Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komunisti a udavači stb - pomník

Od: dio odpovědí: 35 změna:

Oslava tohoto fenoménu jde dnes do finiše, k vidění na iVysilani https://www.ceskatelevize.cz/porady/11118197787-volha/

Co si o tom dílku myslíte?

Seriál VOLHA

Na postavě Kryštofa Hádka se snažili reflektovat češství, to, čeho jsou malí čecháčci schopni udělat, aby se někam dostali. Spíš, než aby šlo o funkční satiru, mám pocit, že postavě staví pomníček. Chybí kritický náhled.

trailery

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

inspa*
hodnocení

7x

Mě by zajímalo, proč kradete cizí názory, vydáváte je za své (neodkazujete zdroj) a snažíte se tím rozpoutat diskuzi.

Viz blesk.cz/...

" Kritička Jana Bébarová je z tvůrčího rozhodnutí poněkud rozpačitá. "Na postavě Kryštofa Hádka se snažili reflektovat češství, to, čeho jsou malí čecháčci schopni udělat, aby se někam dostali. Spíš, než aby šlo o funkční satiru, mám pocit, že postavě staví pomníček. Chybí kritický náhled,” myslí si Jana po dvou dílech, tj. necelé polovině pořadu."

ben®

inspa - dobrá práce *palec*.

dio
hodnocení

Mě by zajímalo pane Cukrář i, proč se neustále se.... do něčeho, navíc dotyčného inspa, který sám uráží (osočit někoho kradete a osočit někoho vydáváte, tak to je kvalifikace na přestupek dle §7) a napadá ad hominem necháte, navíc dotyčný neodpovídá na otázku ... Neprokázal, že bych něco vydával za své.

Napsal jsem, že nepíšu seminárku a nejsem povinen zdrojovat a každý s rozumem průměrného člověka (§4 oz) pochopil, v čem spočívá má otázka a kde otázka končí a že to za tím je cut & paste synopse pro uvedení (protože spousta lidu zde je líno kliknout na samotný odkaz ) ... a pouhých 7-8 jedinců nepochopilo :)

A ve druhém jsem napsal, že vy necháváte plevel (odpovědi na které se tazatel NEPTAL a urážky od prominenta) a že měříte dvojím metrem.

Ano vnímám to jako urážku a udělat to osobně, tak by se asi hodně divil, jak by skončil, nebyl by první ...

dio
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

dio
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 01. 05. 2023 18:37:31
prosím, zkuste to bez urážek, jak Vám sděluji již mnohokrát.

hodnocení

4x

Seriál se mi líbil, tu dobu jsem zažila, a dokonce i podobné prostředí a to velmi zblízka. V 79 roce jsem raději "odešla" na dlouhé roky jinam. Mýlíte se, a neříkejte, že to pronásledování a podepisování s STB, nemohlo probíhat tak, jak je v seriálu popisováno. Nic o tom evidentně nevíte. Já osobně jsem v seriálu neviděla vůbec nic neuvěřitelného, spíš se do něj mnohé ani nevešlo. Ale docela chápu ty, kteří tomu nevěří. Ale ať alespoň neodsuzují něco, co nezažili a neznají. Mně se také zdají dinosauři neuvěřitelní a přesto existovali.

Kdo nebyl na vysvětlení na VB, posléze STB, tak měl štěstí..

Přátelé, taktéž výslech na kontrarozvědce, dva kontráši, klasicky jeden hodnej, druhej zlej. Dvě hodiny, na který se nedá zapomenout.
dio
hodnocení

Bavíme se čistě o tom: "tady nám to jenom podepište”...

Anebo vy jste jim to jenom tak podepsala a pak si zdrhla za kopečky? :) Svéprávnej si to přečet a nepodepsal. No a pak ho vyrazili z práce.

hodnocení

2x

Mě to příjde jako zábavná satyra. Ukazuje přesně to, jak se lidi chodili do práce flákat, chlastat a provozovat

i jiné věci. Jaký byl minulý režim politický hnus plný udavačů a závistivých lidí. Aby se na to nezapomnělo.

Jak byla ČSSR závislá na SSSR a dle toho to tady tak vypadalo oproti západu a kdo chtěl svobodně zdrhnout, toho vlastní lid odkrágloval na hranici.

Z dnešního pohledu patříme pod EU a podle mě se opět dostáváme na špatnou cestu.

Podle mě ten film má pomoci ukázat, abychom zase nedopadli blbě, protože už jsem tak jednou byli.

Samozdřejmě jednoduchý člověk (ovečka režimu), která jak robot chodila na píchačky do práce a spokojila se z málem a stačili jí nabulíkované lokální zprávy, byla spokojená a víc nepotřebovala a dodnes takové jsou a tu dobu vychvalují a takovou satiru odsuzují, že to nebyla pravda nebo že to někoho uráží.

I seriál Žena za pultem ukazuje satiru, jak bylo vše růžové a všude plné regály všeho a přebytek. Přitom tomu krom Švorcky nikdo nevěří, když mnohdy chyběl i toaleťák či dámské vložky.

dio
hodnocení

Mluvím o tom, že chybí ta mravoučná sloźka, že to co dělal, a že jich práskalo spousty, že je hnus...

To by se asi ztrhla kritika. Takto se každý divák svobodně najde na té či oné straně a obecně se seriál bude líbit. Než aby byl cíleně kritikou, tak je jen "zábavným" zrcadlem.

A jak si tu formu "mravoučné složky" v tomto seriálu představujete? To by mne moc zajímalo.

dio
hodnocení

V posledním záběru to bylo, že dotyčný skončil jak starý smutný drožkař.

Pokud jsem zachytil, tak ten šofer byl kompilací 3 šoférů tehdejší ČST. Otázkou jest, nakolik to byla realita a nakolik literární licence

k2
hodnocení

2x

Myslim si, ze ne kazdy serial/film musi nutne neco vyjadrovat/reflektovat/odsuzovat ci snad nastavovat zrcadlo. Proste "jen" nejake prevypraveni knizni predlohy, ktere se bud libi nebo ne. A dle hodnoceni na CSFD to ocivedne pruser neni.

Nebo tady budeme rozebirat Ordinaci v Ruzove zahrade ci Akta X?

dio
hodnocení

A jak to dopadne s typkem v knize?

dio
hodnocení

Tak v serialu typek v posledni zaberu to vypadalo z poslednich asi 10 sekund, ze za kapitalismu to byl looser a starej drozkar co furt jezdi ve stary Volze :) No to to teda autor nevychytal :) Protoze takovyhle strelci byli prvni podnikatele a vexlaci ...

Pritom predchozich 10 sekund ty jeho StBacky loutkari mu nabizeli job v security agenture ...

Proste scenar naprosto prumerne tuctovej a tezko uveritelnej

makk
hodnocení

2x

Mě se to naopak docela líbilo, protože to ukazuje minulý režim takový, jaký skutečně byl, žádné přehánění záporů a pod. Jen mi tam vadila věta: "Musím koupit dárky, zítra máme jolku", to autoři teda už přestelili. Alespoň já jsem nikdy nezažil, že by někdo vánocům nebo vánočním stromku říkal jolka. Zato dnes je to tu samý Santa Claus a všichni jsou spokojní. U nás doma nosil dárky vždycky Ježíšek, žádný Děda mráz, žádný Santa Claus.

makk, já pamatuji, že se říkalo "jolku", v určitém období, ale ne smrčku, jen když dali jedličku...

hodnocení

1x
Dodnes se setkávám s lidmi, kteří by vás a kohokoli byli schopni udávat nebo rovnou zastřelit, kdyby měli tu možnost..tu funkci..ten rozkaz a vidinu toho, že budou pochváleni,povýšeni nebo finančně ohodnoceni!A hlavně náležitě přikryti-ochráněni!Takže je zbytečné a trapné se bavit o režimu, době atd..Svinstva nepáchal režim, ale lidi! Povahy lidí..A ty povahy se rodí a žijí stále..Jen toho někdo dokázal využít! Stačí málo a máte to klidně zítra! Neřešte blbosti a žijte tak,abyste se nepoblil sám ze sebe!
dio
hodnocení

Ale ten podpis vazaciho aktu ke spolupraci s StB se mi zda jako karikatura, ze by to takhle fakt probihalo? Fakt se to takhle podepisovalo? ;) mi to přijde jako příliš zjednodušující karikatura, četl někdo tu knihu?

Dnes je ovšem udávání na svobodě či nemoci daného jedince. Benefit je jen zahřátí u srdce.

Dříve takové lidi režim přímo vychovával a přikazoval. Dělal zájemcům přímo pracovní místa či brigády v udávání a tvořil STB skupiny.

Díky tomu se režim chránil, aby se nerozpadl k vůli pár chytrým a myslícím občanům. Proto se je režim snažil eliminovat a mnohdy i zavírat či zabíjet.

To se dnes opravdu neděje. Naštěstí.

dio... určitě tam hodně věcí zlehčili a nebude to tak úplně reál. Asi by to bylo cenzurou nepřijatelné.

Dnes se sice nezabíjí ,to je pravda ale...V pracovním kolektivu flákačů anebo rozkradačů je poctivec na obtíž! Bude dříve nebo později pomocí nechutných intrik odstraněn..A komunismus tu není více než 30 let..Tak co tady řešíme vlastně? Ano, dříve bylo stb, ale dnes v práci slyším od různých lidí, že si je volají nadřízení a chtějí pod slibem finančních výhod udavače a práskače..To vám přijde ok? Nevracíme se do té doby, kterou řešíte?

Vždy to píšu v první odpovědi tazatele. Pomalu se tam zas vracíme, tak nám ukazují filmy, jaký to byl hnus. Ale máto efekt alespoň "přibrždění"?

Covid ukázal, co jsme zač. Naštěstí to bylo jen 2 roky.

nevracíme se...

zaseja

Nevracíme, už jsme tam.

Hm, každý má právo na názor a každý se může mýlit. Stačí si pustit STB přísně tajné, a pak to bude jasné.

Pokud se necháme, tak možná nastane čínský model.

dio
hodnocení

@doutnak jak udavače a práskače, jestliže kryješ trestný čin krádeže, tak si spolupachatel.

nevím kde děláš v toyotě operátora výroby?

a kde není schopen zaměstnavatel zajistit nějaký dozor... pamatuju, když zaměstnanci škoda auto házeli náhradní díly normálně přes plot klidně i kola, no tak je pak vymákli a pár jich pozavírali...

Ono to totiž dost kazilo ceny na trhu, oni normálně ustřihly někde za bukem kde nebyla kamera z auta klidně řídící jednotku i s kabelovým svazkem...

jedna věc je krýt, když okrádáš nějakýho cizího podnikatele, korporaci jako výrobce aut, což je po softwaru bankách a pojišťovnách asi nejvýdělečnější byznys vůbec... pokud by ses lépe učil, no tak bys nemusel hakovat mezi zlodějíčky...

A jiná věc je, když tě někdo sankcionuje za to, že řekneš nějaký košilatý vtip na politika, a jdeš za to do basy...- to je totalita

Tak takovéhle rozkrádačky jsou samozřejmě na klepeta.Měl jsem na mysli jiné bonzování,ale to bysme tady byli dlouho..
dio
hodnocení

Povidej. Pokud se to tyka prace a nabonzovani, kdo rozrusuje kolektiv, tak to je asi ocekavatelne. V teamu potrebujes leadera a to ne kazdy dokaze. Spatny leader = spatny vykon teamu.

Bylo by to na knihu a tady to ani prezentovat nejde. Jestli chceš, tak mi vnitřní poštou dej číslo a můžeme kecat hodiny;)
jawacek350

Ano, souhlas s Doutnákem a Gumídkem. Kovidgames ukázaly, co jsou lidi zač a že to skutečně není o režimu, ale o lidech. A kovid ukázal, že je ve společnosti co zlepšovat.

nerentier
hodnocení

0x

Jsem pamětníkem 80s a seriál jsem doposud neviděl, i když to mám v plánu. Příkladným malým čecháčkem je pro mě Pávek. Včas přeběhnout, včas se schovat a zejména v pravý čas vyzdvihovat své nehynoucí zásluhy. I to je druh umění. Pamětníci vymírají, vymývání mozků neustále zrychluje a je velmi pravděpodobné, že se ještě za mého života budou děti učit o bývalém prezidentu Pávkovi, který pocházel z disidentské rodiny, byl aktivním účastníkem 3. odboje a společně s Johnem Rambem zachraňovali evropské hodnoty.

Viděl jsem tématicky podobný vcelku seriál Svět pod hlavou. Trojan exceloval, ačkoliv seriál byla samozřejmě blbost na entou. Počítám, že Volha bude totéž. Ale mrknu se.

dio
hodnocení

Volha je na bazi skutecnosti a ty nejvetsi kraviny tam jsou real, jako treba kontrola podprsenek, uz jsem tu psal, ze ten sofer je charakter tri ruznych existujicich soferu... natoceny to je dobre, davam tomu palec nahoru takze nad 50%.

Ten svet pod hlavou, pokud se nepletu, tak se mu to nakonec cele zdalo jen v jeho hlave...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]