Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy zruší služby bezhotovostní platby

Od: emil87 odpovědí: 46 změna:
Všude se platí místo v hotovosti internet bankingem a vše zařizuje v rámci digitalizace on-line a vše v papirové podobě rychle odumírá.Kdy už tyhle blbosti zruší a zavedou klasickou formu na kterou jsme byli zvyklí celý život?

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

boob
hodnocení

5x
Tak internet celkem pouzivat umite, vzit kartu prilozit a tak zaplatit neni o nic tezsi.
Svet a technologie jde do predu. Brzo uz nebude zadna hotovost.
jawacek350

A to je to, co se nesmí stát a co nesmíme dopustit. Když se více zamyslíte, jistě přijdete nato, proč...

racio

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

5x

Nezruší, naopak. Vyjádřím se ale ke komentářům zde. Lidi, vy se vůbec neumíte zamyslet. Ano, bezhotovostní a digitální služby jsou o mnoho komfortnější. Ale, pořád to zde musí zůstat, pořád zde musí zůstat volitelnost mezi těmito dvěma systémy. Jelikož digitalizace, která se chystá, bude plně kontrolovatelná (představte si, že by nastal covid 2.0 a vy byste nemohli dále než 50 metrů od baraku a oni vám vklidu zastaví platby podle lokalizace, nebo se změní politický systém a budete persekuováni jen na základě nemožnosti platit, jak jednoduché a nenásilné, novodobé otroctví). Finanční systém by musel fungovat na základě decentralizace (např Bitcoin), abych mohl důvěřovat plně digitalizovanému světu a nemusel se strachovat, že nějaká autorita si mě bude vodit, jak chce..

007cz
"nějaká autorita" mi zakáže platit účty, tak o tom sním celá léta...
makak
A co když ti zakazi vybrat z bankomatu? Pak je ti celá tvoje možnost platit hotovosti k prdu, když ji nebudeš mít kde vzít...pokud teda nemáš veškeré penize doma v kredenci...
kveta1

007cz Legrace - přejde. Pak "státní moci" stačí jen zmáčknout tlačítko "delete" a vy jste domachroval. Jen slaboduché individuum není schopno dohlédnout, co může znamenat likvidace hotovosti.

makak, mluvím o CBDC (to co se chystá) a ne o komerčních bankách.. .. .. 007: A neco konstruktivního by nebylo? Chytřejší odpověď uz od tebe ani necekam :))

Tak nějak k tomu směřuje "zaručený příjem"

007cz
Já mám pochopení pro těžký život konspirátora. To každodenní odhalování spiknutí, ovládání lidstva, resety, delety...strach a obava z budoucnosti, ale pozor, ten stres se může podepsat na zdravotním stavu.
007cz
Planeta Země není konspirace, ale plochozemci jsou konspirátoři, není to na tebe moc složité infantilní? Nicméně na zvratky nejsem zvědav.

007, pořad neschopen konstruktivní debaty, tvoje bublina je moc velká

hodnocení

4x

emile, nebo kdo jste a co jiní, těm to vyhovuje

Vždyť hotovostní peníze už nejsou moderní cool.My si z toho děláme srandu, když vidíme jak nějaká důchodkyně jde na poštu s lístkem sipa,složenky,poukázky na peníze. Vše on-line z pohodlí domova a ani vstávat nemusím z pohodlného gauče.To je paráda.

makak
hodnocení

3x
Nebojte, již brzy tady nebudete a ti co tady budou, už budou platit bezhotovostne,jak jsou zvyklí celý život. A problém bude vlastně vyřešen tak, jak si přejete.
emil87
hodnocení

Až tu nebudu tak to bude zase trápit ten problém jiné lidi jaké věci nám vnucují praktikovat proti naši vůli. Je převaha těch kterým se tohle nelíbí.
nox®
Omyl, je převaha těch, kteří tohle považují za naprostý standard. Jinak by se bezhotovostní platby tak masově nerozšířily. Taky už dnes nechcete bydlet v jeskyni nebo jezdit koňmo.
pb®
Takže myslíte, že takový dnešní pětapadesátník pracující v IT za 10 let s nástupem do důchodu zahodí svůj iphone a koupí si tlačítkový Aligator, zruší svůj bankovní účet, z kterého má nastaveny všechny platby a kam mu chodí výplata a poběží na poštu vyřídit si SIPO a stejně tak si nechá posílat důchod na poštu? Chytré hodinky hodí do kanálu. Vlastně to nemusí být ani ajťák, troufám si tvrdit, že bezhotovostní platby, online platby a obsluhu účtu dnes nezvládnou pouze velmi staří, slaboduší či zatvrzelí odmítači. Byste měl vidět, jak moje tchyně, která za chvíli oslaví 68, zaplatila v restauraci mobilem s takovou jistotou, že se číšník nestačil divit. Já dnes kupovala a platila jízdenku ČD přes aplikaci. A kupon na PID kupuji stejně tak. Ještě moc dobře pamatuju, když se v prosinci/lednu v Praze stály hodinové fronty na roční kupóny. Nešlo platit kartou, takže v ruce přes 4000Kč, za které člověk dostal roční kupon ve formě 4 poštovních známek bez jakéhokoliv dokladu a jen doufal, že je celý rok neztratí. Protože doklad o koupi ani evidence nebyla.
23.04.23 20:49

Pb-*palec**palec**palec*

mistr

@pb se mýlí. Ale omlouvám ho, většina lidí má prachmizerné odhady.

Když celých 45% lidí se i dnes bojí platit hodinkami a kartou (od 5:45) - viz reklamní vsuvka ČSOB a vyhrajte iPhone 14

a @admin by mohl opravit aby video hrálo od nastaveného času pokud se tak ještě neděje

jen tak mimo dotaz-v čem se Pb mýlí?!

diesel, asi jste si již všiml, tento poradce skoro každému sděluje, že se mýlí.

Admin tu není od toho, aby někomu upravoval video.

petrm
hodnocení

3x

Pamatuji dobu, kdy se téměř všechno provádělo hotově. Pokladní v práci musela jít s doprovodem na poštu a předem nahlásit, kolik kterých bankovek požaduje, pak peníze rozdělovala do sáčků, stáli jsme ve frontě na výplatu, každý si výplatu přepočítal a podepsal. V obchodě prodavačka večer přepočítala peníze, pak je nesla s doprovodem na poštu, ale něco si musela nechat v pokladně, aby mohla další den vracet a na větší bankovku neměla zpátky. Na poštu každý běhal platit složenky. Když jsem si zřídil účet, na který mi chodila výplata, tak jsem zase musel jít si vybrat peníze do bankomatu, abych mohl platit a když bankomat nefungoval nebo neměl peníze, tak jsem měl smůlu. Vůbec se mi po tom čase nestýská.

kveta1
hodnocení

1x
Ztráta možnosti hotovostních plateb bude znamenat definitivní ztrátu svobody. Věřme, že k tomu nedojde.
makak
Kdo je to vy? Vy a sousedka?
kveta1

makak: Tím se netrapte. To je vyšší dívčí a pochopí to jen lidé s IQ nad 70.

smode2
hodnocení

1x

Nezruší. Ale nebudou zrušeny ani papírové peníze. Čistě teoretický zánik papírových peněz by doprovázel emitování obecně uznávaných slitků drahých kovů, decentralizovaných online měn či jiných fyzických platidel. Každopádně by šlo o rozmach černého trhu (nikoliv naopak). Před jakýmikoliv centrálně vedenými digitálními penězi nicméně varuji. Nejen že se běžně počítá s tím, že vám bude nějaká forma AI bez možnosti odvolání určovat kdy a za co je utratíte (co a kdy si můžete a nesmíte koupit), nebo například s negativním úrokem (nestihneš utratit XY,- Kč do tohoto měsíce a dne (jsi proti podpoře současné ekonomiky)? Naskočí ti negativní úrok -1% apod.), ale nebudou to vlastně od té chvíle vaše peníze. A nyní se pojďme podívat, co přesně o tomto konceptu (CBDC) říká Česká národní banka na svém webu: " Digitální peníze centrálních bank lze obecně definovat jako digitální peníze, které jsou přímou pohledávkou jejich držitele vůči centrální bance." - Jasně, oni vám je kdykoliv se jim zachce nezabaví, jen nařídí částku okamžitě splatit (na účtu budete mít okamžitě 0,- Kč , ale to je něco úúplně jiného než zabavení, že? :-D) zdroj: cnb.cz/...

hodnocení

1x

Digitalizaci v dohledné době nikdo rušit nebude, hotovost tu bude ještě nějakou dobu taky.

Internet se taky rušit nebude, i když jsme ho zamlada neměli a taky jsme to nějak přežili.

AI se taky nezruší, i když tu donedávna nebyla. Ale teď tu je a je užitečná, takže se každý může rozhodnout sám, jestli na ni bude bezmocně nadávat, nebo ji naopak využije ke svému prospěchu stejně jako jsme si zvykli na tekoucí pitnou vodu, elektřinu, plyn, telefon (a pak ještě navíc na přenosný, o který se nemusí pokorně žádat Strana a pak čekat, zda přidělí, či nikoli, ale když mě napadne, tak zajdu prostě do obchodu, vyberu si, zaplatím a odcházím s funkčním v kapse), počítače, internet, ...

Prostě svět jde dopředu a nezastavuje se. Vy si holt budete brblat na ty novoty, vždyť v jeskyních nehlučely výtahy a vůbec, museli jsme slejzat z těch stromů? Já se budu učit používat novoty tak rychle, jak toho budu schopen a jak mi s tím teď radí syn, tak mi budou zanedlouho pomáhat vnoučata :)

hodnocení

0x
Já rád využívám při placení prostě kreditku. Přijde mi to lepší než furt vytahovat hotovost. Ale starší lidé stále zůstávají u hotovosti, takže nelze zavést jednotnou formu. A bezhotovostní forma je stále nejoblíbenější druh placení..
emil87
hodnocení

To vím,že Vy mladí jste si moderní způsoby oblíbili jen nesmí dojít k výpadku sítě nebo baterie, to si potom už nekoupíte ani rohlík.Já si pro svůj starobní důchod chodím na poštu,protože bydlím hned naproti tak mne to nevadí.Nabízeli mne na stará kolena ať si zavedu příkaz k inkasu plateb a nechám posílat peníze do banky s tím, že mohu platit všude platební kartou a přes aplikace.Mne se tohle nelíbí. V naší rodině před 2.svět válkou nic podobného nikdo nepraktikoval a také jsme žili rodině šťastně.
iaaaaavoslik

Prosím vás, kolik vám je, že můžete pamatovat, jak se platilo před druhou světovou válkou! Že by nás tady trolíte :))

Jako můj děda byl v první světový válce ale jestli vás babička posílala pro rohlíky a vroce 1937 by vám bylo třeba 7 let, tak vám dneska bude ... 93 let...?

no pokud je vám 87 a nikdo vás před 20 lety netlačil do moderních technologií, tak chápu, že se vám to zdá příliš složitý, nám se zase zdá příliš složitý manipulovat s papír kama, kteří jsou plný bakterií a viru a který se ztrácejí, hoří, musíte je přepočítávat, a žádný uchovatel hodnoty to stejně není...

je to jen prostředek směny. A nějak si nepamatuju, že by byl někde v krámě výpadek, vy bydlíte někde na horách, že tam máte výpadky?

každopádně, souhlasím s názorem, že platba hotovostí by měla být zachována co nejdéle, doufám že následujících 30 let zachována bude.

Jedna věci je ale povinnost přijímat hotovost, což působí komplikace dnes na prodejních místech které musí mít i mechanické stroje na příjem mincí (což je velmi nákladné, oproti čistě elektronické platbě), a druhá věc je zrušení hotovosti, o tom se bavíme. Takže nevím co myslíte tou klasickou formou, že se zruší i e-maily, internety a budeme zase posílat ty koresponďáky pohlednice?

Přiznejte se, že se vám teta stěžovala, že přijde o práci na poště :))

Dle mého je vyzvedávat hotovost na pobočce ČP je nesmysl. Může si Vás někdo vyhlídnutou a okrást a jste bez peněz doslova. A už teď co se ruší pošty chci vidět ty fronty *smich* být Vámi zkusím zvolit modernější technologií
iaaaaavoslik

Jo a pak bude mlátit kabelkou policajta, který ho bude odrazovat od toho, aby naházel ty peníze do BitcoinMatu

emil87
hodnocení

Byl jsem ještě batole těsně před 2 světovou válkou.Jak jsem vyrůstal tak se též různé věci pomalu a postupně modernizovali,ale nešel vývoj tak rychle dopředu jako teď poslední 3 roky jak si toho všímám.Bydlím na vesnici ve staré roubence a se synem občas zajedu autem do Lomnice na nákup.Rád platím v hotovosti a jsem už tak zvyklý od školy.
nox®
Pokud dojde k výpadku sítě nebo baterie, koupíte si z domu úplně to samé, jako bez těchto technologií. Jinak bezhotovostní platba třeba přes mobil v obchodě projde i bez signálu a u platební karty mi ještě nikdy nedošla baterka. :⁠-⁠;)
Emil 87 Cituji Vás : "V naší rodině před 2.svět válkou nic podobného nikdo nepraktikoval a také jsme žili rodině šťastně." Vy znáte tedy jako starobní důchodce nějakou rodinu, která před 2sv,v platila kreditní kartou a pokud to šlo tak používala BEZHOTOVOSTNÍ platby?. Jsem sice krapet mladší letos teprve končím a příští rok už starobní důchodce budu také, ale toto co jste napsal je vyloženě TROLLENÍ ! tyto platby jsou více-méně v "plenkách" jestli teprve 20?30? roků?
inspa*

No vidíš, tak to teď budeš muset do Lomnice i na tu poštu. Tu jak bydlíš hned naproti v roubence ti zruší. Za mě TROLOLO jak vyšitý, hraje si na důchodce, sviští si tu přes net v diskuzi a používá terminologii (např "on-line"), jakou staří lidé nepoužívají.

ínspa. máte pravdu, asi kecá...

iaaaaavoslik
hodnocení

0x

Kdy zruší kdo a co?

Povinnost akceptovat hotovost?

emil87
hodnocení

Toho se obávám že bohužel asi v zákoně neukotví platbu v hotovosti a bude všechno jen on-line.Je to hrozné pro nás seniory co pořád nového a nezvyklého vymýšlí.Dříve takové pitomosti vůbec nebyli a nikomu to nevadilo.Kam ten svět spěje a o co jim vlastně jde vše rychle měnit?
iaaaaavoslik

Pokud jste starobní důchodce, tak vás můžu ujistit, že za vašeho života ,ří tu vaši papírkovou hotovost užjete až do smrti.

Toho vy se určitě nedožijete, že bude všechno povinně online

anon65534
hodnocení

0x

Určitě tu blbost nezruší protože je to moc pohodlné. Ale jestli máte zájem tak můžete podpořit kampaň právo na analog, která se zabývá tím aby ta blbost nebyla povinná. Bohužel to neprošlo do ústavy ale připravuje se alespoň zákon aby nedocházelo k diskriminaci hotovostních plateb který by měl mít celkem podporu takže snad projde.

Taky doufám že se nedožiju možnosti pouze digitální měny a digitálních služeb (je mi lehce přes 20 tak snad to ještě aspoň ~40 vydrží).

ml

V ČR můžeme být zatím v pohodě, protože podle zákona, kdo odmítne zákonné platidlo naší měny dopouští se zločinu narušování plynulosti peněžního oběhu. Takže hotovost nesmí nikdo odmítat, trestní sazba je za to až půl roku odnětí svobody natvrdo (pochybuju, že někdo někdy šel za takovou věc sedět). Naopak pro různé náhražky nic takového neexistuje, obchodník to může odmítnou a to i bez udání důvodu.

Na druhou stranu zákon se dá změnit velice lehce, ústava se mění hůř, i když to taky neni zase tak složité.

nerentier
hodnocení

0x

Ještě pamatuji výplaty u okýnka. Vydávající paní Š. to viditelně rvalo srdce, jeden by si skoro myslel, že peníze vyplácí ze svého. Pak byly zavedeny účty, ale paní Š. zůstala alespoň hračka v podobě výdeje výplatnic. Ten téměř orgastický (její) pocit, když mohla zařvat na nebohého zaměstnance: "Ještě nejsou!" Jenže doba pokročila a Madame tak přišla i o poslední potěšení. Ale hotovost bych úplně nerušil, pak by se snadno mohlo stát, že občan s nesprávnými politickými postoji bude jedním kliknutím zbaven veškerých úspor...případně dalších možností existence (doklady, apod.).

Také si to dobře pamatuji, pracovala jsem v pokladně, jezdila s doprovodem do banky pro hotovost, pak sáčkovala zálohu nebo doplatek. Už je to dávno.:-D

ml
hodnocení

0x

Nikdo Vás nenutí používat hotovost. Digitálně se dá dneska zaplatit skoro všechno. A těch pár věcí snad přežijete.

To že něco nepoužíváte nebo se vám to nelíbí přece ještě neznamená, že to budete rušit. Když nějaká kráva nebo vůl v europarlamentu nežerou hovězí, ať už z jakékoliv pohnutky, neznamená to přece, že to budpu zakazovat celé EU, třeba pod záminkou nějaké domělé uhlíkové stopy, jak tu nedávno někdo psal.

ludmila28

Ať si každý platí třeba čipem na ruce, ale ať hlavně zůstane možnost hotovosti. Většina novomoderních lidí nabádá k tomu, aby si lidé mysleli, že jsou papírové peníze k ničemu a zastaralé.Buďme rádi, že je máme, české koruny jsou jedny z nejkrásnějších na světě.Lidé co platí plastem hodinkamy mobilem a já nevím jak ještě jsou sami proti sobě protože až nebudou peníze ale jen čísla tak za každé použití lidi něco zaplatí. Já preferuju možnost volby, pro mne je to kromě jiného, jeden ze základů demokracie. Je zatím dobře že ještě můžeme volit jak budeme platit, pokud nebudeme moct zvolit, je to diktát a k tomu směřujeme.Sama mám platební kartu a zároven nosím i hotovost pro jistotu.Buďme tolerantní k sobě navzájem, každý ať platí jak mu to vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]