Nejste přihlášen/a.
Končí mi platnost občanského průkazu v měsíci březnu a chtěl bych si udělat nový OP. Pokuď si o novou zažádám již o měsíc dříve, tak bych rád věděl, jestli mi ji hned skartují a vydají papírové náhradní potvrzení nebo mohu tu starší ještě platnou dosuď používat než obdržím tu novou a jen mi to potom na úřadě vymění z ruky do ruky?
Měla jsem OP dva. Nahlásila jsem ztrátu, dostala nový. Při velkém vánočním úklidu jsem našla ten starý. A tak jsem měla dva.
Byly volby. Jsme malá vesnička, všichni se známe. Komise po mně chtěla občanku. Podala jsem ji a z legrace povídám. Já mám ještě jednu, chceš ji vidět taky? Chtěla. Měli jste vidět - oči vyvalené jako pecny chleba. VÝ MÁTE DVĚ? JAK TO? povídám: Z protekce.
Po příchodu od voleb jsem tu neplatnou okamžitě zlikvidovala, ale ten problém, který jsem zasela do makovic několika vesnických drbniček stál určitě za to. Prý si pak šuškaly: VONA MÁ DVĚ! A my jen jednu. Jaga.
Určitě jděte o něco dříve - 3-4 týdny nevadí! Náhradní doklad býval svého času ustřihnutá občanka a lísteček - ale jen v případě změny příjmení nebo adresy.
Pokud se nic neměnilo, zažádáte a při vyzvednutí nové starou vrátíte.
Starý vrátíte při vyzvednutí nového. Adekvátní doba pro žádost jsou 3-4 týdny před koncem platnosti (radši 4 mají na to 30 dnů i když to zvládají za týden, alespoň to tak dvakrát bylo). Na úřadě si vás vyfotí (pozor, nesmí být vidět cancour od roušky nebo respirátoru, ale šosy od kabátu nevadí), sejmou otisky všech 20 prstů a pošlou vám email nebo sms až bude hotovo (připravte si teda oficiální email nebo telefon).
Ten papírek by vám dali, pokud by měli pocit, že se to nestihne (třeba kdybyste přisel jen 2 týdny předem).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.