Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Námět na román nebo film, kam se obrátit?

Od: johanna odpovědí: 13 změna:

Moje maminka zažila poutavý celoživotní příběh. Radíme jí, že by to byl dobrý námět na román, případně i film. Nemáme žádné zkušenosti ani známé, kam bychom se mohli obrátit. Nějaký spisovatel nebo nakladatelství, pokud by to sama napsala? Prosím, poradíte nám? Má s tím někdo zde nějakou zkušenost? Děkuji za každou odpověď.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

1x

Toto není tak jednoduché, jak si lidé představují. Doporučuji, pokud je maminka toho schopná, aby sama v krátké formě sepsala základní osnovu, která ukáže tomu, komu to pošle, že je námět skutečně dobrý a stojí za práci. Zde bývá první zakopaný pes, nakladatelé dostávají stále tisíce a tisíce podobných námětů, vybírají podle prvních několika vět, nečtou "romány" celé. Nevím přesně, jak to probíhá, zřejmě to musí být jen pár stránek.

Pokud někoho ochotného to sepsat neznáte a ani vy nejste schopni napsat poutavý příběh, nejspíš neuspějete. Tak si to napište aspoň pro sebe a dejte přečíst někomu, kdo to dokáže zhodnotit. Ono i to, co se vám třeba jeví poutavě, nemusí být takové pro odborníky, kteří o vydávání knih rozhodují. A napsat knihu je hodně těžké.

Mám kamarádku, která se věnuje psaní románů, chodila do kurzů tvůrčího psaní, je velmi schopná a stejně jí to trvalo roky, než jí první román vyšel knižně.

johanna
hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď. Maminka je schopná vše napsat, myslím dokonce, že má určitý literární talent. Až to bude napsané, nevíme, kam se obrátit.

etana*

Tak počkejte, až něco napíše. Do té doby máte spoustu času, než to bude hotové, plno nakladatelství zkrachuje a jiná vzniknou.

hodnocení

0x

Jedna moje příbuzná taky sháněla kdo o jejich předcích napíše knihu.Nakonec ji napsala sama.

johanna
hodnocení

Píšete, že si ji napsala sama. Jakou cestou ale našla nakladatelství, které by jí tu knihu vydalo. Jak se v tomto případě postupuje?

Abych řekl pravdu, nevím jak to sháněla. Ale napřed napsala asi dvě malý knížečky a teprve potom onu velkou, mnohoset stránkovou.

liska5
hodnocení

0x

Možná ten příběh vypovídá i o době, kdy se udál. Pak by mohl zaujmout ty, co zpracovávají příběhy lidí třeba z války nebo normalizačního období. Zeptala bych se někoho z Paměti národa - Post Bellum.

hodnocení

0x

Kamarádka využila pro vydání vlastní knihy služeb vydavatelství Šuplík. Pokoušela jsem se otevřít jejich stránky, ale vzdala jsem to, objevilo se nějaké varování. Přesto zkuste zadat do Googlu "vydavatelství Šuplík". V informacích se objevuje alespoň jedno telefonní číslo.

Předem upozorňuji, že to bylo drahé. I když se část nákladu rozprodala, zůstala ve finanční ztrátě. Ale ona s tím jaksi počítala předem, šlo jí hlavně o tu knihu.

ss

Nevim co vam to hlasi ale nic zavadneho tam neni:

suplik.cz/...

ss - Ano, dnes to otevřít jde, včera tam bylo nějaké varování. Já nejsem přes počítače tak zběhlá, abych každou informaci dokonale vyhodnotila, a ani tak odvážná, abych si případně zavirovala počítač. Nakonec je jedno, jestli sem dáváte tazatelce kompletní informace Vy nebo já. Už je to tedy zde a tazatelka se může s jednou z možností vydání knihy začít seznamovat.

ss
hodnocení

0x

Moji předci 3 sourozenci si to napsali sami na stroji, odhadem tak pred 50 lety kdy uz byli v duchodu a meli cas, nechali vyvazat a pro ucely rodiny jsou 3 nebo 4 exemplare. Je to zamerene na genealogii a jejich predky a pro mne cenny zdroj.Vsichni 3 meli vysokou skolu.

Je otazkou, co tim tazatel zamysli, vydat a vydelat nebo co je zamerem?Jedna vec je napsat a druha zalomit a treti vydat a ctvrta prodat. Hadam ze maminka napsat neumi a ani nema motivaci, no tak budto nejaky potomek sepise na zaklade slovniho podani anebo se najme ghostwriter. Hledej tento pojem. Spolupracovník memoárů Hillary Clintonové obdržel kolem 500 000 dolarů

Pokud si to vydas vlastnim nakladem, lze i neco vydelat, pres firmu nevydelas nic. Bud doplatis anebo vydelas 3,-/hodinu prace...

johanna
hodnocení

Maminka není rozhodně žádná stařenka, ovládá dobře počítač a umí psát na psacím stroji, který dosud nevyhodila. Je schopná vše sepsat, ovšem chtělo by to někoho, kdo by to dal do literární podoby. Rozhodně na tom nechce vydělat, pouze jsme jí sdělili, že ten její příběh je tak silný, že by to chtělo napsat a někam poslat, ovšem v tom je ten háček, nevíme, kam nebo na koho se obrátit. Maminka dokonce asi před 2 lety kontaktovala jednu spisovatelku, na kterou si velmi obtížně sehnala kontakt, ale paní sdělila, že námětů má dostatek a času málo. Proto jsme se rozhodli napsat rádcům, zda by něco vhodného poradili.

okolik

Altair grafické studio

Podmínky vydání mi nejsou známy, ale předpokládám text již zpracovaný textovou editorkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]