Nejste přihlášen/a.
Otázka mě nesmírně potěšila. Jsem "Železnohoračka", od narození až po stará kolena. A protože nyní mám víc času na poznávání, chodím a poznávám.
"Skromná a tichá nenápadná krása, nepřístupná osamělost těchto prostých a vzácných končin, jejich zvláštní, výrazný ráz je ještě zesilován a zdůrazněn sousedstvím bohatých žírných nížin, k jihu tiché roviny čáslavské, k severu rozlehlého zadumaného Polabí.
Velcí malíři české krajiny - Antoním Chitussi, Antonín Slavíček a Jindřich Průcha nás naučili znát skromou a nevtíravou krásu těchto krajů." /Ladislav Žák/.
Nejvyšší vrchol je Vestec /668 m/ u Modletína či Slavíkova. Několikrát jsem přes něj zjara šla na pochod "Za prvním jarním puchýřem." S cílem na Seči.
V Železných horách najdete všechno, romantiku, lesy, vodu /přehrada Seč, Pařížov či Křižanovická přehrada/, zříceniny /Oheb, Lichnice/ a hlavně plno vzácných rostlin. Najdu tady lilii zlatohlavou, rosnatku okrouhlolistou, česnek medvědí, bleduli jarní, dymnivku dutou a další vzácné dary naší přírody. Kéž by nám tento kout, dosud naštěstí poměrně málo navštěvovaný, vydržel co nejdéle. Jaga.
Když si šlapu ze Seče do Heřmanova Městce a cestou potkám za těch zhruba 15 km 2 lidi /občas také nikoho/, jsem šťastná. Ještě máme hezká a nedotčená místa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.