Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cizí člověk u stolu

Od: erasser® odpovědí: 43 změna:

Takže se chystáme na štedrovečerní večeři, já s rodiči a se sestrou. Což je sestava, jak to děláme přes 30 let. Právě teď jsem zjistil, že rodiče pozvali na večer sestřina přítele, což je úplně cizí člověk. Rodiče ho viděli jednou a já nikdy. Pozvali ho, mně nikdo nic neřekl a velice mě tato situace se*e. Proto bych se vás rád zeptal na váš názor. Jsou mentálně opoždění ti tři, když nikoho nenapadlo toto se mnou zkonzultovat, nebo jsem opožděný já, protože mě se*e cizí člověk u štědrovečerní večeře?
(byt je rodičů, plné právo na to jistě mají)

zámek
milancukrar uzavřel tuto otázku

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
No...
Na jedné straně se se sestry přítelem (zvláště pokud je to vážná známost), poznat musí.
Na druhé straně je otázka, zda to nutně musí být zrovna o Vánocích.
hodnocení

Ano, přesně tak to vidím. Navíc já ty Vánoce slavim je kvůli nim, osobně bych je nejradši úplně proignoroval. A oni si z toho udělali totální anarchii ‍♂.

id
hodnocení

8x
Vy jste ve svém věku v domě rodičů také jenom hostem. Je na rodičích koho si pozvou na návštěvu. Ale vy si u nich děláte nárok, to není dobré. Udělejte dusno a příští rok nemusíte být pozván.
talma
Jaký máte vztah se sestrou? Ona je mladší a chce založit rodinu? Jak ta večeře dopadla? Možná změníte názor.

hodnocení

8x

tazatel

Asi jste chyběl ve škole, když se probírala česká literární klasika. Zvát cizího člověka /pocestného/ ke štědrovečerní večeři, to byla přece tradice. Dokonce babička podle Boženy Němcové se večer vydala nějakého člověka hledat na rozcestí a přivedla ho ke stolu, pokud už nepřišel sám. Dokonce se prostíralo i pro jednu osobu navíc - když přijde cizí host.

Jenže časy se mění a lidé s nimi. Pocestný se najedl, poděkoval a šel dál. Dneska by hostitelům mohl vyrabovat dům, znásilnit dceru a odnést pašíka. Takže hodně lidí se rozmyslí jít hledat na rozcestí člověka...:-D

Se sestrou asi nevycházíte nejlíp. Jinak byste Vy i Vaši rodiče byli ti první, komu by svého nápadníka představila. Ale nevadí, neznali jste, při večeři jste to zaručeně dohonili a poznali se. A jistě je to prima chlap, ne?

Je možné, že nápadník nemá rodiče ani sourozence a tak pozvání ke štědrovečerní večeři mu udělalo radost. Jinak by byl sám. Pokud ale svou rodinu má, je to trochu zvláštní. Měl by dát přednost svým lidem a k vám přijít na návštěvu třeba druhý den, na Boží hod.

Co je mi divné. V sestavě s rodiči a sestrou jste u štědrovečerní večeře už přes 30 let. Podle toho soudím, že jste už poněkud přezrálý plod. Ve Vašich letech byste už měl žít samostatně se svou rodinou, manželkou a dětmi a pozvat si domů, koho uznáte za vhodné. Takhle sedíte pořád u rodičů. Na co čekáte? Ještě, že ta sestra /také zřejmě přerostlá/ si aspoň někoho našla a to se Vám stejně nelíbí. Byt je rodičů, mohou si pozvat, koho chtějí. Vy do toho mluvte, až budete ve svém bytě. *stop* Jaga.

hodnocení

6x

tazatel

Vaši rodiče si mohou k sobě na návštěvu pozvat koho chtějí a nemusejí to s nikým z rodiny konzultovat. Klidně i cizího člověka. Klidně i celý autobus cizích lidí.

Nenaděláte s tím nic. Pokud Vám sestřin přítel nesedí, nemusíte ho k sobě zvát. Nikdo Vás k tomu nutit nemůže.

O výběru hostů, kteří k sobě rodiče pozvou si můžete myslet cokoliv chcete, ale pokud k nim jdete také, bude vhodné "držet hubu a krok". Budete-li moc rýpat, může se stát, že příště na seznamu nepozvaných budete Vy.

hodnocení

6x

tazatel

*modla*

Jestli Vy nebudete tak trochu sobec. ...rodiče pozvali na večer sestřina přítele, což je úplně cizí člověk...

Dovolím si Vás opravit: ...rodiče pozvali na večer sestřina přítele, což je pro mě úplně cizí člověk...

Pro Vás cizí, pro sestru velmi blízký. Bere ho zřejmě jako (potenciální) součást své rodiny. Z Vaší reakce nabývám dojmu, že za Vašich 40 let Vás rodiče trochu znají a rozhodli se Vás postavit před hotovou věc, jinak by byla scéna už 14 dní před Vánoci. Rodina je okruh osob jaksi neuzavřený, ani rodiče, ani sestra nejsou ani Váš majetek, ani podřízení, s tím byste se měl srovnat. Přizvání přítele sestry beru jako logický vývoj jejich vztahu.

Zajímalo by mne, jak celá záležitost dopadla. Pokud jste neudržel nervy na uzdě, očekával bych, že příští rok u svátečního stolu neuvidíte nejen sestřina přítele, ale ani ji. Ne, nikdo Vás nenutí sestřina přítele mít rád, ale měl byste ho respektovat. Stejně jako své rodiče, sestru a jejich rozhodnutí.

sallyn
hodnocení

5x
Tak pokud nejste křesťan a Vánocům nepřikládáte nějaký extra duchovní význam, přijde mi to v pohodě. Na vánoce je doma všechno hezké, nazdobené, dobré jídlo, samotné svátky dávají příležitost k mnoha konverzačním tématům... Kdybyste vy měl čerstvou známost a rodiče ji pozvali přišlo by vám to též nevhodné? Přijde mi, že reagujete jako pubertální smrad, kterého připravili o hlavní pozornost u stolu.

liska5
hodnocení

4x

Mně to tak šílené nepřipadá. Jedině, že Vám to mohli říct, aby to nebylo překvapení. Já to vidím tak, že oni ho pozvali, když je uklizeno, kdy je co dát na stůl. Na vánoční čas se lidi navštěvují. Je taková pokojná atmosféra, všichni mají čas a nikam nespěchají. Je to kluk Vaší sestry, možná budoucí švagr. Hledět na něj jako na vetřelce, je blbost. Pořád to nemůže být stejné. Všechno někam spěje a vyvíjí se. Ve třiceti chtít sedět u stolu, jako v deseti, mi připadá jaksi zastydlé. Tak vezmi Ty svoji holku.

hodnocení

3x

No, minimálně jste se to měl dozvědět dřív.

hodnocení

3x

tazatel

Od štědrovečerní večeře už uběhlo dost hodin...
Stále postrádáme vyjádření, vyhodnocení tazatele, jak setkání a večeře dopadla!
Možná, že byl překvapený, možná, že překvapí i nás!
Je řada na něm!

Že by se opil radostí z nového příbuzného a zatím dospává...

etana*
hodnocení

3x

Pokud se večeře odehrává v domě či bytě rodičů, nikomu není nic do toho, koho si pozvou. A to podle toho sprostého dotazu evidentně je. Dospělý syn může být rád, že pozvali jeho, zjevně slušným jednáním neoplývá. A pokud si dovolí mít řeči o mentálním opoždění směrem k rodičům, tak by byl první, kdo by od štědrovečerního stolu letěl a už nikdy by pozván nebyl. Tedy mělo by to tak být.

Takže odpověď na dotaz - mentálně opožděný nejspíš nebude nikdo, ale naprosto nevychovaný a v neprávu je tazatel.

hodnocení

2x

tazatel

Vánoce jsou svátky klidu a míru.

Třeba si všimneš, že sestra je ráda s přítelem u večeře.

A také si třeba všimneš, že rodiče jsou zvědaví na nového přítele sestry.

A zcela určitě až budeš chtít pozvat svou přítelkyni k rodičům na večeři tak ti to rodiče jistě dovolí.

hodnocení

Tak právě že na svátky klidu a míru bych do rodinného kruhu netahal nikoho cizího, můžou to udělat kdykoliv jindy, nebo se mě mohli aspoň taky zeptat, když i já jsem součástí rodinného kruhu. Vnímám to jako totální podraz, věděli to předem, měli mi to říct.

hodnocení

2x

tazatel

Kdyby vám to řekli dříve ( což měli), co byste na to řekl? Že ho tam nechcete? Nebo byste to bral, ale stejně by vás to sr..o?

liska5
hodnocení

2x

Tak jak to dopadlo? Byl u Vás? Proběhlo to bez incidentů?

hodnocení

1x

pozvali na večer sestřina přítele, což je úplně cizí člověk
Ale to není cizí člověk, pro většinu lidí u stolu.

Myslím, že silně přeháníte.

hodnocení

Není cizí člověk jen pro sestru. Naši ho viděli jen jednou, vůbec nic o něm nevědí. Že nemá svou rodinu, se kterou by trávil Vánoce, je pro mě podezřelé. Navíc když mi ho sestra představila, hned mi tykal. Je mi 40 a dobrý dojem na mě neudělal, v hospodě bych se s ním ani nebavil. Místo toho ho mám u večeře a pokud nechci všem zku*vit Vánoce, nemůžu s tím dělat vůbec nic. Stačilo přece, aby se mě předem někdo zeptal, jestli mi to nevadí, o nic víc mi nejde. Každopádně děkuji za váš názor.

tazatel

"...pokud nechci všem zku*vit Vánoce, nemůžu s tím dělat vůbec nic"

Ale můžete. Když se Vám to nelíbí, můžete jít na večeři jinam.
"Že nemá svou rodinu, se kterou by trávil Vánoce, je pro mě podezřelé".

No ono je také podezřelé, že Vy nemáte ve 40 letech svojí rodinu, se kterou byste trávil vánoce.

hodnocení

Já žádnou rodinu zakládat nechci, na tohle rozhodnutí mám snad plné právo. Kvůli tomu se ale necpu na Vánoce do rodiny nekoho jinýho. Odejít jistě můžu, tím bych ale všechny evidentně naštval, že? Stačí, že mám zničené Vánoce já, nehodlám se nikomu mstít.

inspa*

@erasser "Já mám právo sedět!"

Ani nevím proč mi tak připomínáte tu arogantní, asociální a sobeckou paní Julii ze známého videa z pražského metra.

tazatel

@inspa

tazatel

"Já žádnou rodinu zakládat nechci, na tohle rozhodnutí mám snad plné právo."

Vy máte právo nezaložit , nechtít... rodinu. No je to Vaše rozhodnutí a právo se rozhodnout,ale už vůbec nemáte právo toto rozhodovat za Vaši sestru a Vaše rodiče!

hodnocení

1x

tazatel

Různé názory uživatelů této poradny jsi zřejmě četl. Ta anketa pro tebe nedopadla zrovna příznivě.
Zdá se, že ignoruješ i naše dotazy, jak dopadlo setkání a večeře...
Promiň, že jsme na tvoje stesky reagovali.

Třeba to ještě nestrávil a odpočívá...

tazatel

Kdo ví, kolik mu je let, jestli to není puberťák a nenudí se, rozbil se mu mobil, tablet?

tazatel

@lenulakr: Nekecal. Je mu fakt 40.

talma
Nejspíš se naštval, protože jsme ho asi urazili kritikou jeho osoby a ego se vzbouřilo. Má to holt těžké, nikdo ho nechápe, nesuďte a přejme mu prozření *slunce*

hodnocení

0x

tazatel

Jednou cizí nebude a taky si pozveš na Vánoce přítelkyni. Je to úplně normální.

tazatel

Přítelkyni asi ne když si ještě ve 4O nárokuje jen rodiče a zřejmě mlasdší setru , samotnou sestru ! Ani se neráčí vyslovit jak to dopadlo!

ltz
hodnocení

0x
Asi neco v té rodině nefunguje jak by mělo. Říct vám to měli. Berte to tak, že už je pozvany a vy to prostě s tou večeři musíte nějak přežít, protože i sám nechcete dělat dusno, že by jste třeba na večeři nepřišel. Je to jenom večeře, teď si představte, že by si ho sestra nastehovala k rodičům natrvalo.

smode2
hodnocení

0x
Problém je, že Vám o tom neřekli. Mentálně opoždění jsou pochopitelne ti tři. Vy rozhodně ne. Berou Vás jako blbečka od vedle co nemá právo na nic, organizují si sami, aniž by chtěli znát Váš názor.
talma
Nedivím se, že se to tazatele citově dotklo, když má jen tuto rodinu a jinou zatím nechce. Jeho rodina by ho měla dobře znát a mít ohled na jeho city pokud ho mají rádi. Zdá se proto, že to byla možná schválnost, kterou mu chtějí jasně naznačit, aby už "něco" pochopil...?
talma
Na druhou stranu nevíme, jestli rodiče nepodporuje finančně (nájem) a pomáhá i jinak a oni jsou rádi, že ho mají doma, je to třeba pohodové oboustranně vyhodné soužití, takže ho neodsuzujte na první dojem *co*
id
Ať podporuje nebo ne, nemá právo rozhodovat za konání svých rodičů.
talma
Rozhodovat ani ne, ale spolusdílet oznámení předem a projevit svůj (ne)souhlas je jeho právo jako blízkého člena rodiny. Nevíme jaké u nich mají vztahy, tak jen hádáme. Rodiče však obvykle mají právo veta.

ahoj*
hodnocení

0x

@erasser a proc si neudelas stedrovecerni veceri se svou rodinou, zenou a jses ve 40 letech s rodici, proboha?

Ze tobe nikdo nic nerekl (ani sestra, ani rodice) a pritom nemas kde bys byl na stedry vecer s kym jinym, to svedci o tom, ze nekdo je tady fakt divnej (viz anketa, kde jsem nehlasoval, protoze takto agresivne postavena otazka se mi nezamlouva)...

Mozna ti rodice chteji dat najevo, at si taky nekoho najdes? Ze tobe zkazili vanoce? Smankote, zakladat ve 40 rodinu nechces, a kdy, v 60?

Nebudu hodnotit kdo je retardovany, protoze to na zaklade vaseho jednostranneho popisu nejde.

hodnocení

0x

Nebudu rději číst, co tady píší ostatní, abych se nenechala ovlivnit. Rozumím tomu tak, že i Vy jste šel k rodičům. Tam se ta rodinná večeře odehrávala tak, jako vždycky. Zřejmě jste se to dozvěděl v momentě, kdy jste se spolu domlouvali, kdy se dostavíte. V tom případě chápu, že jste byl překvapený, ale nebyl jste zaskočený tím, že byste přišel domů a tam by byl cizí člověk, o kterém byste neměl ani tušení. To by bylo blbé a to by se mi také nelíbilo, i když třeba zrovna já bych z toho v takový večer "vědu" asi nedělala. Ale nevím, nestalo se mi to, nemohu soudit objektivně. A doufám, že to všechno proběhlo v pohodě. A možná, že se Vám nakonec přítel sestry i zamlouval. :)

hodnocení

0x

tazatel

Nezval se dřív ke stolu cizí pocestný? A pokud tazatel nechce svoji rodinu, bude asi začít přemýšlet jinak. Co kdyby pozval rodinu na večeři on? Pomáhá rodičům s přípravou? Vždyť jim je určitě přes 60 let a síly ubývají. A jednou bude třeba úplně sám. Když naši zemřeli, zvali jsme každý rok bratra, který byl sám, ale nikdy nepřijel . Přijel až mezi svátky. Jste již v rodině rodičů pouze host,Doufám, že se vždycky předem ohlásíte,zazvoníte, zeptáte se, jestli mají čas a můžete přijít. Nebo oni k vám taky chodí jako domů? Připadáte mi jako puberťák. Začněte se chovat dospěle.

id

To asi těžko. Pravděpodobně tazatel žije trvale v bytě rodičů a dělá si nároky.

tazatel

No, tak to musí být nějaký mamánek , rozmazlený, nesamostatný. To by spravily kufry za dveřmi a nechat ho žít. Naši mladí mají rozum, vnuk ve 22 letech se měl odstěhovat,opravdu se odstěhoval, sice ho o víkendech zvou na oběd, ale jinak se musí starat sám. Nechat ho, tak by dopadl jako tazatel.

tazatel

@lenulakr Cizího pocestnýho...nějakýho špinavýho a smradlavýho bezďáka bych fakt ke stolu s rodinou nezval. To je hloupá tradice. Moc hloupá.

Ale pokud to má být budoucí člen rodiny, což je případ tazatele, tak je to jinak.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]