zisky škodovky zustanou v Německu, případně dodavatelům komponent. Nebo dřevo levně vyvezeme ven a zpět kupujeme dřevěné pelety z Německa Číny apod. Hranoly na okna opět, žádná přidaná hodnota , zisku jsou za hranicemi.
Za celou dobu jsem nezažil jedinou kontrolu na hranicích. A to jsem podle zvolené trasy překračoval 2-3 hranice okresů několikrát týdně. Samozřejmě s příslušnou propustkou.
No vidíš, mě tenkrát kontrolovali každý den čtyřikrát...Cestou do práce jsem jen tak kilometrem líznul zavřený okres. A pokaždý mě stavěli. I když bylo ráno 20 pod nulou.
Ono zase to krátkodobé rozhazování bylo určitě lepší, než platit nezaměstnané na podporách s tím, že jejich firma přestane existovat a nebudou se mít kam vrátit. To by stálo mnohem více peněz než udržení stávajícího. Problém je to neřešení energetických potřeb celé unie po několik dekád. U nás by mohla být inflace daleko nižší, kdyby vláda zastropovala ceny energií přímo u vyrobcu, ne u spotřebitelů. Výsledek je takový, že ČEZ má osminásobné zisky oproti normálu ČEZ je v rukou státu. Vláda prostě nic nedělá, jen nás okrádá nejen přes drahé energie, ale i díky drahým potravinám na výběru daní. Tohle jsou stovky miliard navíc a přesto je v rozpočtu černá díra...
Když budeme stavět soláry a větrníky jako o závod, samozřejmě z dotací, jak se bude řešit záloha těchto zdrojů?
Tak najdrahšia ČR určite nie je. Čo sa týka zárobkov ku cenám tak slováci si musia oveľa viac uťahovať opasky.
Slavko, a není Vám divné, že je to právě ČR a Slovensko? Dříve Československo, teda jedna zem? A náhodou také vím, že Slováci to mají o něco horší než u nás, sousedka tam má pořád příbuzné, a tak ví velmi dobře jak se tam žije. A tam je to o to horší, že přijali Euro, ale platy lidem nezvýšili. Co je jim to platné, že mají tak takzvanou "západní měnu", kterou mohou platit téměř všude, když doma jim to nestačí na normální nákup běžných potravin, a musí si jak říkáte, utahovat opasky. Dříve nám jako Čechoslovákům bylo mnohem lépe, než třeba Rumunům, Bulharům a Maďarům. To byly země, kam se tenkrát jezdívalo k moři a všichni si snad pamatujeme, že u nás byla ta životní úroveň o hodně vyšší, než u nich. A dneska? Dneska pokulháváme i za těmito zeměmi, nebo jsme "spadli" na jejich úroveň. Takže je jasné, že za celých těch 34 let, jsme v našich řadách nedokázali najít jediného politika, který by dokázal stát vést k prosperitě obyvatelstva. A možnosti tady byly, měli jsme toho tady přece hodně, mimo jiné vyspělý těžký průmysl, a lehký průmysl byl u nás také na slušné úrovni. Byly tady velké chemičky a továrny s tisíci zaměstnanci. Ani po stránce zemědělské jsme na to nebyli tak špatně, jako je tomu dneska. Netvrdím, že bychom se mohli vyrovnat západním zemím, protože jsme bohužel byli v područí komunistických vůdců a všechno bylo lidem ukradeno a znárodněno. A když se stal prezidentem pan Havel, který byl všechno možné, jenom ne politik (a to si ho opravdu vážím), tak začal bohužel nezadržitelný, a pro většinu národa neviditelný skluz, protože se v ekonomickém vední státu nevyznal. Havel byl důvěřivý idealista s utopistickými představami, kterého obklopili lidé, kteří se na rozdíl od něj vyznali v rozkrádání státního majetlu, protože to byli bývalí kovaní příslušníci KSČ, a STB, kteří jenom obrátili kabáty na druhou stranu, a pan Havel ani netušil, co se mu děje pod nosem. Korunu tomu pak nasadil sebestředný arivista V. Klaus, který dílo zkázy rozjel ve velkém, a napáchal ještě větší škody než Havel. A z morálního hlediska má vinu mnohem větší, protože na rozdíl od Havla to byl ekonom, a dobře věděl co dělá. Tenkrát si lidé měli zvolit pana Dubčeka. Pan Dubček byl velký státník a politik, který se vyznal v minulé době a dobře znal ty, kterým bylo třeba se vyhnout, a určitě by nedopustil, aby se k moci dostali bývalí estébáci, a aby movití vexláci rozkradli, a rozprodali státní majetky. Já nevěřím tomu, že smrt pana Dubčeka byla opravdu jenom nehodou. "Oni" se ho museli zbavit, protože potřebovali, aby byl prezidentem v té době politicky, a hospodářsky naivní Havel, který sice sbíral ovace a obdiv v cizích zemích, protože to bylo mediálně přitažlivé, a romantické, když se z bývalého vězně a disidenta stal "hlavou" toho státu, který ho v minulosti pronásledoval a věznil. Ale jinak byl pro vývoj státu, který se měl měl se učit, jak po tolika letech zacházet se znovu nabylou hospodářskou svobodou a rozvojem, naprosto nepoužitelný. No a pak ti další, jako je pan Zeman a teď pan generál Pavel? Tak ti už to víc nepoškodí, ale ani nezachrání. Takže podle mne už se z toho asi nevyhrabeme.
Poviem vám,čo z môjho pohľadu položilo republiku. Slovensko bolo zamerané na ťažký zbrojný priemysel, ten Havel zrušil,vraj z humánných dôvodov. Ja si myslím,že to bola západná lobby. Potom to bolo poľnohospodárstvo. Zrušili im dotácie a prinútili ich splatiť dlhodobé úvery na zvýšený úrok, čo viedlo ku krachu poľnohospodárstva a exekúciam. Ďalším faktorom bolo odstránenie Mečiara,lebo nechcel predávať podniky do zahraničia a prišiel Dzurinda a sprivatizoval všetko,čo sa dalo. Samozrejme,hneď sa začalo prepúšťanie. Tlak na mzdy nebol,a tak buď minimum alebo ísť vonku robiť. A ďalším klincom bol textilný a obúvnícky priemysel, kde nekontrolovaný dovoz z Číny zrušil odbyt naších výrobkov a zatvorenie fabrík. Ja keď som nastúpil do svojej prvej páce v Ostrave v 1991 roku,tak v našom okrese bola nezamestnanosť 43 %. Toto pri každodennom rozkrádaní štatného majetku a dotáci a eurofondov napraviť len tak nejde,keď zo západu nieje záujem na konkurenčnom prostredí,lebo by to zvýšilo tlak na mzdy.
V absolutních číslech samozřejmě nejdražší zemí EU nejsme (je jí Lucembursko), v přepočtu na paritu kupní síly zřejmě ano. Důvodem jsou kartelové dohody podporované všemi vládami napříč politickým spektrem, hospodářská struktura ČR (subdodavatelská ekonomika - tzv. země laciných montoven), taktéž preferovaná všemi vládami a nakonec hloupost obyvatelstva. S Ukrajinou to souvisí napůl: Druhou polovinu inflace způsobili spekulanti, kteří využili mediální paniky. Co může občan dělat: Tuzemské nákupy omezit na absolutní minimum a vše, co lze, nakupovat v zahraničí. U energií to pochopitelně nejde.
Nedávno jsem se zajímal o ceny nemovitostí ve Wrocławi. Třetí nejdražší polské velkoměsto, po Krakově a Varšavě. Panelovou novostavbu 2+1 kolem 45 m² tam pořídíte za dva míče v korunách. Srovnatelný byt ve třetím nejdražším městě v ČR (HK), stojí pět milionů. Kdo chce kam, pomozme mu tam.
Lenže len asi 15 % novostavba je predaných na hypotéky pre obyčajných ľudí, ostatok je skupené developermy za hocijakú cenu. Takže nie je tlak na znížovanie ceny.
Developeri neskupuji, ale snazi se prodat s co nejmensi ztratou
za jejich ceny dnes kupujje jen blazen, ceka se na slevu 25%+
Polsko je ekonomicky pod ČR a tedy logicky tam je vše levnější i příjmy... Nebo je v polsku něco dražší?
Že se na to vůbec ptáš, objektivní odpověď ti nikdo z nás nezasvěcených nedá. Někdo si myslí, že inflace souvisí s válkou na Ukrajině, někdo si myslí, že za to může Green Deal a obohacování spekulantů na burze, včetně emsiních povolenek, a uzavírání elektráren v západních zemích, někdo si myslí, že za to může kartel obchodních řetězců zejména z Německa, které si tu uměle navyšují marže. Někdo si myslí, že od každého z výše uvedeného trocha. Proč se na to ptáš?
Když už jsme u této diskuze, plánuji přestěhování Uvažuji o Liberecku, je poblí Německo i Polsko. Nikdo jistě neví, jak se ekonomika bude vyvíjet, přesto se zeptám, myslíte, že v sousedních zemích bude dlouhodobě levněji než u nás?
Jenomže stěhování do pohraničí není otázkou několika málo let, ale má to být na zbytek života. Proto si spíše myslím, že nemá smysl se dle zahraničních cen takto rozhodovat, protože teď to nakupování v sousedních zemích je výhodné, nikdo neví, jaké tyto země budou mít problémy za 10 let, může tam být vláda s úplně jinými prioritami, může tam být neúroda, sucho, krach bank. Proto si myslím, že cílené stěhování do zahraničí kvůli nákupům se nevyplatí, protože se jedná o krátkozraké řešení. Já jsem o tom uvažoval kvůli tomu, že tam jsou levné byty a práci si tam jsem také schopen najít.
4 konzultant: Na to klidně odpovím. Polsko rozhodně levnější bude a to vždy a za všech okolností. Do Německa se jezdí za kvalitou, ceny jsou přibližně stejné jako tady. Ale přestěhovat se k "trojmezí" jen kvůli nákupům, to asi ne. Spíše bych měl snahu najít si v Dojčlandu práci, aby přestěhování stálo za to. Němci mají spoustu volných míst, nabídky tam visí na každém rohu...samozřejmě ne za 5000 € netto. Nutno ovšem šprechtit. Konkrétně bych zvolil okolí Varnsdorfu nebo Rumburka. Samotná města ne, obě jsou plná céček. Za rohem Německo, nedaleko Polsko, ale zase v bezpečné vzdálenosti od zhůvěřilosti jménem Turów. Do Bogatynie necelých 20 km. Ostatně, kolegové z výběžku o něčem podobném mluvili: Běžné nákupy v Dojčlandu, větší v Polsku. Tady nekoupí ani párátko, z čistého kalkulu i principu.
Neočakávajte zlepšenie, v dnešnom globálnom svete zlé kroky, alebo kolaps veľkého hráča, negatívne ovplyvnia zvyšok, s ním prepojeného. Ekonomická veľmoc/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.