Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česká pošta - ztráty (krádeže) zásilek

Od: karl® odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s Českou poštou ohledně doručování zásilek z Číny. Většinou to funguje OK, ale nerozumím tomu jak se může "ztratit" zásilka se sledovacím číslem. Spíše ji někdo ukradl a pošta nechce hradit vzniklou škodu. Neházím všechny zaměstnance do jednoho pytle, ale zloději tam jsou. V prosinci jsem objednal zboží za cca. 350Kč. Prodejce poslal sledovací číslo a já viděl stav zásilky. V momentě doručení do CZ se balíček zastavil, za několik dní přišlo info o doručování, potom uváděli, že balíček se z technických důvodů bude doručovat další den. Následně v trackingu bylo napsáno, že balíček se nepodařilo doručit a mám kontaktovat ČP. Balíček se "ztratil". Logicky jsem požadoval úhradu škody. Chtěli vidět objednávku a doklad o zaplacení, splnil jsem. Po čase však přišla zpráva, že: Podnik přijme reklamaci jen za podmínky, že reklamující předloží podací stvrzenku. Právo na náhradu škody za ztracenou zásilku má odesílatel zásilky, který může své právo na náhradu škody postoupit písemně adresátovi. V dané záležitosti je nutné informovat odesílatele zásilky, aby zahájil reklamaci, případně informovat společnost, kde jste si zboží objednával a požádat o vyrovnání závazků dle uzavřené smlouvy na koupi zboží. Česká pošta je pouze zprostředkovatel služeb a tyto oznamovací úkony neprovádí. Uvedená záležitost nás velice mrzí. Prodejce mi podací stvrzenku poslal a ČP jsem ji přeposlal, uvidím jak se to vyvine dále. Nicméně mi z toho vyplývá, že ČP si nechá zaplatit za doručení a když zásilku ztratí, tak hledá výmluvy. Zásilka byla zaplacena prodejci, prodejce uhradil dopravu, pošta zásilku "ztratila" a má snad uhradit škodu tomu, komu ji způsobila, tedy mně.(podklady existují) Proč bych měl informovat prodejce, že ČP zásilku ztratila a požadovat po něm vyrovnání závazků dle kupní smlouvy? Přece snad musí být ČP pojištěna pro takové případy. Hlavně, že si navyšují ceny za své "služby" To jsem si hezky ulevil :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cpsux
hodnocení

0x

Osobně se Poště vyhýbám. Dávám přednost osobnímu odběru nebo Zásilkovně.

Můj známý musel před lety kvůli množství ztracených balíků ze zahraničí skončit s byznysem.

makak
hodnocení

0x
Pošta má samozřejmě pravdu, reklamaci musí řešit odesílatel. Ty s poštou nemáš žádnou smlouvu o přepravě, takže ty nemáš co reklamovat a chtit uhradu škody, tobe vlastně ještě žádná nevznikla.
Naopak máš smlouvu s odesílatelem a jeho zodpovědnost je,aby ti zboží dorazilo.
hodnocení

No nevím, já jsem zaplatil zboží včetně poštovného. Poštovné inkasovala pošta za doručení, balíček prokazatelně dorazil do CZ a tady však zmizel. Já nemám peníze ani zboží, ostatní svůj podíl dostali, takže škoda mi prokazatelně vznikla. Pro poštu to je vyřešené (balíček zmizel), prodejce své peníze taky dostal a pochybuji, že bude ztrácet čas dohadováním se s Českou poštou, která je kapitola sama o sobě. Předpokládám, že má zkušenost není ojedinělá.
makak
Proč by se měl Číňan dohadovat s českou poštou? Stejně jako ty s ni nemá žádný právní vztah. On se může tak dohadovat s čínskou poštou nebo jiným místním dopravcem,kterého využívá. Pošta ti opravdu nemůže nic zaplatit.
Jediné co můžeš dělat je, chtít po prodejci, aby ti dodal zboží co jsi zaplatil.

makk
hodnocení

0x

Taky se mi to stalo a reklamoval jsem to u prodejce, poslal nové zboží.

Ale taková perlička: V 90. letech byla akce, že když pošlete x pytlíků od kafe, dostanete hrníček. Postupně jsme poslali na pět hrnků a nepřišel ani jeden. Odesílatel tvrdil, že to poslal, pošta tvrdila, že nic nemá. Pak jsem zkusil poslat totéž na adresu matky a hrnek došel bez problémů, Tak má asi u nás pošťačka porcelánový servis :).

@makk - na ty hrnečky se pamatuju. Byly v krabičce 4 kusy, různé barvy. Byla to akce Douve Egberts.

Poslala jsem jednou vystřižené kupóny ze sáčků. A světe, div se, začaly mi chodit soupravy čtyř hrnečků. Přišlo mi asi 5 - 6 balení. Ale já poslala kupóny jen jednou.

Tak nevím. Asi se jim tam někde něco zaseklo a oni posílali a posílali. Rozdávala jsem hrnečky známým. A tak je možné, že jsem je dostala místo Vás. *smich* Jaga.

makk

Tak to máte asi ty moje :-D .

okolik

babajaga roznášela makk hrnečky po známých v mé tašce TOFIFEE. Taky byla tři měsíce na cestě. Nakonec po několika telefonátech a vzájemné kontrole odeslána další taška s jednou bonusovou navrch. Tak tu mi babajaga neskřípla :).

Na druhou stranu před vánoci objednávka se sklem. Už z pošty mi volali, že je zásilka poškozena, respektive z krabice obalu se sypaly střepy. Tudíž pošta nedoručila a bleskově volala, že zásilku vrací a vyreklamuje se společností. A já a´t se s dodavatelem spojím a nahlásím škodu. Během tří dnů nová zásilka byla bezpečně doručena.

@makk: 2 soupravy mám ještě na půdě nepoužité. Pokud si zaplatíte poštovné, jednu Vám mohu poslat, abyste vzhledem k mé hamižnosti o hrnečky nepřišel. Jsou pěkné, velké, právě tak akorát "snídaňové." Jaga.

makk

To nebydou ty moje, ty se posílali po jednom a byly všechny červené

okolik

Makk tak to asi byla jiná edice.

hodnocení

0x

Taky přispěji zkušeností. Někdy před 20 lety jsem mě podezření, že se mi strácí dopisy. Tak jsem udělal test. Vzal jsem 10 obálek, do nich dal složené noviny a jel jsem přes celou republiku z Ústí do Budějovic a po cestě jsem je poslal na svou adresu. Z 10 jich došlo 6.

hodnocení

0x
Ano.Ty balíky mají číslo až do doby než se dostanou do ČR..Pak dostanou číslo české..A tento druh zásilek nelze reklamovat,podle nějakých pravidel, které si Pošta určila.. Balík z Číny pak má status jako balíky s Óčkem na začátku..a ty jsou nereklamovatelné.. třeba jako pohlednice..(nedá se prokázat,zda jí hodili do schránky nebo ne). Balíky s Óčkem na začátku se ztratí, protože pracovníci Pošty jsou si vědomi, že jim absolutně nic nehrozí.. Využívají toho..

hodnocení

0x
Jednou mi balíček přinesla paní z druhého konce vesnice protože na adrese na balíčku bylo moje telefonní číslo. Pošta jim to hodila na práh s novinama a vůbec jí nevadilo že nesedí cislo popisné a jméno ani nezačíná na stejné pismeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]