Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem se bavil se sousedkou o volbách a ona mi tvrdí, že když nebyli lidi volit, tak ty jejich hlasy se automaticky berou a přičítají pro Babiše. Mně se to zdá jako kravina, ale ona si stojí za svým. Proč by se neodevzdaný hlas někomu přidělil ať je to kdo je to. Co o tom víte?
Je to kravina . Proč by se měly propadlé hlasy někomu přičítat a proč zrovna Babišovi? Proč ne Pavlovi? Kdyby to tak bylo, měl by Babiš hodně přes 50 % hlasů a druhé kolo by nebylo potřeba.
Ještě mě tak napadlo, že v extrémním případě, kdyby Pavla volilo třeba rekordních 49 % voličů a ostatní voliči by volit nešli, vyhrál by Babiš automaticky s 51 % volby, aniž by ho vůbec někdo skutečně volil. To je ptákovina, co?
Je neuvěřitelné a smutné, že hodně lidí ani po 32 letech nevědí, jak fungují volby a přidělování hlasů. Existují dva systémy voleb, většinový a poměrný. V poměrném systému (např. do poslanecké sněmovny) nastává situace, kdy po rozdělení podle počtu hlasů zbydou volná místa, protože nelze dělit poslance na 1/2, 1/3...A tyto místa se přidělují různými metodami.
Můžete si to nastudovat
Když někdo vytrhne část z těchto metod, vznikne takový nesmysl, jak tvrdí vaše sousedka.
Ale toto vůbec neplatí u většinového systému, jako např. volba prezidenta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.