Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Zajímalo by mě, proč se černý pás-guma - na boku jezdících schodů pohybuje rychleji než kovové schody?
A při jízdě musím ručkovat směrem dolů, abych tu ruku měl v úrovni těla.
Děkuji za případné odpovědi
No, to technické vysvětlení trochu pokulhává. Zajímalo by mě, jak se kovová řemenice sjede o 2% na průměru. To se mi zdá trochu moc. Spíš bych si tipnul na to, že se kolo oběhá a jde na repas. Tam z něj vezmou milimetr, dva a vrátí ho zpátky. Nehledě na to, že dnešní eskalátory mají rychlost madla řízenou, takže není problém to nastavit tak, aby to jelo stejnou rychlostí. @pansvacinka to popsal trochu lidově, ale v zásadě má pravdu. Madlo nesmí jet pomaleji než schody, poněvadž znavený cestující by hodil záda. U pádu vpřed automaticky vyrovná, v nejhorším o schod dva popoběhne.
A je případný rozdíl pokud se jedná o pohyblivý pás v rovině? Tuším kdysi v zahraničí jsem využila a matně vzpomínám a pocitově nebyl rozdíl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.