Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak předejít zvedání žaludku u zubaře při cizích předmětech v ústech?

Od: postcd® odpovědí: 22 změna:

Zubař říkal dýchat z hluboka nosem (nevím jak na to, když mám otevřenou pusu). Napadlo mě zkusit myslet na něco jiného, nebo se přinutit nemyslet na nic, ale to mi moc nešlo. Zvedá se mi žaludek hlavně když je v puse příliš mnoho cizích předmětů, nebo když to navíc páchne a nebo když jsou v ústech zbytky zuboviny/výplně. Jak to děláte vy?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

okolik
hodnocení

2x

Dávivý reflex

A to jste jistě neměl v ústech dva páry rukou v poloze ležmo vodorovně + 6 kusů nástrojů při implantaci.

Zavřete oči a myslete na něco co máte rád, např. jste u moře a plavete ve vlnkách procházíte se po pláži. Jste na koncertu oblíbené hudby...

Nebo také soustředte svoji pozornost na své nohy. Můžete s nimi cvičit, každou jednotlivě a pěkně prostřídávat pohyb.

okolik

Dvě savky jsou samozřejmé...

hodnocení

0x

Otevřu pusu,kořenem jazyka ucpu jícen a dýchám nosem. To chce trénovat, ono to půjde.

id
hodnocení

0x
Proč by nešlo dýchat nosem při otevřené puse?
ahoj*

Spis to ten doktor pacientovi neumel vysvetlit jak. Chce to grif.

zaseja
hodnocení

0x

Možná ti pomůže, když řekneš zubaři ať používá víc odsávačku.

okolik

Savka nehraje roli, je to problém psychologický.

zaseja

U mě jo, vždycky se dávim slinama

okolik

Pak tedy nikdo nemá ruce , aby odsával.

Odsává se na více místech v ústech leckdy stací tuk´ tuk´ tuk´ vicekrát za sebou.

nov

Odsávačku může podle potřeby obsluhovat sám pacient, nic na tom není.

okolik

Nov přesně, pesonál když asistuje lékaři. Nemá vždy volné ruce, když se savka přicucne.

zaseja

Správně, můžu si jí obsluhovat sám, ale nejdřív mi jí do tý pusy musí zubař dát, je divný, když si o ní musíš za ty peníze říkat sám.

okolik

Pardon, ale savka a kalíšek včetně ubrousku se dává vždy před pacientem. *nevi*Jako vybavení pro dalšího pacienta standard.

Savka je korunová položka.

Běžně se lékař nebo sestra během ošetření,pokud je delší zákrok, ptá netopíme vás.

hodnocení

0x

Kdyby lékař používal při práci kofferdam, mohlo by to být pro Vás pohodlnější. Tenká blána zabrání padání zbytků materiálu do úst, pacient si může v klidu polykat, dýchat, necítí nástroje atd. Za Kofferdam se připlácí. Zvažte to.

okolik

Spousta lékařů od Koffru upouští, i když na startu své kariéry samozřejmě ,, předehra,, byla. Usoudili, že je pro ně ztrátou času při instalaci mřížky a blány, které má různou pružnost. Navíc nákupy nejsou zrovna levná záležitost. K tomu těsnící materiály. Kleště na procvaknutí otvorů blány. Dále upevňovací kroužky, které nelze sterilizovat, mají také svoji životnost. Je to řádově slušná investice a ne každý lékař je ochoten tolik vynaložit do nákladů.

Znám laborantku, která na pracoviště přišla s vlastními kleštičkami na úpravu ortodontických prací. Celých 25 let s nimi pracovala, nikdo ze 3 lékařů se ani náhodou nezajímal, jestli má co potřebuje k práci. Ač jim za ty roky slušně vydělávala na byty k pronájmu. Celá rodina měla samozřejmě svá vlastní sídla.

A když se kleštičky léty unavily, i když si je všemožně upravovala. Tak byl hrozný údiv a tak řekla, že si je koupí sama. Cena tehdy za jedny cca 1200,- Kč . Tak nějak s velkou neochotou , padla věta, že se pokusí domluvit se spoluvlastníky rodinný podnik... Už si nevybavuji jak to dopadlo.

U pacienta se jedná o dávicí reflex, kde tím, že se mu naistaluje další věc do úst, to fakt problém nevyřeší.

Problém je v hlavě, nesnese cokoliv v ústech, panikaří z toho, že to tam nepatří. Prostě diskomfort z momentální situace.

Jak asi konzumuje stravu*smich*:-D. Sondou jistě ně.

okolik

A co teprve otisky to už je pacient odkrven:-D;), když nemůže dýchat nosem.

@okolik: Mám jiné zkušenosti než Vy, jinak bych tuto radu nenapsala. Některá pracoviště kofferdam bez problémů používají a pacienti to hodnotí jako větší komfort. Ovšem někoho stresuje už samotný fakt, že sedí na zubařském křesle a nepomůže mu nic. Když tazatel nevyzkouší, tak neví :)

hodnocení

@patrika děkuji za tip, ten zubař mi tuto blánu už 1-2x nasadil (myslím, že jsem nic neplatil) - možná to tehdy zkoušel nebo to dává jen když je to pro něj lepší, ale od té doby nic (člověka to trochu vyděsí co mu to tam nasazuje, ale celkově je to skutečně asi příjemnější zážitek pokud jde o dlouhý zákrok - ale délku/náročnost/vhodnost nepoznám z jeho popisu. Ne vždy se dávím. V ceníku na netu to nemá.

okolik

Patrika on lékař pracuje s minutovými časovými náklady. A leckdy nemá zrovna chuť se koffrem zdržovat. Například měl komplikovaný zásah u předchzího pacienta a protáhl čas na ošetření. Jistě zažilo mnoho z nás. A ten ztrátový čas se potom snaží někde dohnat. Běžná situace při objednávání pacientů.

smode2
hodnocení

0x
Píšu to zde neustále dokola a nic. Takže znovu:
1) přijít lačný + den před jíst jen lehká jídla
2) jak dýchat nosem popsal p. Juraja
3) rychle se nadechnout a co nejpomaleji vydechovat - toto opakovat

liska5
hodnocení

0x

Možná je to hloupost, ale žaludek "udrží na uzdě" Kinedril. Jen pokud Vám ještě dají injekci za znecitlivění, abyste jim tam neusnul.:-D Já si aspoň před výkonem nakapu nosní kapky Olynth, abych aspoň lépe dýchala nosem.

okolik

Probral by jej Lidocayn (místní znecitlivění) stříkne se před lokálkou injekční ( anestezii) je pěkně hořký.

oprava Lidocain

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]