Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finanční úřad - jak pracuje?

Od: amper® odpovědí: 7 změna:

Tohle v podstatě není dotaz. Nebo tedy vlastně ano, ale jediný dotaz, který mě napadá, je: Jak je to ksakru možný?!

Je březen 2023. Přesně před rokem jsme řešili s katastrem (ČUZK) problém. Na základě jejich místního šetření se zjistilo, že jedna z našich parcel má zapsaný druh pozemku ostatní plocha, ale fyzicky je to zahrada: Milý občane, máš problém. Opravíme, zapíšeme, podej daňové přiznání... Tak jsem spáchal asi šestistránkový elaborát a podal v lednu 2023 DP. Máme pomalu půlku března a volali z finančáku. Musím říct, že ve vší slušnosti, ale že v DP je chyba. Prý jsem špatně uvedl druh pozemku u jedné parcely a z toho důvodu je rozdíl mezi mezi mnou přiznanou a jimi vypočtenou daní cca 650 Kč, samozřejmě v můj neprospěch. No a teď ten paradox - jde o tu parcelu, kde katastr vyvolal změnu, která je ale už nejméně půl roku zapsaná a tím pádem viditelná ve veřejné databázi ČÚZK nejen pro paní z finančáku, ale pro kohokoliv. Tak fakt nevím, proč, kam a do jak starých dat FÚ kouká, že nevidí aktuální stav katastru.

doplněno 15.05.23 14:13:

Nekonečný příběh: Tak jsem si myslel, že máme hotovo. Minulý týden dorazila složenka na jméno manželky a na částku uvedenou v daňovém přiznání. Radost vydržela jen do víkendu. V sobotu jsem byl u tchána, kterému na stejný majetek dorazila složenka v původní, tj. nezměněné výši (neměla dorazit žádná, platí jeden, společný zástupce všech spoluvlastníků, ten, který za celou nemovitost podl DP, tj. manželka) Takže jsem vzal telefon a asi po hodině se dovolal na FÚ. Paní byla ochotná, ale když jsem podruhé vysvětloval, že jsme vše provedli přesně dle regulí a efekt se nedostavil a podruhé jsem dostal odpověď, že tchán měl podat DP, tak se ve mě vařila krev. Výsledek je "no tak to neplaťte a já si to tu zruším". V ruce samozřejmě nemám nic, takže to ještě jednou obešlu písemně, jinak nebudu mít doklad pro další kolo jednání. Jak to vidím, příští rok čekáme složenku s nedoplatkem 800 Kč *zed*. Uhlíři, vždyť ty nemáš zaplaceno ani na příští rok!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Běhal jsem mezi stavebním úřadem a katastrálním úřadem v Pardubicích 6x během jednoho dne. Potřeboval jsem změnu na katastru, poslali mne na SÚ, tam mi dali pokyn co mám zařídit, přešel jsem na KÚ, tam chtěli něco jiného. Vždy jsem si na místě zapsal, co mi maji dát na tom druhém úřadě.

Odpoledne jsem to zabalil, páč jsem dostal radu, abych se podíval do archívu SÚ, zdali tam neseženu nějaký dokument o přestavbě domu. Objednal jsem se, otevřel desky a na první straně byl dokument, který vystavil stavební úřad a který jsem potřeboval pro katastr.

Musel jsem písemně zažádat, aby SÚ uznal jejich dokument, jako platný pro řízení KÚ.

Do 14 dnů mi dají vědět a zadají dokument do RUIANu. Ale mě po 10 dnech končila lhůta na žádost. Daly mi doklad 11 den a já musel opět žádat KÚ.

Když to někomu vyprávím, nevěří mi...

hodnocení

Taky dobrý. Trochu mi to připomíná, jak jsem se snažil zjistit, jestli jedna z našich parcel je nebo není veřejně přístupná účelová komunikace. Podávali si mě mezi silničním úřadem a obecním úřadem jako horký brambor (jen těch výměn nebylo tolik). Nakonec jsem podobně jako Arthur Dent skončil na obecním úřadě, jen ne ve sklepě, na dně zamčené registračky, kterou někdo vecpal na zamčené WC, ale na chodbě v zaprášeném nástavci vestavěné skříně, v které byl kýžený dokument - Pasport komunikací. Ovšem ve stavu napůl vyplněné šablony. Soustředěným výslechem starosty a referenta silničního úřadu jsem dospěl k tomu, že ani jeden z nich nedisponuje žádným dokumentem, který by prokazoval vznik veřejné účelové komunikace a s tím jsem skončil. V DP jsem uvedl jako důvod osvobození od daně, že jde o veřejně přístupný prostor (jiný paragraf, resp. odstavec téhož zákona) a FÚ to zkousnul.

sas

Milan - zkusil jste požádat daný úřad, aby si informaci obstaral sám tam a tam?

To je první, co vždy zkusím (když jednám s úřady) a většinou to zafunguje.

sas, přímo uřednici jsem nesdělil, ať si to zjistí na tom druhém úřadě, ale vždy mi řekli, zhruba: "abychom toto mohli udělat, musíte z toho druhého úřadu donést toto" a tak jsem běhal..

Ještě že v Pardubicích je to 5 minut od sebe na kole. Příběh je stár asi 5-8 let, změnu jsem potřeboval kvůli nájemníkům, aby dostali příspěvek na bydlení.

hodnocení

0x

Tak jste mi po letech připomněli výrok paní z ouřadu: "Vy se odvoláváte na zákon, ale MY máme vnitřní směrnici!" Dodnes netuším, zda oním "MY" byl míněn ouřad či šlo o plural maiestaticus.

sas
hodnocení

0x

Nevím co přesně řešíš, ale daň se platí podle stavu k prvnímu lednu. Jestli jsi to měnil až v průběhu ledna, tak ta změna nemá šanci ovlivnit ani rok 22 ani rok 23, podle mě

finanční úřad si samozřejmě o katastrech má dozvídat přímo od katastru mu chodí zprávy.

zkus popsat ještě jednou ale P co, k jakému datu a s jakým daňovým efektem se změnilo a co je podle tebe špatně nebo proti čemu brojíš. Já teď nevím jaká je u vás sazba na zahradu a na ostatní plochu...

Ale je fakt, že vloni do něčeho taky katastr šťoural, ale z finančáku nic nepřišlo, a sám od sebe rozhodně nic řešit nebudu...

já jsem čekal vždycky až se ozval sám katastr, o toho jsi ty úředníky platíme.

hodnocení

Tak ještě jednou. Ke změně dat v katastru došlo v roce 2022. Nemám k dispozici přesná data, ale nejpozději v srpnu 2022 už vše bylo v KN zapsáno. Finančák ale v březnu 2023 vycházel při výpočtu daňové povinnosti z dat před zápisem této změny. Tedy z dat minimálně půl roku starých. O tom, že ostatní plocha se sazbou daně 0,20 Kč/m2 vyjde naprosto vždy mnohem dráž než zahrada, asi není třeba polemizovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]