Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je věcný zdroj v případě války?

Od: conconi® odpovědí: 13 změna:

Náčelník generálního štábu armády České republiky Karel Řehka prohlásil, že v případě války " se bude muset zapojit celá společnost, bude se muset minimálně výběrově mobilizovat, ať už lidé, nebo věcné zdroje materiálu." Může mi někdo, prosím, vysvětlit, co je "věcný zdroj materiálu"?

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Já si to laicky představuji tak, že na obranu země budou potřeba nejen vojáci, ale třeba firemní auta, různé stroje a nářadí, co jsou zatím u technických služeb, bagry, jeřáby, agregáty, zásoby pracovního oblečení a obuvi ze skladů, plno zdravotnického materiálu, pohonných látek, konzerv...Prostě bude sháňka po všem materiálním, aby se zajistila obranná linie. Určitě se zaktivizují lidé, co budou zásobovat vlastními auty. A možná i věcmi ze sbírek mezi obyvateli, jako teď pro Ukrajinu čelovky, když jim tam často vypadává proud.

hodnocení

Děkuji za odpověď

hodnocení

3x

Bude se muset zapojit celá společnost, bude se muset minimálně výběrově mobilizovat, ať už lidé, nebo věcné zdroje materiálu," uvedl.

co Vám na tom není jasné? Jaký materiál bude třeba?

To chce klidek, to je teoretická debata, nikoliv reálný příklad.

hodnocení

Ano, přesně to by mě zajímalo.

Ale to bude záležet na povolaných lidech, nejsem odborník, ale představuji si, že bude třeba potřebovat mobilní most, tak si nebude zadávat zakázku s výběrovým řízením, ale koupí ho od firmy, co je má na skladě hned.

Ale to je jen můj názor..

asd1

Nekoupí, nařídí firmě ho vyrobit ;)

Stejně to je milý jak praví češi kvičej že do války nechtěj a na sousedy se můžou, přitom při napadení ČR by pomoc ostatních vyžadovali protože NATO a napadení jednoho je přece napadení všech = společná obrana.

A nežli ho vyrobí, tak si koupí ten, co mají vyroben.

asd1

Nekoupí ale zmobilizují ;)

a zaplatí.

michalverner
Milancukrar...no a firma si to náležitě ocení a daňový poplatník zaplatí.To bude jak s rouškama.Co politik to majitel zrovna potřebného artiklu.

daňový poplatník zaplatí

a kdo jiný by to měl zaplatit?

michalverner
Milancukrar... kdo jiný by to měl platit... Jistěže daňový poplatník -ti tu platí vše, ale spíš mi šlo o to, že si z těchto poplatníků někdo bude dělat z "dojdou krávu".

hodnocení

0x

Podívejme se i trochu do historie. Za 1. světové války se rekvirovaly zvony. Důvod - barevné kovy na zbraně. Rekvírovali se i koně. Při četbě románu Jan Cimbura jsem plakala. A mám i osobní vzpomínku z dětství. V té době měl osobní auto málokdo. Jeden pán, dost majetný na to, aby si auto pořídil, prohlašoval, že auto nechce. Protože by mu ho sebrali, kdyby byla válka. Dnes už mezi "věcné zdroje" neptatří zvony ani koně. Ale některá speciální nákladní auta jistě ano.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]