Nejste přihlášen/a.
Bydlím v paneláku a doted jsem měla plynový sporák. Chci si koupit elektrický s připojením 400V. Jsem ženská, nerozumím tomu, poradte mi prosím, můžu ho připojit do zásuvky - rozdvojky -společně s lednicí? Díky za odpověď.
Ne, potřebuješ extra přívod.
Hlavně pokud to je stará instalace v hliníku a ještě jen jedna fáze, tak to leda tak vyhoří.
Nutno vidět instalaci na místě co tam máš, pak se dá radit jestli to jde připojit jednoduše, po úpravě rozvodu (natáhnout kabel od hodin) nebo to nejde vůbec/ stálo by to moc...
Plyn je na vaření jedno z nejlepších, nevidim zásadní důvod proč přecházet k elektrice...
Každý má názor.. U mne je 1. plyn 2. indukce, tam mi vadí že většinou je ovládání "dotykáč" a musim se proklikávat, u plynu točim kolečkem. Pak životnost, u indukce docela často odcházej kondíky a kdo se s tim má měnit. Ne každý nádobí na ní funguje, většina jen na "železo" A nakonec plyn je pořád levnější. Taky je to druhý zdroj energie - nejde elektrika uvařim na plynu a naopak. Zas indukce je rychlejší, deska se líp meje.. Taky jí nezavrhuju
Ano, páč on bude mít asi 3x 240V a pokud máte dobré jištění a kabel, půjde to. Ale není panelák, jako panelák, uvařte kafíčko a pozvěte někoho, kdo to okoukne, zdali je to reálné.
3 x 230V
Ale jinak to fungovat bude. Jen bych nechal prohlédnout ten přívod do kuchyně.
Pokud do kuch. zásuvky vede alespoň 2x4 AL, někdo zkontroluje s dotáhne krabice a jistič se dá nový 16B, tak ten sporák budete moci rozumět používat i ze zásuvky...
Otázka je, zda Vám to elektrikář bude ochoten takto zapojit (anebo bude nutit nový přívod za 30.000), funkčně není problém, a pokud někdo tvrdí, že bude padat 16ampérový jistič anebo že hluník být nemůže, tak kecá.
Pro jistotu bych v tomto případě TNC přizemnil AL PEN přes jiný okruh v bytě.
Do zásuvky určitě ne. Sporáky se připojují na samostatný přívod, který by ale v paneláku měl být standardem. Mrkněte v kuchyni někde v okolí digestoře, tam bývá krabice určená k připojení sporáku.
Když je plyn pro sporák, většinou tam je jedna fáze, nikoliv tři, alespoň tak to bylo v Pardubicích..
Tak je to všude, je to stupeň elektrizace:
a) stupeň A - byty, v nichž se elektřina používá k osvětlení a pro domácí elektrické spotřebiče připojované k rozvodu pohyblivým přívodem (na zásuvky) nebo pevně připojené, přičemž příkon žádného spotřebiče nepřesahuje 3,5kVA,
b) stupeň B - byty s elektrickým vybavením jako mají byty stupně A, v nichž se k vaření a pečení používají elektrické spotřebiče o příkonu nad 3,5kVA,
c) stupeň C - byty s elektrickým vybavením jako mají byty stupně elektrizace A nebo B, v nichž se pro vytápění nebo klimatizaci používají elektrické spotřebiče, jejichž spotřeba je měřena u jednotlivých odběratelů.
Mimochodem, indukční vestavné 2plotýnky, které se zařezávají do pracovní desky, tak mají vždycky příkon do 3,7 kW a téměř vždy vidlici do zásuvky...
Ale pokud je dobrý i hliníkový přívod, který lze bezpečně jistit 16 A, osobně bych neváhal připojit klasickou 4 plotnu... Pokud to proto za těle bude připojovat elektrikář, tak bych mu určitě řekl, pane elektrikář, neřešte, že mi bude jistič vypadávat. V praxi vypadávat nebude. Vyzkoušeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.