Jsem na dovolené v Egyptě v německém hotelu kde jsou samí němci.Večer když byl animační zábavný program a při soutěži se mne animační pracovník ptal na pár otázek tak jsem do mikrofonu něco v němčině řekla jak jsem se naučila na střední škole a odmaturovala z toho předmětu s výbornou známkou.Po chvíli přišli ke mne nějací kluci němci a řekli mne,že mám divný skomolený přízvuk.Chlubili se že umí němčinu daleko lépe než já a posmívali se mne.Vždy když mluvím v němčině tak je tam poznat český dialekt, který nejde zakrýt do rodilého mluvícího němce na perfektní úrovni jako oni mluví.Vždy jsem méněcenější po jazykové stránce než němci.V čem zpočívá to kouzlo krásně znělého přízvuku bez příměsi českého nádechu?
Když pominu zjevnou nesmyslnost zážitku, jednotný německý přízvuk neexistuje. Sasové mluví jinak než Bavoři, Rakušané jsou pak na úplně jiné vlnové délce. Spisovnou Hochdeutsch nemluví prakticky nikdo a rozhodně ne Berlíňané.
Neřešil bych. Ať ti předvedou třeba svoji angličtinu. Mimo to přízvuku se na 100% nikdy nezbavíš. A pokud jde o němčinu, tak výslovnost je všude jiná. Pracuju pro firmy v dolnorakousku a ve Vídni a v pohodě, ale když děláme třeba v Salzburgu, Tyrolsku nebo Burgenlandu , tak i raci mají problém s dialektem nebo přízvukem z těhle Bundeslandů. Nedávno jsme ve Vídni dodělali stavbu pod vedením firmy že Štýrska a opět jiný nářečí a všechno. Stejně tak jsou rozdíly třeba v Dolnorakousku mezi Weinviertel a Waldviertel. U jedný firmy, pro kterou děláme, pracují Němci odněkud z Jihozápadu s totálně ušišlanou němčinou. Příklad za vše je třeba výslovnost slov s -ig. Takže třeba slovo jako König můžeš vyslovit jako Könik, Könich nebo König a XXX dalších příkladů. Vůbec to neřeš a buď ráda, že dovedeš používat cizí jazyk.
Tak je vcelku pochopitelné, že rodilý Němec hovoří lépe německy, nežli Čech, byť ve škole dobrej. On bude Čech jistě mluvit lépe česky, nežli jakýkoliv cizinec biflující se několik let češtinu. Jinak si z toho nic nedělej. Žádný stres.
Z 99,9% nemožné. Ale je tu jiné řešení: utkejte se s těmi němčoury nejen v němčině, ale v 2. kole také v češtině když jsou tak chytří a hned se uvidí, kdo je lepší
Keď som v DE školil Nemcov, začal som s nimi schválne hovoriť po slovensky. Bolo úsmevné ich pozorovať, ja som len poznamenal, že ako je možné že nerozumejú, pretože je to jednoduchý jazyk a u nás hovorí po slovensky každé malé dieťa. Sranda musí byť. Mali ste prepnúť na češtinu, zmäkli by.
Řešíš blbosti místo tohy, abys si užívala dovolenou.
Jestli se chceš bavit v němčině, tak si zajeď do Nemecka nebo do Rakouska a snaž se tam pár dní nějak fungovat. A nebo si vyber jednoho z němců a povídej si s ním německy. Oni se taky budou chovat jinak, pokud budou ve skupině kamarádů a jinak pokud si budou povídat z očí do očí.
V reálném životě a při řešení každodenních problémů je úplně jedno jak mluvíš německy. Důležité je, jestli dokážeš poskládat smysluplnou větu a jestli jí druhá strana porozumí. Nějaké nářečí není důležité.
Ten jejich přízvuk se paradoxně dá trefit "parodováním" ..Pusťte si Českou sodu se Šteindlerem a Vávrou..Je to sice parodie..ale ten přízvuk tam je! Jednou jsem takhle mluvil na návštěvě u známých a šlo se do restaurace..Byla tam paní z Deutschlandu a krásně jsem s ní( patřičně posilněn) šprechtil..Přízvuk se jí líbil a neuráželo jí to
break
Pro český ucho to zní jako němčina, ale pořád to má k dokonalosti daleko. Nicméně trošku se to přehánět musí , jinak se člověk od toho neodprostí.
Přízvuk a výslovnost se nejlíp naučí odposlechem v německy mluvící zemi. Chce to hudební sluch a dril. Melodii má i celá cizokrajná věta - speciální a nějak charakterististickou (vis čínština, vietnamština).
Pokud se vaší němčině "posmívali" Němci, jsou nacionalisti, vejtahové, chtěli se sznámit, nebo tak něco. Pokud Češi (Francouzi, Egypťané...), tak - nevím. Pitomulové?
Rada: Na Němce mluvte výhradně anglicky! Oni mladí všichni umějí a je to fifty fifty, pro všechny nemateřština.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.