Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co podle vás není jisté?

Od: dfrer odpovědí: 22 změna:

Je podle vás jistě to že nemohou autobusy létat?
Pokud ano jak vůbec můžete říct že není jisté nic?

Proč se říká rčeni "nic není jisté"?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Těm, které létají, říkáme Airbusy ..

dfrer
hodnocení

Mluvíte mimo téma. kde je to že "nic není jisté"?
ben®
21.01.23 10:21

ra252 - *palec*.

hodnocení

2x
Dobrý den. To co nazýváme objektivní skutečností nemusí být absolutně pravdivé a definitivní.
Můžeme o tom pochybovat. Ale nenajdeme žádné jistoty,tak nám nezbyde,než pochybovat o tom zda naše pochybnost je správná.
Z toho mi vyplyne,že je jisté jedině to,že jisté není nic.
dfrer
hodnocení

Nemusí, pokud je naše realita např. Hologram, sen, jinak falešná realita.
Ale pokud je náš svět reálný co dělá nejistotu ohledně jistých věci?
fakt82
Co je podle vás objektivní skutečnost?
Skutecnost objektivní to je odraz reality našeho vědomí,co vnímáme, ceho se můžeme dotknout,ale co je také v naší představě..
A možná vůbec neexistuje,třeba je tvořena jenom tím vědomím.
fakt82
Když to vnimáme my všichni, proč by to mělo být jinak?
já si uvedomuji jak já ji vnímám,ale např.netušim jak ji vnímáte vy.
fakt82
Úplně stejně,ale
Stejně tak nelze prokázat nebo vyvrátit že existují já, a naopak nemůžu s jistotou vědět že existujete vy.
Ale prokazatelně jsme tady oba psali
fakt82
Tak tím si podle mě taky Jista být nemůžete protože pokud jsem jen výplod vaší mysli, tak nemusím existovat.
Spíš mě zajímá jak je toto celkově myšleno pokud platí fyzikální zákony na které jsme zvyklí tak pak přeci nelze tvrdit že není nic jistého, nejisté je pouze to zda to tak opravdu je a daně fyzikální zákony platí.
Když vnímám realitu,kterou mi odráží vlastní vědomí, pritomnost fyzikálních zákonů nepotrebuji.

hodnocení

2x

Jistota není. Je jen vysoká pravděpodobnost. To, co běžný člověk nazývá "fyzikální zákony" taky platí jen s nějakou přesností a za nějakých podmínek. Ale pokud tyto přibližné "zákony" umožňují něco předpovědět s rozumnou pravěpodobností, jsou užitečné. Jsou to jen nástroje. Používají je užiteční lidé k užitku svému i ostatních.

dfrer
hodnocení

Co považujete za vysokou pravděpodobnost?

Dostatečně na to, aby byla použitelná.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, protože jistá je jen nejistota. Zdravím!
doplněno 21.01.23 08:26: A kdo Vám zalhal, ze létat nemůže? Třeba při nehodě z mostu letí vzduchem. Jenom to přistání je horší.
doplněno 21.01.23 10:19:

Jak to víte, že zvířata nemluví? To, že to není řeč lidská, tak jak ji známe, ještě neznamená, že spolu nemluví. Jinak, takto při sobotním ránu je to dost těžká filozofie. Skoro bych řekl, že u Vás večírek ještě neskončil, protože to je hezké téma pro opileckou společnost.

dfrer
hodnocení

a co je nejistého na tom že autobus nemůže létat?

dfrer
hodnocení

je to jen příklad, létat jako letadlo nemůže.

Nebo snad to že mohou zvířata mluvit? vždyt to jsou pohádky.

Pokud není celá naše realita falešná, kde je to "nic není jisté"?

tsdh
hodnocení

1x

Proti rčení "nic není jisté" můžeme postavit jiné rčení "jediná jistota jsou daně a smrt". I když daním by se dalo vyhnout soběstačným životem v divočině, smrti fyzického těla ne.

fakt82
Pokud platí naše současné vnímání fyziky, co dělá nejistým fyzikální zákony?
ahoj*

No co asi. Nedostatek poznání, ty zákony jsou jen vypozorované projevy a rozhodně nejsou neměnné, jisté je, že se ještě budou hodně měnit s tím, jak poznání se bude rozšiřovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]