Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolávací rozkaz do vojska v rámci NATO?

Od: kozakova odpovědí: 19 změna:
Mám dva dospělé syny a obávají se, že budou muset narukovat v případě napadení ze strany Ruska do některé ze členských zemí NATO jako záložáci na pomoc.Signatáři Severoatlantické smlouvy se v článku 5 dohodli na tom, že dojde-li k ozbrojenému útoku proti jednomu nebo více členům Aliance, budou tento útok považovat za útok proti všem. Členové NATO také odsouhlasili, že pokud k takovému útoku dojde, každý z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, pomůže napadeným a neprodleně podnikne akci s cílem obnovit a udržet bezpečnost v severoatlantické oblasti. Týká se mobilizace v případě její aktivace civilního obyvatelstva nebo jenom cvičené armády vojáků?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

6x
"Strach jsou neúplné znalosti" Agatha Christie
Za celou dobu trvání NATO se ten článek aktivoval jednou.
michalverner
To, že se aktivoval jednou má nějaký vliv na to zda se aktivuje znovu?
break
A byla u nás mobilizace?
michalverner
To ovšem není odpověď na mou jednoduchou otázku, že?

hodnocení

4x

Paní Kozáková nebojte se.

Vaší synové můžou odmítnout ;)

zakony.centrum.cz/...

Branný zákon

ČÁST PRVNÍ

§ 6

§ 6Odmítnutí mimořádné služby z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání

(1) Voják v záloze může odmítnout vykonávat mimořádnou službu z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání

a) do 15 dnů ode dne předání rozhodnutí o schopnosti občana vykonávat vojenskou činnou službu vydaného při odvodním řízení,

b) do 15 dnů ode dne účinnosti vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.

(2) Odůvodněné prohlášení o odmítnutí výkonu mimořádné služby se podává písemně příslušnému krajskému vojenskému velitelství. V prohlášení se uvede jméno nebo jména, příjmení, rodné číslo a adresa místa trvalého pobytu vojáka.

(3) Krajské vojenské velitelství předá odůvodněné prohlášení o odmítnutí výkonu mimořádné služby do 10 dnů od jeho podání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa trvalého pobytu vojáka v záloze.

(4) Voják v záloze, který odmítl vykonávat mimořádnou službu, podléhá pracovní povinnosti podle zvláštního právního předpisu.

Zde máte vzor

V XXXXXXXXX dne XX.XX.XX

Krajskému vojenskému velitelství v XXXXXXXXX

XXXXXXXXX

XXXXXXXXX

Věc: Odmítnutí mimořádné služby z důvodu svědomí

Dne XX.XX.XX došlo k nabytí účinnosti stavu ohrožení státu, vyhlášeného Parlamentem České republiky stav ohrožení státu.

V souladu s ustanovením § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 585/2004 Sb. o branné povinnosti a jejím zajištění v platném znění (dále jen "branný zákon") a článkem 15 odst. 3 Listiny základních práv a svobod, vám tímto v zákonné lhůtě sděluji, že odmítám vykonávat mimořádnou službu z důvodu mého svědomí.

Dále žádám, aby dle ustanovení článku 6 odst.3 branného zákona bylo toto mé prohlášení doručeno v zákonné lhůtě obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému místu mého trvalého pobytu, aby tuto skutečnost zapsal do vojenské evidence tímto orgánem vedené.

Za vyřízení této mé žádosti předem děkuji.

S pozdravem

Jan Novák

r.č. 123456/9999

trvale bytem: XXXXXXXXX

adresa pro doručování: XXXXXXXXX

podpis

(podpis MUSÍ být úředně ověřený!)

Z toho vyplíva,že nedostane zbraň,no logistiku bude vykonávať,kopať zákopy,niečo ako PTP.

hodnocení

3x

Milé paní, buďte klidné, Vašich synů se to netýká. Ať dále studují a užívají života.

Ako dlho si myslíte,že vydrží 28 000 vojákov ČR v prípade vojny,než začne mobilizácia,ktorá bola mimochodov v každej vojne?

etana*
hodnocení

3x

A copak, kozáková, že se začali bát až teď? To už platí pěkně dlouho.

Ať se nebojí, v nejhorším se schovají v seníku nebo na půdě.

doplněno 30.01.23 07:09:

A pro admina- rozhodně nehodlám kozáková urazit, jen mě opravdu zajímá, proč se začali synové bát až nyní.

michalverner
Tak to bude nejspíš tim, že je každý den plná tv i tisk toho jak se situace každým dnem víc a vic vyhrocuje. Skloňování slova "válka" z úst ministrů a premiéra na klidu obyvatel také zrovna nepřidává.
Co se týká té narážky na seník...předpokládám, že Vy byste v tom seníku byla také popř. migrovala. Hlavně pak nezapomeňte na dvě věci:
1) vykoupit se penězi které pošlete do konfliktu místo sebe.
2)poslat za sebe umírat jiné.Kdo ví jestli byste byla ochotná ukázat prstem na vojáka co umře za Vás.
Etana uráží téměř každého, asi je sama,tak je taková kousavá.
etana*

Lenurakl, fakt nemohu za to, že se občas v něčem poznáte...byť zrovna okolo vás chodím hodně po špičkách. Sama nejsem, takže tuhle psychoanalýzu neberu.

hodnocení

0x

Konečně! to začíná lidem docházet, co hrozí za průser.

Ještě jen malá technická: nějaký útok od kohokoliv na kohokoliv může vždycky snadno zařídit kdokoliv dostatečně mocný.

Podobně jako kdysi v děvetatřicátým Gliwice.

ben®

pansvacinka - mně to také došlo, jaký nám hrozil průser, ale naštěstí to dopadlo dobře . A bylo to "o parník", což nepotěšilo ani pana Babiše (pochopitelně), ale ani pana Zemana (po vyvětrání bude hradní audit).

@ben Dobře. Tak jsme se dověděli, že vám leží v žaludku Zeman s Babišem. Ale já psal o reálné hrozbě toho, že nás teď pavel nažene do masomlejnku. Chlapi pod 60, což vy už tuším nejste.
ben®

pansvacinka - maminka v podobných případech mozkové ochablosti jedince říkala: "Komu není z hůry dáno, v apatice nekoupí." . Zkuste ty volby už nějak vstřebat, zatím se Vám nic neděje a raději si už vyběhávejte "modrou".

pansvacinka, jsou nějaké mezinárodní závazky a ty na se měly plnit, ať sedí na Hradě kdokoliv. Tedy i kdyby vyhrál Andrej, měl by v případě napadení člena NATO vyslat naši armádu. Samozřejmě ne celou.

pansvačinka, že nás teď Pavel nažene do masomlejnku

mýlíte se, nikam nás nežene, to je jen propagadna.

hodnocení

0x

Já myslím, že se každá normální máma bojí o své - a je jedno, kolik jim je roků - děti, jen se snaží to překonat a nepřipouštět si to. Pokud někdo řekne, že by poslal děti na frontu nebo by lehce zvládl utrpení dětí bez mrknutí oka, tak je něco divně. Neříkám, že bych já nebo moje děti nepomohli, to naštěstí ve válce nebylo třeba- v civilním životě se několikrát osvědčili, ale jedno mi to opravdu není . Jedině si užívat život, dokud jsme živí, nevím jak vy, ale já už jsem za zenitem a bohužel na tom nejsem zdravotně tak dobře jako některé. Stejně nic nezměníte a neovlivníte, tak proč se s tím stresovat? Tak se držte a mnoho zdraví,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]