Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víra - křesťanství

Od: anenous odpovědí: 18 změna:
Jako malá jsem chodila do školky, která se zaměřuje k vedení děti k víře. Konkrétně ke křesťanství, pamatuji si že mě to dost naplňovalo a při přechodu na základní školu jsem neměla možnosti se tomu dal věnovat. Byla jsem dost malá na to abych na tu cestu byla sama. Nyní je mi 20 let a potkala jsem pár věřících lidí kolem sebe, kteří mi ukazují jejich pohled na určité věci. Začala mě zas přitahovat ta síla křesťanství, kdy poslouchám bohoslužby a baví mě ta tématika. Celá léta jsem duchovně prožívala Velikonoce kdy jsem se několikrát modlila.
Jde mi spíš o to, zda je možné se k Bohu opět vrátit po tolika letech. Začít si budovat novou cestu. Samozřejmě že si nemůžu říct, že teď a tady budu věřící a že všemu musím porozumět.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dylin
hodnocení

6x
Samozřejmě, že ano. Dokonce je v evangeliu podobenstvi, že je pro Boha vzácnější navrácená jedna ovce než 99 nezatoulaných nebo návrat marnotratneho syna. To má úplně stejný podkres.
Takže 99 lidí co žije normální život a nikomu neškodí má pro boha menší cenu, než jedna svině co se každý týden přijde pomodlit do kostela a hodí farářovi dvacku do kasičky?
Super. Přesně tak si představuju moderní církev.
dylin
Ne nefunguje to jako Čeněk Jirsák z "bylo nás pět". Ty, co mají v sobě opravdové ZLO. Vyloženě temno, tak nedokáží uznat vinu, žádat odpuštění a plně uznat Boha za svého spasitele. Cítí se nevinní. Proto taky skončí ve věčném temnu. Ale jestliže se objeví někdo, kdo plně zažil temnotu a obrátí se, tak je vzácnější, protože se dokázal vyhrabat z takového trní, ve kterém ostatní nebyli. Jestli si myslíte, že křesťan uvažuje stylem: zítra čórnu sousedovi slepici a za kilo se v kostele vykoupím, tak je to spíš jenom důkaz toho, že jste úplné pako.
To že nepotřebuju vstávat a klekat na povel v kostele s davem svickových bab, k tomu abych věřil v Boha ze mě dělá pako? Církev tak jak funguje po staletí není duchovní ale mocenská organizace bez které by se svět obešel.
dylin
Totak: jakou váhu má vůbec vaše tvrzení, když vůbec netušíte o čem je víra, a proč se vůbec lidi schází v kostele? Tak se věnujte něčemu jinému a nepište bludy o křesťanech.
makak
Takže odpustky se už neplatí a nefunguji? *smich*
dylin
Makak: odpustky, nebo-li mše přimluvná za zesnulého se stále slouží ve všech kostelích. Ale nikde není psáno, že farář zmíní v prosbách jméno zesnulého pouze za poplatek. Příspěvek je čistě dobrovolný a nemám zdroj, že by byl nějaký povinnýceník i ve středověku. Dřív šlechta nechávala stavět i kostely a kláštery, jen aby měli přimluvu po smrti. Když jsem nechával křtít svoje děti, taky jsem rád dal faráři příspěvek v tisících, on to nechtěl a musel jsem mu to vnutit. Nejspíš asi ví, co jsou Češi za závistivou pakáž.
kostelnik

Ceník byl a nejen ve středověku, ale velmi dlouho v novověku. Říkalo se mu štolovné, úkony, kdy byl kněz oblečen v příslušném rouchu k té které příležitosti. Svatby, pohřby a další.

Odpustky nebyly na odpuštění hříchu, ale na odpuštění časných trestů, Hřích nezmizel. Odpor k nim vzešel ze zneužívání tohoto náboženského úkonu, ne proto, že by sám o sobě byl špatný.

Hus byl věrný katolík a Zikmund ho neupálil, dost za něj bojoval. V situaci, v jaké byl ale mohl těžko obětovat své státní zájmy kvůli jednomu hubatému faráři.

hodnocení

0x
Ne, již není možnost.
etana*

Jak jste na tohle přišel?

lafede

mettaxa: Tvrdí kdo?

" si nemůžu říct, že teď a tady budu věřící a že všemu musím porozumět."

Směšujete dvě různé věci - víru (řecky pistis) a vědění, poznání (gnósis). Víra není pouhé přesvědčení o existenci něčeho. Je to důvěra. Jako když malé dítě důvěřuje rodičům; spoléhá na ně, aniž by o nich příliš vědělo (jak vyplývá z jeho pozice vůči nim).

A naopak je možné vědět, ale nedůvěřovat, atd. Tak se ve vztahu k Bohu chovají negativní entity, jak ukazují například při exorcismu.

lojza

Odpadla od viry, to se drive psalo i do matrik narozeni! :) Nejhorsi jrich snad,

Nevim co Buh, ale farar by takovou odpadlou obecku uz asi nebral vazne (tehdy).

hodnocení

0x

Proč by to nešlo po letech? Někdo se vrátí ke sbírání známek, někdo třeba k rybaření a podobně. Otázka výběru volnočasových aktivit se často odvíjí právě od toho, kolik toho volného času máme.

No a pak jsou i tací exoti, jako můj bývalý soused, který celý život kradl, běhal za d.vkama, mluvil jak dlaždič - pak se ale dozvěděl, že už se mu ta pozemská pouť rapidně zkrátila a vrhl se na pokání. Což v kontextu jeho předchozího chování bylo více než směšné.

Ale jak jsem napsal - je to každýho věc, jakýho si najde koníčka, když s tím neotravuje okolí, ať si postaví třeba modlitebnu pastafariánú a tráví tam dny i noci *smich*

lafede

Ne nutně směšné. Záleží na upřímnosti (dělat to naoko je samozřejmě k ničemu). Ale jak pravil Oscar Wilde: " Každý světec má/....

terk

Podle mne jste už začala :) hledání je cesta...a modlit se může každý a žádná modlitba se neztratí. A modlitba Vás posune dál. Bůh má dveře "otevřené" stále, ale klika je na Vaší straně :)

To Lafede - ne nutně, to je fakt, ale většinou takový napravený hříšník působí jako Sarka Farka *smich* Ono stačí si pročít tohle vlákno a z těch pseudozbožných keců je kumšt se nerozchechtat.

Víra - křesťanství
lafede

Jak na nás působí nebo nepůsobí, na tom nezáleží. Důležitá je ta upřímnost.

hodnocení

0x

Záleží, jak to máte v duši, v srdíčku. Věřící má život snazší, ví, že není sám. Já jsem se s Ním nějak míjela. Když volal On, já neslyšela. Když jsem volala já, neslyšel On. Je to jen a jen vaše věc. *hej* Jen bych vás chtěla přesvědčit, ať nikoho o své víře neinformujete, nedáváte ji na odiv, nesnažíte se přesvědčit jiné. Je to jen vaše intimní a interní záežitost. Nemáte zapotřebí informovat svět, jaká jste správná, jiná, lepší. Přijde mi srandovní, když se s někým setkám, je to cizí člověk a hned referuje: Já jsem věřící, já jsem gay, já jsem sirotek, já jsem. . Klidně si buďte! A srovnejte si to v sobě sami. Nečekejte, že to za vás někdo jiný udělá. A pak budete naštvní, že vám mluví do života.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]