Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omezení financí

Od: krompaccz* odpovědí: 11 změna:

dobrý den, chtěl jsem se zeptat co mám dělat když moje babička mi nechce dát moje peníze které mi posílá pravidelně ÚP jako přídavky na dítě apod.. je mi 18 a bydlím u své babičky kvůli složité rodinné situaci a od té doby mi babička začala kontrolovat finance a omezovat a poslední dobou mi je úplně zatrhla. peníze chodí na moje jméno složenkou domů a ona je vybírá pomocí kopie mojí občanky (jelikož jsme na vesnici tak jí to pracovník pošty vydá, protože se znají a já nevím jak ji "přinutit" aby mi moje finance dala, má mě za neschopného, ale já si to nemyslím, s financemi pracuju už od 13ti kdy jsem musel vést domácnost bez matky, protože ta jezdila po světě a já doma se staral o mladšího bratra a musel se starat o to aby v lednici bylo jídlo..
mohl by mi prosím někdo poradit?
předem děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Kolik vyděláváš, mladý muži? Kolik babičce platíš za bydlení, mimo nájmu tedy za elektřinu, za vodu, pereš si sám /?/, jak se stravuješ...sám, nebo u /=od babičky/? Přídavky na dítě je dávka pro toho, kdo se o dítě stará a kupuje mu všechno a ne kapesné dítěte. Kapesné výhodně získáš brigádami, je ti 18, tak žádný problém.Tak se měj dobře a babi poděkuj, že nežiješ na ulici.

nov
hodnocení

6x

Zařiďte si bankovní účet a nechte si peníze posílat tam.

hodnocení

4x

Babičky si považuj. Rodinu máš na draka, nic Ti nedala a asi tě ani nic kloudného nenaučila. Viz Tvůj dotaz.

Je Ti 18, můžeš od babičky odejít, najít si vlastní bydlení, pracovat a žít sám. Za své. Nikdo Ti nic nebude brát, poroučet, co si vyděláš, to budeš mít.

Ty peníze nejsou Tvoje, ty jsou na Tvé živobytí. U babičky spotřebuješ nějaké energie, vodu, plyn, elektřinu, babička Ti jistě vaří, platí Ti oblečení, obuv, pokud chodíš do školy, tak i pomůcky, obědy...Je dobře, že s penězi rozumně hospodaří. Kdyby Ti je dala, za pár dní bys měl kapsu prázdnou a z čeho bys žil po zbytek měsíce? Snad by ses nestyděl pobrat jí ty peníze a pak žít z jejího důchodu? To nemyslíš vážně.

Buď rád, že ji máš, když rodiče jsou na kulový. Aspoň, že babička se povedla. Kdoví, kde a jak by ses jinak protloukal. Přestaň ji dusit o peníze, pokud jsi oblečený, čistý a nemáš hlad, babča dobře supluje rodinu. To jednou poznáš, ale kdoví, jestli už nebude třeba pozdě. Babičce raději poděkuj, dokud ji máš. A pěkně se k ní chovej. Své si už asi v životě udělala a nikdo ji nemůže nutit starat se navíc ještě o vnuka. To je povinnost rodičů. A ona to dělá navíc. Mohla by se na Tebe vykašlat a nikdo by nemohl říct slovo proti. Proto si ji važ, jednou, až ji mít nebudeš, budeš vzpomínat. Taková starostlivá babička je daleko víc, než všechny peníze, které dostáváš od ÚP. Jaga.

id
hodnocení

3x
Já bych vám je s chutí dala a to by tak bylo vše. Dokážete si najít bydlení a uživit se sám? Pokud ano, převeďte si platby na účet a odstěhujte se.
Nemá babička k zadržení financí důvod? Přídavek na dítě není vaše kapesné.

asd1
hodnocení

3x
Přestěhuj se do vlastního a máš vyreseno.

ml1
hodnocení

3x

Měl jsem za to, že přídavky na dítě jsou určené rodičům (nebo teda opratrovníkům) nezaopatřených dětí. Ty určitě nepůjdou na to dítě. No i když kdo ví, co je dneska za inovace.

Jo nějaká stipendia to by bylo něco jiného.

Zneužití občanky by mohla řešit policie, ale to snad tak daleko v rámci rodiny nedojde. Řešil bych to předně s doručovatelkou. Ale ono je to zřejmě tak, že pokud nejsou peníze do vlastních rukou, může je dát komukoliv, koho zastihne (nevím, jestli to tak ještě s penězma chodí, ale doporučené dopisy tak fungují). Ani neni potřeba nějaká kopie občanky. Dá se to nějakým způsobem zakázat, ale nikdy jsem se o to nezajímal a pochybuju, že by to bylo něčemu platné. Něco jiného je to na poště, kde to nedaji nikomu jinému a na nic jiného než na občanku nebo pas (ještě jsou snad ochotní akceptovat řidičák). Dokonce ani svědectví hodnověrné osoby nestačí, i když to na stránkách píšou.

Nejjednodušší by bylo zařídit si účet, to dneska skoro nic nestojí (teda musíte vynechat obě spořitelny a další ústavy) a nikdo kromě Vás se tam nedostane, pokud mu nedáte dispoziční právo. Mělo by to fungovat na vesnici stejně jako ve velkoměstě, narozdíl od pošťáků.

hodnocení

2x

@krompaccz - peníze chodí na moje jméno složenkou domů a ona je vybírá pomocí kopie mojí občanky
Že by si pracovník pošty tak okatě koledoval o malér? Proč jste si ještě nestěžoval? Tímhle + založením účtu, jak radí ostatní, byste měl začít.

jak z ní dostat ty peníze co sebrala před pár dny.. někde je syslí takže jich bude dost

A vy babičce nějak přispíváte na domácnost nebo vás z těch "nasyslených" peněz živí? Třeba se bojí, že z těch vašich peněz neuvidí ani korunu a potáhne to sama, třeba má snahu vám šetřit, nevím, jak to doma máte. Nakonec vždycky je možnost odejít a starat se o sebe sám - zletilý jste.

mhh
hodnocení

2x

@krompaccz a co ti brani se odstehovat na ubytovnu a pracovat a vydelavat si na zivot sam?

Jestli te ma babicka za NESCHOPNEHO, pak ma asi nejaky duvod, nechce, abys ty penize utratil za BLBOSTI,

krompaccz*
hodnocení

myslel jsem to tak jak z ní dostat ty peníze co sebrala před pár dny.. někde je syslí takže jich bude dost..

nov

Pěkně poprosit. *andel* A hodně babičce pomáhat.

hodnocení

0x

Proč já si myslím, že se babička rozhodla dobře. Třeba proto, že má daleko více informací, nežli jste nám sdělil.

Babičku nijak neuťte, ale v klidu si s ní popovídejte. Taky nám můžete sdělit, proč to tak je...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]