Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 pevnosti v Albánii

Od: magdon® odpovědí: 4 změna:

Tak jsem se po několika letech pustil do střhu videa z Albánie. Potřebuji namluvit komentář, leccos jsem už zapomněl, mám v tom lehký zmatek a tak bych potřeboval pomoc - je pevnost "Porto Palermo" totéž, co pevnost "Ali paši Tepelenského"? *zmateny*

doplněno 10.02.23 15:21:

Ještě doplním fotku - co to je (asi hřbitov)? Kde to je?

2 pevnosti v Albánii

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@magdon - je pevnost "Porto Palermo" totéž, co pevnost "Ali paši Tepelenského" ?
Tady říkají, že an:

" Pevnost Port Palermo se nachází na malém poloostrově v zátoce Porto Palermo na albánském pobřeží Iónského moře. Pevnost je někdy zmiňována jako pevnost Aliho Paši Tepelenského, ale pravděpodobněji u jejího zrodu stáli Benátčané."

Pevnost Porto Pal/...

" ... pevnost Porto Palermo (alb. Kalaja e Porto Palermos)... nechal pevnost vybudovat Ali paša Tepelenský. Patrně to bylo na místě nedokončené pevnosti, kterou stavěli Benátčané."

Záliv Porto Paler/...

Za tou brankou může být cokoli - ale spíš bych si podle nápisu tipla na nějaký kostelík apod. řeckokatolické/pravoslavné církve (asi někde na jihu). Zkusila jsem "intuitivní cestu":) a první řádek je podle mě řecké "ιεροσ μαοσ"= "svatý muž". Druhý pak "αγίου"= "svatý"- a Svatý Charalambos viz Svatý Charalambos/... - ale skutečně je to jen můj odhad.

hodnocení

2x

Zkusil jsem google mapy, nachází to jako dvě různá místa a stavby různých tvarů. Ali Pashas Castle je do čtverce, Porto Palermo do trojúhelníka a stojí v bažinách. Jenže, Magdone, ve volné diskusi u Vás není nikdy nic jisté, radši připustím variantu, že jste opět objevil nějaký špek...*zmateny*

doplněno 10.02.23 19:13:

Albánci v tom možná mají trochu bor..., ehm, chaos. To čtvercový není pevnost, ale castle, to je snad zámek anebo hrad?

hodnocení

Žádný špek v tom nehledejte *smich*, jen v tom mám trochu zmatek.

K 1. obrázku mám slovní informaci, že je to Ali Paša. Ten by měl být čtvercový a být v bažinách. Jenže na 2. obrázku je informační cedule, podle které je to údajně skutečně Ali Paša, má to jasně trojúhelnikový tvar a stojí to na poloostrově u Palermského zálivu. To byl ale byla jiná pevnost, odpovídalo by to Portu Palermu. Tak se právě ptám, jestli nemělo po Ali Pašovi jméno víc pevností. *zmateny*

Zřejmě je to tak, jak odpovídá "jedubabička" v 1. odstavci a jedná se skutečně o 2 názvy jedné pevnosti.

2 pevnosti v Albánii #2

hodnocení

0x
Máš kliku že hledáš historickou pevnost. Kdybys měl hledat nějakou betonovou, bylo by to v Albánii jako hledat zrzavého mravence v mraveništi.
Mimochodem v Evropě jsou pevnosti Fest jako festung
Nebo Fort jako fortress

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]