Nejste přihlášen/a.
A co byste radil jethro? Ať jdou všici handlovat s akciemi jak do kasína? Tohle není pro každého... A co ještě byste poradil obyčejným lidem, co prostě chodili poctivě do práce, aby živili rodinu a nemají chuť přizpůsobovat se divokému prostředí současného trhu, ale rádi by si žili vklidu svoje malé, mnohdy bezvýznamné, životy?
Když vlády rozdávaly peníze (různé podpory např. při pandemii), tak se lidi nebránili. Nepochopili, že vláda rozdává peníze, které si půjčuje a lidi to budou muset splatit i s úroky. Trochu nepřesně tehdy říkali, že to budou splácet jejich děti, ale přesněji mělo být řečeno, že to budeme splácet MY a JEŠTĚ naše děti. Ty peníze vládě nedaroval žádný bohatý strýček, který by je nechtěl vrátit.
Jojo . I kdyby uroky dala čnb klidně 15% , tak to s inflací nehne . Prostě ceny energií (nafta , hnojiva , elektřina , plasty , hutnictví) nepřetlačíte . A myslet si že ceny klesnou je velký omyl. Malý trh , vysoká režie , a malé prodeje jsou velkým vlivem odporujícím konkurenci . Dnes jsem byl kupovat cement . Přesně o 30% dráž než před pár lety . Ceny neklesnou , jako ceny nemovitostí také neklesnou . Všichni v tom mají namočeni své zájmy . Od bank , po zastupitelstva a ž po vlastníky realit .
Podstatné je, jestli někdo bude ochoten našemu státu půjčovat a za jakých podmínek. Pokud budou mít investoři možnost půjčovat někomu spolehlivějšímu, tak penězovody do naší země brzy skončí. Země eurozóny mají proti nám velkou výhodu. Časy nízkých úrokových sazeb už skončily.
petrm .
Samozřejmě že pujčí . Většinu státních dluhopisu vlastní naše banky . A banky jsou tiskárny peněz . Pokuď bude kupovat někdo naše zboží (montovna) , tak poroste HDP . Dnes už je 7 bilionu . A to je obrovské bohatství o které se perou na vrcholu pyramidy . Je to viditelné i na státním rozpočtu . Plní ho zaměstnanci a spotřeba . A není zájem šáhnout po privilegované skupině horních pár % co vlastní většinu ekonomiky . Má to drsné výsledky , kdy jsme jediná země v EU v recesi . Laicky řečeno spotřebu nedělají bohatí , ale spodních 90% . A ty když zdanujete , tak ty prostředky schází v ekonomice . A proto je dnes víc jak dřív zásadní export a s tím spojené souvislosti .
Pokud jste si spořil "na spořáku", tak je mi vás líto, byla to chyba. Základní ekonomické pravidlo je, že je třeba mít trojnásobek měsíčního příjmu v hotovosti na nenadálé výdaje a zbytek točit, investovat do akcií, nemovitostí, půjček, tím generovat zisk a zisk reinvestovat. Já jsem bohužel začala později, než by bylo vhodné (nejlepší je začít investovat v momentě prvního stabilního příjmu), ale i tak mi po několika letech moje investice generují "pasivní příjem" ve výši 11k czk měsíčně. A protože do důchodu mám ještě pár desítek let, tak počítám, že bych mohla odejít do důchodu 1. tehdy, kdy se sama rozhodnu a 2. mít tak dvoj až trojnásobek toho, co vláda považuje za peníze k žití pro jiné než pro sebe.
A mimochodem, ta vaše fialova drahota je ve skutečnosti burešova drahota. On uvázal Česko na Lipské burze, on způsobil současnou inflaci, on způsobil současnou drahotu. Pokud máte alespoň základní ekonomické vzdělání tak víte, že inflaci nespustíte na 18% za rok a půl a že ji za stejnou dobu ani nezastavíte. Takže za váš pos*aný život si můžete sám, so sorry...
Nevím, kolik máte naspořeno. Nejvíce jsou poškozeni bohatí lidé. Třetina úspor je pryč, já bych řekl více i 60%.
Když máte naspořeno 100 000 Kč tak jste přišel jenom o 33333 Kč, pokud beru tu vaši třetinu. A ten kdo má milion tak má pryč 333 333 Kč. Bohatý přišel o 300 000 Kč víc než ten chudák.
Dobrý den, tak tohle Vám nezávidím. Ty naspořené miliony se rozpouští jak sníh z jara, ale pořád tam něco zůstává. Člověk práce to zní hrdě, ale hrdý člověk nebrečí, tak nevím. Pokud jde o tu inflaci, tak za tu nemůže jen současná vláda - podívejte se na inflaci do Maďarska, kde pan Fiala určitě nevládne. Zkuste doufat v lepší zítřky. Zdravím!
Bene,škoda,že už nenájdem tú mapku,kde je zobrazená inflácia v Europe. No Španielsko,Nemecko a ďalšie krajiny západu je inflácia cca do 8 %, no krajiny východného bloku sa inflácia pohybuje od 12 % po 25 % a zoberte,že to je priemer za všetky tovary,keby to boli len potraviny,tak tak tam je niekde cez 100 %.
slavco31 - ano, já to vím. Proto Češi jezdí nakupovat do Německa, kde je inflace relativně nízká a do Polska, kde jsou ceny potravin nějak zastropovány, resp. bez DPH. No, holt u nás se toho sešlo moc najednou, ale ono to nebude pořád (stačí to vydržet ještě několik měsíců).
@zebrak kolik ti je, přes 50? Pokud méně, tak ještě máš šanci něco nastudovat. Moje strategie je umět se přizpůsobit, tedy pokud jsou podmínky levnému nákupu investicím, nakupuji.
A kdy a kde nastane to vhazování bankovek do řeky, já abych si přijel s vlekem
Až dojde k ww3, tak už ti to může být jedno. máš nasysleno jich pár šušňů, tak nebudeš mít na to, aby ses urychleně přesunul do bezpečnější destinace jako spousta těch, co už tam dnes zázemí udržují a mají. Naposled se tím vychloubal meldík a našel zase o čem točit koupil nemovitost ve Španělsku.
t
Pokud se ti nelíbí Marbella, tak zkus Madeiru to je daleko víc na jih a na Ameriku, formálně Portugalsko...
A když ani to, tak holt příjmi fakt, že můžeš umřít.
Myslis Vráťu čau lidi?
Australie se mi nelibi nicim ale je fakt, ze kdyby to na severu bouchlo, na jihu bude relativne pohoda i kdyz, socialne by se to tam okamzite dosra..., podle me by nestihali branit hranice a prijizdejici lode a nastalo by rabovani a apokalypsa jako vsude jinde a tyhle naplavy co tam ziji mene jak 20 let by sly prvni do ... klobas
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.