Nejste přihlášen/a.
Stalo se vám někdy že jste si řekli nco ve stylu, kdybyste na ní šli.. žilo by se vám ted lépe? Či naopak?
Kdybych na ni nešel, žilo by se mi stejně, protože se oboru stejně nevěnuju.
Školství/systém vychovává konformní jedince, jejichž životní dráha je předem nalajnovaná. Většině to vyhovuje, protože v takovém prostředí vyrostla a nic jiného nezná. Takové mase se dobře vládne.
Mám smíšené pocity. Tehdy jsem měla velikou smůlu. Posuďte sami.
13.6.1974 maturita na gymnásiu, dopadla dobře. Den nato, 14.6. mi umřel náhle otec - infarkt. 49 let. Zůstala matka /42/, moje sestra /12/ a já. Měla jsem přihlášku na VŠ. V den konání přijímaček byla kremace. V té době jsem byla ze dne na den úplně na dně. Matka mě navíc masírovala, že na školu teď nemohu, není táta, nebudou peníze a ona mě tam vydržovat nebude. A tak dlouho do mě vandrovala, až jsem poslechla. Dneska vím, že jsem šanci měla. Ale neuměla jsem v tom prostě chodit. Aspoň jsem si postupně při zaměstnání potom udělala 2 nástavby. Učení mi problémy nedělalo.
Záleží na tom, jak svého vzdělání absolvent využije. Někdo je šikovný,pracovitý, zručný, jiný nešika. I když je každé vzdělání dobré a považuji si ho, znám i absolventa VŠ úplně k ničemu. Takže je to nakonec spíš v lidech. Každý se uplatní jinak. Jaga.
Teď jsem se zasmála. Na Wikipedii si otevřete životopis politika Marečka Bendy. A ze smíchu nevyjdete. Jo, takhle se holt musí na vzdělání. Jde to, ale dře to!
Během studia možná, to jsem si několikrát říkal, jestli mám tohle zapotřebí. Hlavně takový ten třetí, čtvrtý semestr, kdy byly nejnáročnější předměty a ještě se dost vyhazovalo.
Ale že bych zpětně litoval to rozhodně ne. Spíš lituju, že jsem z osmičky nešel rovnou na maturitní obor. Ale ten obor se na dni otevřených dveří prezentoval jako počítačový, já nechtěl studovat počítače, chtěl jsem dělat elektriku. (Jak jsem poznal bylo to od pravdy hodně daleko, myslím, že počítače měli asi jako my, nějakou dvouhodinovou ukázku v počítačové učebně, jinak si na počítač nešáhli. V zásadě se učili přesně to, co je mým koníčkem, ale co nadělám.) Zase takto jsem vyučený, takže mám i nějaký reálný základ a něco opravdového umim.
Pro nádeníka je VŠ skvělý základ, byť jej zpravidla učí zase jen neúspěšní nádeníci. Papírek v ruličce pak je vrcholem životní kariéry. Když pomineme pár elitních oborů pro mimořádně talentované lidi - medicína, právo, matfyz a nějaké technické obory, tak ke spokojenému životu multimilionáře bohatě stačí základní škola, samostudium a přednášky těch nejlepších z celého světa. V době internetu je pro chytré a schopné lidi VŠ často zbytečná ztráta času.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.