Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam se poděla úcta ke stáří?

Od: arwi® odpovědí: 37 změna:

Když jsem byla malá,tak nás všichni v rodině i ve škole a vůbec všude ve společnosti vedli k tomu,abychom měli úctu ke stáří.Starším lidem každý pomáhal a vážil si jejich zkušeností.Nyní mi připadá,že většina mladých se dívá na důchodce jako na hlupáky a líné lidi,kteří nemusí chodit do práce a jen si v důchodu užívají blahobyt a mladým jen překáží.Dřív byl mladý člověk,který se ke starým lidem choval nehezky a vyjadřoval se o nich neuctivě výjimkou.Není to tím,že lidé chodí do důchodu pozdě a babičky a dědové už nemůžou být s vnoučaty tak často jako dřív?Nebo ,že děti tráví prázdniny u moře a ne u babiček a dědečků?Nebo,že už moc lidí nebydlí ve vícegeneračních domech?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarinek*
hodnocení

8x

Tady mezigerační rozdíly byly vždy. Odpovězte si na jedinou věc. Mají mladí prokazovat úctu starším vždy a automaticky, tedy "držet hubu"? Nebo je správné, aby ta úcta vyplynula z toho, že ten senior se opravdu váženě chová? Obávám se, že v tom je bohužel zakopán ten pes. Měla byste zároveň říct, že z lidí se vytrácí velkorysost, noblesa a tolerantnost k okolí.

hodnocení

6x

Stará to věc, jen v dnešní době (internetové) to jde víc vidět

"Dědeček a babička nám ujídají chlebíčka" žejo;)

liska5
hodnocení

6x

Ona obecně mizí úcta jako taková. Posiluje to anonymita sociálních sítí. Tam můžete kdekoho nazvat debilem. Taky ta dnešní ochranitelská výchova, kdy babička "vybojuje" místo v tramvaji pro vnuka /10let/... a pak nad ním stojí!

Změnil se hodnotový žebříček. Hmota vítězí nad ideou, mamon nad skromností. Skromnost byla ctí, dneska je považována spíš za slabost.

Liško, souhlas, jen toto "kdy babička "vybojuje" místo v tramvaji pro vnuka /10let/."

se říkalo za našich mlydých časů.

hodnocení

6x

Nenazvala bych to úctou ke stáří, ale úctou člověka k člověku. Ať má věk jakýkoliv. Ta úcta se pomalu vytrácí.

Za našeho dětství nám rodiče i škola vštěpovali úctu k lidem. Zdravit, poprosit, omluvit se...což myslím, že se dneska už tolik nenosí. Ale musím přes veškeré to vštěpování přiznat, že jsme si jako děti občas z některých starých lidí šoufky dělali. Jen se to nesměli dozvědět rodiče a učitelé.;)

Dneska jsem v partě těch starých. A mnohdy se musím stydět. Třeba ve čtvrtek, když začíná akce v Penny. Důchodci se mydlí u regálů o tvaroh, vozíkem by klidně někoho byli schopni za kus žvance přejet. Chtěla jsem taky tvaroh. Když jsem viděla, že bych mohla nějakou slíznout, vzdala jsem to. Lidé za chvíli vyklidili pole a mazali se prát někam o regál dál. Přijela prodavačka s vozíkem a vyložila další krabice tvarohu. Mohla jsem si vzít bez boje, kolik jsem chtěla. Chtěla jsem jen dva. A nikdo mě nepřetáhl francouzskou holí. :-D Frontoví bojovníci už byli naštěstí pryč.

Když jedu autobusem, klidně poprosím - slušně - sedícího mladíka, zda bych se nemohla posadit. Proč ne? Ale vadí mi utahané babičky, které na uvolněné místo s klidem posadí 4 letého vnoučka a samy se nad ním klátí jak hruška v širém poli s dvěmi nákupními taškami. Takovou babču bych poslala domů s nákupem i vnoučkem pěšky! To dítě se nikdy nenaučí, jak se v dospělosti chovat, nemá to v sobě zakořeněné. Nikdo ho to nenaučil.

Takže si myslím, že nejsou špatní všichni staří ani všichni mladí. Je to prostě kus od kusu, záleží na výchově. Co si budeme povídat. Jen bychom se měli všichni snažit, aby to naše soužití bylo co nejlepší. Nejsme tady na světě "nafurt", tak proč si ten pobyt trochu nezpříjemnit? Jaga.

hodnocení

5x

Nevím kam se poděla úcta mládí ke stáří.

Ale úcta stáří ke stáří končí každý týden s akční nabídkou v Lidlu.

hodnocení

Tak to vám k tomu,aby jste neměl úctu ke stáří stačí málo.

Špatně chápete psaný text.

hodnocení

Někteří staří lidé se ve stáří chovají jako malé děti.Ale já si vždycky říkám:,,Nevím,jaká budu já,až budu stará".

mathew
hodnocení

5x
Co si kdo vychoval to má. Jinak já si nemyslím, že by došlo k nějaké velké změně. Spíš jde o to, že dnes víte co se děje na druhé straně planety v reálném čase, ale dřív i to, že se něco stalo došlo do sousední vesnice klidně za týden. Takové prkotiny, kdy děcko nadalo důchodci se ani do té sousední vesnice nedostaly a dneska to ví celý stát během 5 minut a dělá z toho závěry.

hodnocení

4x

Myslím,že to má každý jinak, je to dané hodně výchovou...

S rozvojem sociálních sítí je to jen víc vidět, navíc když se ekonomice nedaří, mají někteří pocit, že je potřeba ukázat na viníka prstem, že za to mohou hlavně důchodci. Hoďte to za hlavu...

makk
hodnocení

4x

Odpověděla jste si sama: "...nás všichni v rodině i ve škole a vůbec všude ve společnosti vedli k tomu..." no a teď je k tomu asi nikdo nevede.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, 1) stáří není zásluha, 2) se stářím přichází rozum (ale někdy přijde stáří samo), 3) Jan Neruda - "Dědova mísa"(což je 19. století a o úctě ke stáří to rozhodně není), 4) Sókratés (starořecký filozof): "Dnešní mláděž je zkažená a jsou to líní mluvkové" (nejsem si jistý přesnou citací, ale významově to sedí). Takže, kdy vlastně to bylo s mládeží lepší? Zdravím!

P.S. "Málo jsme je, jako děti, mlátili." - věta, kterou občas slyšel/řekl v souvislostí s mládeží asi každý .

tisíce let je to stejné...

Upřesňuji Sókrata

"Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele."

ben®

jedubabicka - no, tak já budu asi mladší, tak už to znám jen z doslechu. Vy jste asi byla přímo u toho výroku, tak si to pamatujete přesně .

Není báječné, jaké mám i v tomhle věku kognitivní funkce? *smich2*

ben®

jedubabicka - tak to gratuluji k zachovalosti .

hodnocení

3x

Arwi, v podstatě s vámi souhlasím. Jen bych chtěla připomenout, že dříve jsme si spousty věcí nebyli vědomi. Teď, když se to děje nám, protože jsme ve věku, tak to velice pociťujeme. *alene* Nebylo tolik starých, protože lidstva přibývá a věk se prodlužuje. Maminka, teď už by ji bylo 92 let, vzpomínala, jak s kamarádkou chodila vyplazovat jazyk na střenku, která se dívala zavřeným oknem. A táta vyprávěl, jak ho maminka poslala s polívkou k vlastním stařečkům. A oni, oba leželi v posteli a stěny byly pokryty ledem. Nedívala jste se na úžasný seriál "Zavolejte porodní sestřičky"? Srdce ze starých lidí bolelo. Staří lidé to nikdy, vůbec nikdy neměli snadné. *hej*A také, co je stáří? Babička B.Němcové, drdůlek, kapsáře, fěrtušek, měla 56 let. A dnešní padesátnice? Občas uvažují o miminku. *smich2*

10.02.23 08:07
Kam se poděla úcta ke stáří?

hodnocení

2x

Na stari neni co uctivat.

Uctu zasluhuji lide (ti, kteri ji zasluhuji), ne věk.

hodnocení

Úctou ke stáří se myslí pochopení a pomoc.Starý člověk špatně slyší,špatně vidí,špatně chodí,všechno mu trvá déle.Třeba jen těžko pochopíte,jaký problém pro něho je otevřít vagon v osobním vlaku,když na to nemá sílu.

etana*

Zde souhlasím s arwi. Pomoc bližnímu těžko můžete sortovat podle kritérií "jestlipak byl v životě hodný". A úcta neznamená ponížené klanění, ale respekt k tomu, že někdo už nemá takové možnosti jako já, mladý zdravý člověk.

Etana. Respekt a ucta nejsou synonyma.

Pomoc a respektovani nemohoucnosti (at staremu nebo mlademu) neni ucta. Ucta je o uznavani autority, hodnot a vaznosti. Stary clovek ma jiste pravo na respekt - aby byl respektovan jeho zdravotni stav, znalosti, zkusenosti, postoje, prava...stejne jako kdokoliv jiny, jiste ale nema automaticke pravo na uctu, tedy na to, aby byl bran jako autorita, nebo aby byly automaticky uznavany za spravne jeho hodnoty. Ani ta vaznost neni automaticka. Tu si kazdy buduje cely zivot a v jakemkoliv veku o ni muze vlastnim pricinenim prijit.

hodnocení

Vždycky se říkalo úcta ke stáří,ale myslelo se tím to,co popisuje Etana i vy slovem respekt ke stáří.

smode2
hodnocení

2x
Šla do stejného háje jako úcta k mládí. Pokud mírně sledujete výchovu velkého procenta potomků, víte, že jsou prakticky složkou doma o všem rozhodující, složkou dobu svého jídla, spaní i povinností, včetně sexu a obecného řízení rodičů určující. Ti neví o ničem důležitějším, než jsou oni sami. Mnohdy ale v denním životě následně nepoužitelní (a min. vnitřně nešťastní). Protože je ti staří takto vychovali. Takže nevím moc čemu se divíte. První chybu provedli ti staří svojí (ne)výchovou.

molly
hodnocení

1x
Nemyslím si, že by stáří bylo něco, co si samo o sobě zasluhuje úctu. Nejednou jsem zažila člověka seniorního věku chovat se jako úplné hov*do. Třeba i takového, co nadával mamince s malým dítětem. Sprostě řval na poště na úředníci nebo v krámu na prodavačku. Do vás nikdy nerudný důchodce nevrážel vozíkem, přestože nemáte kam uhnout? Dělala jsem 10 let v obchodě o vybraném chování důchodců můžu napsat román. Víte, kdo primárně nezdraví? Neděkuje? Hrabe do rohlíků? Řve když něco není? Především důchodci. Na tom není nic úctyhodného.
liska5

V takových případech už často působí i demence. Tahle hrubost a vulgarita je pro ni typická.

hodnocení

0x

Je dokázáno historií, že lidé jsou průměrně stejní, nelze usuzovat, že někdo se chová neuctivě, je jich tedy většina, to určitě ne.

Dříve se nevědělo, páč nebyla sociální síť, že jsou někteří neslušní. A byli takový.

To, že se někdo dneska otře o důchodce, dělo se i před tím...Možná malinko méně, ale dělo.

doplněno 10.02.23 08:58:

Teď čtu knížku o Werichovi a došel jsem k citátu:

" Bernard Shaw byl živ sto let, řekněme. Byl to krátký anebo dlouhý život? Krátkej život, protože Bernard Shaw tady moh bejt ještě dvěstěpadesát let, protože pořád měl co říct. ... Takhle je to. ... Zatím co v této chvíli po celém glóbusu je roztroušeno já nevím kolik třicetiletých, který tady už čtyřistapadesát let nemuseli bejt.
Zdroj: citaty.net/...

hodnocení

Rozdíl je v tom,že když dřív se někdo otřel o starého člověka,tak se ho většinou někdo zastal,nyní většinou ještě někdo souhlasně pokýve hlavou.

liska5

Mládí vpřed! Podstatné je, co bude, ne co bylo. Vládne cynismus a bezohlednost. Že je to taky dostihne, to si neuvědomují...

etana*
hodnocení

0x
Kdy a kde přesně to bylo, ta všeobecná úcta ke stáří? Tipuji prvních třicet let po Kristu, Blízký východ. Možná.
liska5

Ještě trochu za první republiky..

etana*

Nejspíš jen ve filmech z lepší společnosti. Ona tehdy byla výchova dětí mnohem přísnější, takže se mladí spíš báli, než že by sami od sebe byli nějak extra mravní. Ale náboženství samozřejmě také dělalo hodně.

hodnocení

Myslím,že díky tomu ,co mladí slyší a čtou v mediích, jde více mladých do útulků přispět granulemi a vzít na procházku opuštěné pejsky,než těch,co vezmou z domů pro seniory ven opuštěnou stařenku na vozíku,nebo jí něco přečtou,nebo si s ní jen popovídají.

break
hodnocení

0x
Kam se poděla úcta stáří k mladí?

dylin
hodnocení

0x
Vážil jsem si ročníků 1918-1942. S nima byla sranda, dost toho uměli. K mladším ročníkům žádnou úctu necítím. Celý život byli zvyklí jen na výhody a naprosto bezstarostnou jízdu životem, kterou agresivně vyžadují i teď. Jde jim jen o sebe a za každou cenu musí být středem pozornosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]