Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená poslední číslo na občance?

Od: vlk95® odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat co znamená poslední číslo na občance. Někde jsem slyšel, že to znamená kolik lidí je vám podobných. Je mi 15 a dnes ji mám poprvé v ruce. (číslo viz obrázek)

Co znamená poslední číslo na občance?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A kdo by to měl porovnávat, evidovat a pracovat s těmito informacemi? *jasne* To je ale veliký plk!

hodnocení

Třeba počítač.

Co to teda znamená? je to tak bokem od ostatních.

pepyk93*
hodnocení

0x

Že by souhrný kontrolní znak?

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

děkuji. Takže je to jen blbost kterou si někdo vymyslel.

hop®
hodnocení

0x

Ahoj, nejsem úplně přesvědčen o nesmyslnosti této teorie, už jsem ji slyšel z více míst, občas velmi rozumných. Někteří mi i vysvětlovali, jak to funguje (automatické počítačové porovnávání digitalizovaných fotografií)...

hodnocení

Ano právě proto, že jsem tuto teorii slyšel jsem se zeptal. Ale podle wikipedie to je něco jiného!

fidonet*

vlk .. koukám, že jsi prošel školením na České Poště :) Tam tahle teorie kolovala *cert*

hop®

Ano, vím, tam se říká že poslední číslice je volitelný souhrnný kontrolní znak. Také se tam ale ve speciálních pravidlech pro českou občanku píše, že tento volitelný souhrnný kontrolní znak není použitý. A za další, wikipedii píšou obyčejní lidé, přispět tam můžeš i Ty, samozřejmě příspěvky jsou určitým způsobem kontrolovány, ale také opět jenom lidmi. Důvěryhodnost této encyklopedie je velká, ale nemůže být stoprocentní!

imsorry*
hodnocení

0x

Já jsem už hodněkrát slyšela, že je to počet lidí se stejným jménem v republice. Nevím, jestli celé jméno, nebo jenom příjmení. Myslela jsem, že je to hloupost, ale pak to začalo říkat tolik lidí, že jsem si říkala, že by to bylo i docela možné *nevi*

To s tou podobou jsem už taky zaslechla, ale to je blbost nad blbosti *smich* Ten člověk si tehdy vůbec nenechal vysvětlit, že to prostě není možné.

Jsem ráda, že jste otázku položil, taky už mě to dlouho zajímalo ;)

hodnocení

Počet příjmení nebo jména to nebude, protože logicky je určitě více Vlčků než 9. Ale stejně je mnoho verzí významu posledního čísla.

fidonet*

nebo síkorů a sýkorů a nováků nebude jen 9 :) Ale take jsem o tom, že se jedná o podobnost obličeje, slyšel. Ale protože je to jen jednociferné číslo, tak tomu nevěřím. Jsou lidé s tak běžným obličejem, že se zdá , že jsou sourozenci, a přesto mají v občance jeden 2 a druhý 9. přesto, že bych odhadoval, že by jich muselo být aspoň 150 . ...

hop®

Ale mně ještě také nikdo nevysvětlil, proč to není možné a proč by to měla být blbost nad blbosti! Zkusíte mě přesvědčit? ;)

hodnocení

chtělo by to rozjet projekt ve kterém by se shromáždili fotky všech občanů a potom by se hledali skoro identické tváře. Kdo by se nechtěl setka se svým dvojníkem.(prý má každý dvojníků na světě několik)

marenka*

Nějaká taková blbůstka je teď na facebooku. ;)

imsorry*
hodnocení

0x

A kdo by to měl jako porovnávat? K čemu by to vůbec bylo? Tak já nevím, školy nemám, ale tohle..? *nevi*:)

8976*
hodnocení

0x

Ve všech dokumentech prokazujících totožnost je toto kontrolní číslo klíčem k rozřazovaní osob do skupin při závažných situacích - například invaze mimozemské civilizace a zachování lidského genomu, pro případné obnovení lidské rasy, kde číslo značí stupen potřebnosti či nepotřebnosti - který se výpočítává přiřazením koeficientu dle druhu ohrožení civilizace...čisla jsou stanovena mezinárodní úmluvou která byl přijata na tajném zasedaní OSN 14.10.1959 v Ženevě a nadále zůstává v platnosti, projednávaní bylo dopřesněno letos v březnu po pozorování které provedlo NASA - zjištění neidentifikovatelných kruhových útvarů v koroně slunce po dobu 10 dnů, nejprve je NASA vydávala za technické problémy při zobrazování korony slunce z Hubleova teleskopu, ale pak byly briskně staženy a nahrazeny upravenými kde se tyto útvary nevyskytují...nevěříte - věřte - zadejte si...

takže to jen tak na okraj...proto to poslední kontrolní číslo... které je na každém dokladu všude na světě...æ

marenka*

8976 pokud tedy tohle budu brát jako fakt, *nevi* jak je potřeba či nepotřeba člověka hodnocena? 1- nejméně potřebný, 10- nejvíce, nebo obráceně? *frajer* Já mám 7, manža 2, tak jestli můžu machrovat. :D (švára má dokonce nulu)

imsorry*

Tak to je moje devítka taky celkem uspokojivá :)

marenka*

Imsorry, ale to ještě nevíme, jestli jednička není náhodou nejlepší. *smich*

fidonet*

marenko, žena má taky 7 a já 2. Možná je to podle vývinu :)

fidonet*

8976 *slunce**zed**haha**palec* konečně něco co dává smysl :) 8976 zabodovals *palec**palec**palec*

8976*
hodnocení

0x

Lidi připočítává se koeficient...dle...,

Uklidím ty co se bojí, že jsou nepotřební, u mě to byl počet panáků než jsem byl nepoužitelný...takže jsem nepředstavoval pro civilizaci jakýkoliv přínos...zajimavé by bylo číslo u našich parlamentních soukmenovců, justice, atd...

Přeji Všem hezký a slunečný den a pěkný víkend...

doplněno 24.06.10 13:52:

:D:-P*vtip* Dobrý ne...?

marenka*

8976 mám tě rád, tak si to nekaž *pivo**haha*

marcelk
hodnocení

0x

Tato oblast OP slouží ke strojovému čtení a poslední cifra, která může nabývat hodnot 0-9, je kontrolní číslo k ověření správného načtení. Načte se celé dlouhé číslo,provede se operace, což je výpočet dle stanoveného vzorce, a porovná se s poslední cifrou. Když sedí, tak je číslo načteno správně a může se s ním dále pracovat, když nesedí, tak je chyba v načtení a je nutné jej načíst znovu nebo zadat ručně.

Přímo to s tím nesouvisí,ale i rodné číslo má v sobě ochranu a ověření správnosti,není tedy součástí čísla jako takového,ale při jeho zpracování se s ní pracuje- všechna desetimístná rodná čísla musejí být beze zbytku dělitelná jedenácti.

marenka*

To jsem si otevřela i kalkulačka a fakt *sok* To se zase můžu pochlubit mezi kolegy v práci *ua*Díky za zajímavou informaci.*palec*

hop®

podobná kontrola existuje i u bankovních účtů...

Jsou tu i lidé, kteří mají rodné číslo devítimístné! Jako třeba já... V tomto případě např. sociální pojišťovna nebo i zdravotní přidává ještě na konec číslo 0.

A ať počítám jak počítám, ani kalkulačka moje kratší nebo delší rodné číslo neumí vydělit jedenásti bez zbytku!

( sakra, teď mne napadlo, či jsem vlastně člověk) *sok*

doplněno 25.06.10 11:39:

Mockrát děkuji tomu, co se stále ospravedlňuje... přepočítal jsem si to podle jeho upřesnění a sedí to i na mne. Dokonce mne to i potěšilo, protože mám ještě stále šanci se s někým dělit, Mařenko...nepatříš doufám mezi víly nebo snad divoženky?

marenka*

Hejkalové, víly, lesní muži a divoženky jsou přeci jasně nedělitelný. To je právě ten poznávací znak! *frajer**pusa*

imsorry*

Je to tak, číslo musí být dělitelné 11. Já když v práci zadávám rodné číslo žáka do počítače a překlepnu se, počítač mě hned upozorní, že číslo není dělitelné 11. Musíte čísla sčítat PO DVOU a pak výsledek dělit tou jedenáctkou. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]