Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik přispět na benzín své sestře

Od: jarominkova odpovědí: 32 změna:

Jsem pozvaná na návštěvu ke své sestře na vesnici.Z důvodu, že autobusem ani vlakem se nedá dostat až na toto odlehlé místo,tak mne moje sestra nabídla svezení autem z místa, kde vystoupím z vlakového nádraží ještě 10km třeba po silnici dojet.Chtěla po mne za cestu tam a zpět 1.200Kč.na benzín a amortizaci auta.Jinak mám jet taxi.Je to běžný přístup v rodinách, kde dotyčný nevlastní auto si zaúčtovat během vánočních svátků 1x do roka cestovné mezi rodinnými příslušníky?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

To jako pro Vás přijede s tankem? Máte divné vztahy v rodině-jeďte taxíkem pokud tam musíte nebo pěškobusem!

nejdražší TaxiKroupa služba TaxiBusiness základní by vyšla na +-780kč a nejlevnější služba Fixtaxi základní na cca320kč.

Osobně bych se styděl chtít po příbuzných nějakou korunu .

ahoj*

Však si můžeš své příbuzné svážet sám :) Zejména takové ty šetřílky, co si nekoupí auto, aby si ho neojeli ...

Šmankote, pobavilo, jak se všichni chytli na špek a na záměrně napsaný dotaz reagovali tak, jak takazel chtěl ...

Ahoj nwn proč reaguješ zrovna na mne ale já si své příbuzné nemusím svážet -když chtějí přijedou ke mne stejně jako opačně. a druhá věc-píšeš o šetřílcích. ale to že si nekoupí auot není o šetření ne každý si kupuje auto tím spíše když je ani nedokáže využít!

etana*
hodnocení

4x
Svou sestru miluji, ale říci si o peníze za dovoz, kdyz by mne pozvala, poslala bych ji do pr…

hodnocení

4x

Tak v tomto případě bych nejel nikam. Ať si milá sestra trhne nohou.

hodnocení

3x
Zavolejte taxi. S ni bych vybehla,ta si snad pocita amortizaci

Vždyt je to v dotazu -spotřeba + amortizace!

Amortizace pro vozy nezakoupené na firmu jsou 4,40 Kč/km (dle toho co jsem našel na webu). Při vzdálenosti, kterou tazatelka uvádí, je to 88 Kč za cestu tam a zpět...

Leda by snad jezdila v Bugatti Veyron.

Pro úplnost, ona ji bude odvážet zase k vlaku, cesta domů, tedy dvojnásobek, 40km celkem

ahoj*

@gotrekzagary a kde jste to nasel? Asi myslite tohle:

Sazba základní náhrady za 1 km jízdy podle § 157 odst. 4 zákoníku práce činí nejméně 4,70 (pro 2022, pro 2023 je vyssi).

To je kdyz pouzivate soukrome auto pro sveho zamestnavatele. K tomu je dale nahrada za palivo. Dnes je "socialni" nahrada 10/km, tedy kdyz jedete za nejnizsi naklady pro nekoho. To by bylo v pripade tazatelky 4x10x10=400,-

Nicmene my nezname pomery v rodine a pojedee napr. pro lakomou sestru, ktera si nechce koupit auto nebo najit chlapa (ktery by ji odvezl)? No tak to uz je na kazdem...

To je asi dobra blbost, tady resit za kolik kdo jezdi, kdyz muzete mit auto v cene 4 000,- nebo 4 000 000 a tedy amortizace bude 1 000 x rozdilna :) Tedy pokud chapete, co to AMORTIZACE je.

hodnocení

3x

A opravdu se Vám k takové sestře chce jet na návštěvu? Já bych byla raději doma, než u takové sardele vypráskané.*bzum*

Na návštěvu Vás zve, měla by pro Vás přijet na poslední zastávku a dovézt Vás ze slušnosti zadarmo. Leda, kdybyste snad chtěla Vy sama, dát jí stovku. Za obě cesty. Spíš jen jako malou pozornost, že jela. Ale nutné to není.

Pokud už jet musíte, vezměte si skutečně toho taxíka. Bude to pro Vás levnější a nebudete jí nic dlužit. A mám hodně míst prochozených pěšky. Mohu říct, že nikde nebyla samota vzdálená 10 km od dostupné civilizace. Všude je dostupnost autobusem, vlakem, když do 3 km od zastávky, je to hodně. Ta snad bydlí na Sibiři v tajze.

Nejezděte nikam. Jak byste se s ní vůbec mohla bavit, když víte, jak je nenažraná? Třeba Vám naúčtuje i večeři, kafe a čisté povlečení na posteli.

Zajímalo by mě, jak to bylo dřív, v minulých letech? Jezdila jste tam? Jak jste se dopravovala? Pokud přijeli, chtěla platit? Nebo je to novinka? Jaga.

Tohle by mě v životě nenapadlo! Někteří lidé snad ani lidmi nejsou. Navíc ještě mezi příbuznými. Kruciš!

Neřekl bych , že je to výjímka. Jedna hospoda (hospoda? dalo vby se říci ubytovací hostiněc-výčep, sál -běžně se tam dělali zábavy v hluboké minulosti, několik polojů pro ubytování) , po restituci běžela docela dobře ale posléze restituent zemřel a dědicové-3 sourozenci ji nechávají , co já vím od půlky debadesátek? vesele chátrá protože se neumí dohodnout a aspoň pronajmout, Jen aby některý z nich náhodou nedostal o kačku víc než druhý!

hodnocení

2x
Sestra? Snad se spletla a chtěla by 1200.- za to že pro vás přijede přes půl republiky ne? Vzít si od někoho peníze za to že pro něj pojedu 10km,to by mě hanba fackovala.

smode2
hodnocení

2x
No vidíte. Já ještě nikdy nebyl na návštěvě u bratra, teď vidím jak šťastný člověk jsem*smich* jestli má pro Vás sestra jako dáreček přichystaných 300 000,-Kč, tak jí to klidně zaplaťte - ale až po tom co Vám dáreček předá :)

inspa*
hodnocení

2x

Za takovou sestrou bych na návštěvu vůbec nejel.

hodnocení

2x

Já bych tam nejela, dotklo by se mě to.

hodnocení

1x

Běžný přístup to není... i když výjimky se samozřejmě najdou.

Co se týká ceny, je to opravdu nehoráznost.

I když bych počítal spotřebu 10 litrů benzínu na 100 km a cenu 40,- Kč za litr, tak za cenu co sestra požaduje, by pro Vás musela jet 150 km tam a 150 zpět. 75 km pak, pokud by Vás vezla i na vlak po skončení návštěvy.

ltz
hodnocení

1x
Sestra je pěkná nebo spíše hrozná vyžírka. Sama vás pozve, tak těch pár kilometrů by vás měla odvézt zdarma.

id
hodnocení

1x
Proboha, kam chcete jezdit? Zůstaňte doma nebo vaše nepříjemnosti nezkončí. Sestra vám uvaří kafe a méně jak stovku stát nebude.
Udělejte to obráceně, pokud sestru potřebujete vidět. Pozvěte jí k vám třeba na oběd a hned dopředu jí sdělte, ať si nachystá za oběd tisícovku. A vyčkejte na reakci sestry.

hodnocení

1x

Takže 1200/Kč / 40km = 30Kč / km; (přívoz od vlaku a odvoz zpět k vlaku)...Chtěla po mne za cestu tam a zpět... pokud bereme cenu, pak odpovídající ceně za taxi. A to nevíme, zda na té vesnici taxi vůbec jezdí...jako rodinný přístup, tak to je jiná...osobně bych těch 40km daroval...ale neznáme vztahy mezi sestrami...může to být jen odpověď na něco...

Přesně. Pomsta.

liska5
hodnocení

0x

Nesekla se o nulu? Za 120,- by to šlo, ale mezi cizími.

Chtít po sestře 1.200,- , to by mne hanba fackovala. *alene*. A ta amortizace, to je síla! To normálního člověka ani nenapadne.

ahoj*
hodnocení

0x

Cena je takova, jakou si dohodnete. Co mate v rodine nemohou ostatni posuzovat. To si musite sama srovnat.

Jen vam reknu ze jsem se ptal taxikare tento mesic a za 50 km (ob by ale jel tam a zpet) by chtel asi 1300,- coz mi prislo docela malo.

Takže myslím že místní taxík vás vyjde levněji. Vaše sestra má zřejmě hodně drahé auto, tak bych se jí zeptal, kolik vydělává, protože s takovými náklady kdyby jezdila do práce, musí brát tak 200.000 / měsíc? :))

petrm
hodnocení

0x

Koupil bych jí 2 l benzínu, to musí na 20 km stačit.

liska5

Už to vidím, jak vystoupíte na nádraží s kanystrem.

petrm

Na 2 l stačí PET láhev. Chtěl bych vidět, jak by se ta povedená sestra tvářila ;)

liska5

Ještě skleničku motorového oleje, vosk na kapotu a nějaký pěnovač na čalounění - na tu amortizaci.

hodnocení

0x

s díky bych návštěvu u takovéto sestry odmítl a šel radši v místě svého bydliště s kámoškou na pivo

hodnocení

0x

Prosím, jak to dopadlo?

hodnocení

0x

Zase založen nesmyslný dotaz bez reakcí tazatelky. Nevěřím tazatelce.

Hlavně, aby se z tohoto problému neonemocněla.

(Většina poradců tomu uvěřila...)

etana*

Já ne, ale připadalo mi to sociologicky zajímavé téma k diskusi...

Milá paní kolegyně, Vy jste ta menšina...:)

Je spousta lidí, co uvěří druhým...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]