Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se pohybuje pás rychleji než schody?

Od: misa503® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Zajímalo by mě, proč se černý pás-guma - na boku jezdících schodů pohybuje rychleji než kovové schody?

A při jízdě musím ručkovat směrem dolů, abych tu ruku měl v úrovni těla.

Děkuji za případné odpovědi

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Tak ta první odpověď je asi pojata hodně s úsměvem, tady máte fundované vysvětlení vedazive.cz/...
hodnocení

Děkuji za vysvětlení - jsem rád, že zase vím více než jsem si myslel

hodnocení

3x

Je to kvůli pnutí. Aby ses pnul dopředu a ne dozadu.

hodnocení

1x

No, to technické vysvětlení trochu pokulhává. Zajímalo by mě, jak se kovová řemenice sjede o 2% na průměru. To se mi zdá trochu moc. Spíš bych si tipnul na to, že se kolo oběhá a jde na repas. Tam z něj vezmou milimetr, dva a vrátí ho zpátky. Nehledě na to, že dnešní eskalátory mají rychlost madla řízenou, takže není problém to nastavit tak, aby to jelo stejnou rychlostí. @pansvacinka to popsal trochu lidově, ale v zásadě má pravdu. Madlo nesmí jet pomaleji než schody, poněvadž znavený cestující by hodil záda. U pádu vpřed automaticky vyrovná, v nejhorším o schod dva popoběhne.

okolik

A je případný rozdíl pokud se jedná o pohyblivý pás v rovině? Tuším kdysi v zahraničí jsem využila a matně vzpomínám a pocitově nebyl rozdíl.

Nejsem odborník na dopravní techniku, ale jak jsem psal, u moderních konstrukcí není technický důvod, aby madlo uhánělo kupředu, ale zpožďování se není žádoucí ani na rovině.

okolik

amper díky

nedovedu si představit Létajícího Čestmíra za madlem na rovině;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]