Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím čistit brýlová skla?

Od: jarin* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

měl jsem 6 let skla, která jsem po umytí utíral kuchyňským jednorázovým ubrouskem, no a za těch x let se mi tam udělaly takové mikroškrábance, že přes to pomalu nešlo ani vidět. Udělal jsem si nová skla. Samozřejmě, že mě paní v optice zdrbala, že všechno co je ze dřeva, tak má tendenci to poškrábat.

Utírám to do takového toho malého hadřiku co jsem k brýlím dostal ale příjde mi, že nechává šmouhy a to i když byl nový a právě vybalený a brýle také čistím poctivě, pod tekoucí vodou a přípravkem k tomu určeným. Ale když to utřu toaletním papírem, který je teda jemnější jak kuchyňská utěrka tak je to perfektní. Ale samozřejmě to nechci dělat s vědomím, že si ničím nová skla. Máte nějaké doporučení či osobní zkušenost...napadla mě útěrka z mikrovlákna.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Brýle ničím neotírám, to je jen velká nouzovka. Čistím namokro jarovou vodou, tu mají i v ultrazvukové lázni v optice. Pak oklepu, zbytek kapek ofouknu, ničím neotírám. Brýle mi bez poškrábání vydrží léta, až dokud nepopraská antireflex.

hodnocení

2x
To mě čočky tak dlouho nikdy nevydrží, už jen protože mé oko se mění a musím si nechat udělat čočky s novými parametry.
Při svých činnostech se setkávám s abrazivním prachem, brýle párkrát za den umyjí pod vodou a kapkou jaru odmastím. Suším kuchyňskou utěrkou ale ty musím mýt vyzkoušené, některé opravdu fungují jako šmirgl. Poslední škrábanec jsem si udělal sám prstem ve kterém byla špona.
Vy víte za kolik máte nové čočky a podle toko má či nemá smysl kupovat speciální utěrky.

hodnocení

2x

Já si kupuju hadřík na brýle:

alori.cz/...

No a když už je hodně jetý, tak koupím nový. Naprostá spokojenost. Ale sebou ho nenosím, když je potřeba v obchodě, tak dýchnu na skla a vyleštím koncem trika nebo svetru. Funguje to taky.

asd1
hodnocení

1x

Neutírat ničim, jen opatrně omýt vlažnou až teplou vodou a mýdlem nebo jarem, pak jen ofouknout aby se neudělal vleky po zaschlých kapičkách.

Pokud už utírat tak přípravky na optiku. Ale "cokoliv" prakticky vždy uloví i něco prachu a ten čočku poškrábe.

makak
hodnocení

0x
Základ je napred navlhko ocistit (klidne klasický dychnutim),pak suchým vylestit.

molly
hodnocení

0x
Hlavně nepoužívat ubrousky na brýle třeba z Lidlu (ty vlhké). Jednou mi vyloženě sežraly antireflex. Netušila jsem, čím to je, v optice se mě ptali jestli to nepoužívám, že to brýle ničí. Jinak mě učili dát pod tekoucí vodu, opláchnout prach a jiné nečistoty, pak umýt jarovou vodou a vysušit ubrouskem. Upřímně si neumím představit je nesušit, nechává to fleky. Pokud vám skla sloužila 6 let, myslím si, že je to dostatečná doba, zkrátka je třeba je jednou za čas vyměnit. Nosím brýle pořád a 3 roky skla určitě vydrží. To mi přijde dostatečné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma poškrábané brýle

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]