Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Unosnost jeklu - jak vypocitat?

Od: navrhar odpovědí: 2 změna:
Zdravim,
Potreboval bych si vypocitat unosnost uzavreneho jeklu 40x20x2. Na nej by pusobilo bremeno o hmotnosti 160 kg. O cisla ani tak nejde, spis mi jde o korektnost vypoctu, o kterem trochu pochybuji. Jedna se o kolme tlakove namahani jeklu. Za silu by mozna melo byt dosazeno spis spojite zatizeni, ale nahradil jsem to jednou silou. Za prurez kolmy k namahani jsem dosadil obsah sten jeklu o delce bremene (viz rez B). Pocitam to dobre? Pokud ne, jak jinak to spocitat, abych znal zatizeni a predesel tomu, aby se jekl trvale nedeformoval? Vypocet je v priloze.
Dekuji moc

Unosnost jeklu - jak vypocitat?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

nakladanaoharka
hodnocení

0x

Jéda, už je to dávno co sem bel ve škole, to jsem pak přešel na jinou, snaď počétám správně

To ztížení je návrhové? Pro stálá se násobí asi 1,15 (už si nevzpomenu přesně) a proměnné 1,5.

1, Spočítat Maximální moment

Je to uloženo kloubově?

M=1/4*F*L = ¼*1600*4=1600Nm

2, Posoudit sigma dov>Max moment/Wy

Pružný modul průřezu, Wy = asi toto číslo 2,02 cm3 (takové to 1/6bh2 pro plné)

kari-site-roxory.cz/...

Dovolené namáháni, sigma dov = 210 GPa

210*1000*1000*1000 > 1600/(2,02/1000/1000)

210*1000 > 800

Nebude se deformovat

hodnocení

0x

Já jsem si představila, jak na tom sedí 2 lidi a vydrželo to. Ty jekly jsme kdysi měli doma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]