Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Jsem nějak zmatená z toho, že média přebírají ten koncept volebních průzkumů a kandidáti jsou rozlišováni podle preferencí. Tedy dostávají jiný prostor. Jsou podle toho fakticky tak v místnosti seřazeni. Zajímalo by mě, odkud tohle pramení, zda je v tom nějaká metodika, za jakých okolností může veřejnoprávní televize nějaký průzkum vzít za svůj. Průzkumy dále ovlivňují, umocňují trendy, tedy ovlivňují. To vnímám jako v pořádku, ale přijde mi zvláštní, když se to stane i kritériem pro veřejnoprávní televizi. Ostatně mi to ale nepřijde úplně v pořádku ani u těch soukromých, když už je něco označeno jako debata kandidátů na prezidenta v posledním týdnu před volbami... Kandidáti dostávají jiný prostor a jsou ochuzeni o možnost reakce na sebe... Babiš na primu nepřišel... ale Fisher jako čtvrtý ani nemohl. Přijde mi to divný prostě. Principiálně si myslím, že by to mělo být jinak. Asi není přesná hranice. Teď mi přijde, že si ale dělá každý, co chce a ty menší kandidáty to opravdu poškozuje.
volební průzkumy mají komcept, že seřadí sestupně pořadí. Jelikož první tři jsou nejbíže u sebe a střídají se ve vedení, tak se mluví o nich, že to jsou ti tři, co asi vyhraje jeden z nich. Páč téměř všem je jasné, že zbyvající se nedostanou do druhého kola. Sice občas někdo sdělí, že můžeme být překvapení, ale ani sázkaři tomu nevěří.
za jakých okolností může veřejnoprávní televize nějaký průzkum vzít za svůj.***to se mýlíte, páč veřejnoprávní televize má své průzkumy, nebo cituje jiné, nikoliv, že si přivlastní cizí průzkum, jak píšete.
Kdo je menší kandidát podle Vás?
Teď mi přijde, že si ale dělá každý, co chce***a měly by dělat to, co chcete Vy?
No vycházím z toho, že volby mají probíhat za rovných podmínek. A lišíme se v tom, jak moc se tenhle předpoklad daří naplňovat. Já myslím, že má za rovných podmínek probíhat i debata, která se koná týden před volbami a ve které není důvod (nějaký praktický) pro to, aby to bylo jinak. Kandidátů je pouze 9. Jiná situace by ale třeba byla, kdyby jich bylo 20. Z mýho pohledu prostě vedení těch debat umocňuje trendy a tedy ovlivňuje. Přijde mi, že v takovéhle situaci je to zbytečné. Proč první 3 a ne prvních 5 nebo jiný počet? Jako já neříkám, že vím, jak. to má být. Ale nesouhlasím s tou dnešní konstelací.
Jinak by mě zajímalo, jak jsou prostě ty průzkumy relevantní, jak opravdu mohou vypovídat, pokud se tam nezapočítávají ti, kteří nejsou rozhodnuti atd. Nevím no.
volby mají probíhat za rovných podmínek.***Vy tušíte, že volby nebudou (začnou až zítra s vyjímkou včerejška) rovnocené, nebo myslíte dotaz na něco jiného?
Proč první 3 a ne prvních 5 nebo jiný počet?
Ale to je velmi jednoduché...vždy lze jakékoliv číslo zpochybnit. Ale je mezi třetím a čtvrtým místem velký rozestup...
Kandidátů je 8, stačí kouknout na minulé debaty, kolik prostorů na odpovědi měli, zkrátka je to hodně lidí na dvouhodinovou debatu. To by musela být debata na půl dne..
Ale nesouhlasím s tou dnešní konstelací***na to máte právo, ale jak vidíte, hodně médii to tak nevidí, ať je to rozhlas, či televiza i tiskoviny.
jak jsou prostě ty průzkumy relevantní***to musíte zjistit časem, až budete více zkoumat výsledky průzkumů.
Kdysi někdo sdělil, věřim jen údajům, které jsem si zfalšoval sám.
Já věřím, že za rovných podmínek probíhat budou na místě a jestli náhodou někde ne, tak se s tím vypořádají soudy.
No ale třeba ČT by to měla nějak odůvodnit, ne? Nebo na to mít nějaký postup. Ne, že jen někdo řekne, že se mu ten rozdíl zdá takovej a makovej.
Já nesouhlasím s tím, jak to je. Samozřejmě volby kvůli tomu zpochybňovat nebudu =D, ale jistou pachuť to ve mě zanechává. Protože principálně si myslím, že to není správné. Je to prostě nějakej takovej neuspořádanej prostor a v nějakej moment by to ale hranici mohlo překročit. Pokud můžeme mít další pojistky, proč je nemít. Ale beru, všechno má svá pravidla a hranice...
Ty průzkumy ale nelze hodnotit zpětně jako dobrý x špatný, protože se ty průzkumy podílí na tom výsledku.
Proč tři kandidáti stojí ve středu a mají sólo prostor na otázky. Vždyť by to nemuselo tak být. Nemuselo. A nezavdávalo to nic.
kandidatka - protože to komerční Nova neumí udělat jinak, resp. své diváky manipuluje a napovídá jim.
Taky mě to rozčiluje, že tři vybraní kadidáti dostávají jiný prostor v médiích. Je to nefér a nedemokratické. Rozhodně ani jednomu z těch tří svůj hlas nedám.
...a nedemokratické.
ale to je Váš názor, nikoliv pravda.
Všichni mají prostor ve všech mediiích.
Je demokratické, že někteký kadidát někam někdy nepřijde? Třeba do rozhlasu?
Máte pravo dát hlas, komu chcete, taky ani volit nemusí každý.,
jp - to ale není chyba těch v debatách preferovaných kandidátů, že lidé uvádějí v průzkumech, že je budou volit.
Mám pocit, že nerozlišujete soukromá a veřejnoprávní média. V ČT byli v neděli všichni ( kdo přišel). Soukromá asi mají jiná pravidla, i úroveň jejich diskuzí podle toho vypadá. Připadá mi, že by nejradši viděli, jak se kandidáti poperou, to by byla sledovanost ! Ale jejich názory na podstatné věci jdou stranou.
Na ČT měli jinak vymezeny prostor pro otázky a byli postaveni do středu! Nechápu to. Je to tak zbytečné. A ostatní média nemají úroveň, ale ne jenom, že nemají úroveň, tváří se nestranně, ale ve skutečnosti ovlivňují.
> jejich názory na podstatné věci jdou stranou
Bingo. Některá témata jsou tabu, např. zhodnocení doby kovidové.
Média v ČR jsou soukromá, každé z nich vlastní nějaký miliardář...to si můžete dohledat...ČT není veřejnoprávní, za 7 miliard ročně od danových poplatníků v podstatě nikým nevolení redaktoktori vyvíjí politickou činnost...prosazují své poliické názor a straní jisté části politického spektra...některé politicvké názory potlačují a jiné preferují...
Člověk bez životních zkušeností a bez dostatečného vzdělání tomu rychle podlehne, pokud si nehledá informace jinde a neporovnává je s tím, co mu servírují denně novinky nebo ČT...
paveldvorak - ovšem, ČT je jediná, která dala příležitost všem kandidátům v debatě najednou a nedělala z toho show. To, že jeden nepřišel, není její chyba. Myslím, že porovnávat redaktory ČT a komerčních TV není možné, resp. ti komerční nemají úroveň (dnes to prý nějak nevyšlo na Nově ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.