Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme si na dovolenou 3000 tureckých lir v české směnárně u hranic s Německem za 6.180Kč, 1lira kurz 2,06Kč. Slyšel jsem již předtím, že jejich hodnota se propadá a spousta směnáren ji nenabízí.Jedna byla však vyjímkou po zeptání se, ale nebyla ani napsaná na světelné tabuli jakoby vstřícnost směnárníka navíc. Neprohloupili jsme a odpovídá to realitě,moje žena si je v kurzu nejistá protože tam jsou velké výkyvy? Potřeboval bych též vědět nějaký odkaz na aktuální ceny potravin a služeb v Turecku když mají velkou inflaci.
Turecko obecně není Zimbabwe ani Venezuela. Když tam vyrazíte za pár týdnů, ceny určitě do té doby nevzrostou na dvojnásobek. Březnové ceny v Anatolii jsou zde.
Turecko má čnb mezi normálníma měnama cnb.cz/... takže to žádný outsider nebude, protože ty vyřazujou. 1TRY=1,129Kč to je docela dost velký rozdíl, měli jste víc smlouvat, podle mě na 1.50 byste to usmlouvali (jinak si s tím směnárník může vytřít pozadí). Lze si i zobrazit graf až do roku 2005 cnb.cz/... (nevím proč ne víc, data dřív u čnb bývala od roku 1991, možná jesti TRY nevznila až v roce 2005 nějakou reformou), za tu dobu je to desetinásobný sešup.
Hlavně jestli jsou platné, přiměřenost kurzu bych radši neřešil, to už stejně nevrátíte.
Našla jsem si vůči koruně cenu tur. liry na 1,126 Kč. Pokud se kupují v ověřených bankách, nejdražší prodej má poštovní spořitelna za 1,338 Kč. Tam byste za těch Vašich 3000 tureckých lir dal 4 tisíce Kčs. Ostatní banky jsou na tom ještě o něco líp.
Výhodně jste tedy rozhodně nekoupil, bylo by mi dost podezřelé, že tato výměna nebyla uvedena na kurzovní světelné tabuli. Už to by mě od nákupu odradilo. Ale už máte nakoupeno, vracet je nemůžete. Záleží i na tom, kdy do Turecka pojedete. Pokud až v létě, může se ještě kurs několikrát změnit.
Nic si z toho nedělejte, prodělal jste sice něco přes 2 tisíce, ale budete mít jistě pěknou dovolenou. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.