Svoje vnitřní já nemusím nezastupovat zájmeny, neboť vím jak se menuju, tj. používám svoje křestní jméno ve vokativu. Např. pokavaď by bylo moje méno Jan, tak "Jendo to dáš".
Vida, tahle varianta mě nenapadlo. Ale asi proto, že když je třeba moje vnitřní já, respektive moje vnitřní dítě třeba Míša a moje dospělé já je Michal, tak si mám říct Míšo nebo Michale? :D
jendatendla
Michal nejsu, to je speciální otázka na Michali, možná kdyby moje vnitřní já se cítilo mladé nebo na doma, tak špiš Míšo. Michale je takové "Cos to vyvedl", "Už to musíš opravit". No asi jak tomu člověku říkají ostatní, třeba jeho mama, tata.
V duchu si říkám: "nelez už na tu poradnu, bude tě bolet hlava z toho .." a stejně tak: "nesmím pořád číst poradnu, bude mě z toho bolet hlava zase .."
Já se mnou nemluvil doposud. Jako dítě jsem to v sobě zazdil a teď až jsem to objevil. A proto se ptám, jak k sobě správně mluvit. Používám JÁ, ale nejsem si jistý
Jednou si nade mnou někdo povzdechnul slovy "děvče moje s děvčetem". Nevím proč, ale od té doby si to sama sobě říkám velmi často. Také jako povzdech. Také k sobě někdy hovořím v množném čísle. Co s tím uděláme? Jestli je to plurál majestaticus, nebo náznak rozdvojení osobnosti, nebo do toho zahrnuji i pejska, nevím .
To děláte chybu, sám se sebou si ćlověk pokecá úplně nejlíp. Ovšem ženský to mají většinou jinak, ty potřebují přikyvovače. Podobně jako třeba ženská často potřebuje, aby ji někdo pochválil. To já se naopak nejlíp pochválím sám, protože přece nejlíp všemu i sobě rozumím. Naopak v pochvale od někoho vždy cítím účelovost, a to nemám rád.
Ja se sebou mluvím jako bych to nebyl Ja :D třeba: "ten typek je proste nejlepší" , podívám se do zrcadla a rikam si "tak ten je hodně hustej" :D :D "toho bych nasrat nechtěl"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.