Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosnost zavitove tyce

Od: paboz® odpovědí: 16 změna:

Dobry den.Potreboval bych strojirenske posouzeni zda muj odhad je dobry.

Zeveseni 4 kusu FVE na fasadu vaha 140 kg. Plan vytvorit jakoby rost z profilu nad sebou delky 490 cm

kazdy profil bude 10 cm od zdi ukotven 4 x 16 zavitovka . Tak ze celkove vaha 140kg bude rovnomerne rozdelena na 8 kotvicich bodech . Jedna se mi o ohyb . Kdy by se jednalo o tah tak tam 1 x 16 sroub na retezu uzvedne i 1000 kg

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ohyb lze posoudit jedine, kdyz se vi, jak daleko od vetknuti je zavesena tiha - tedy, jaka delka sroubu je na ohyb namahana.

Nacrt konstrukce se zakladnimi rozmery by pomohl.

Nicmene M16 je sroub jako krava a pokud ta delka nebude nejaka prehnana - konstrukce s panely bude prakticky hned u zdi - pak si troufnu tvrdit,ze jich 8 unese prakticky cokoliv, co se na ne rozhodnes zavesit. Urcite mnohem vic, nez zed samotna, do ktere budou ukotveny.

hodnocení

nechci byt nevdecnik,ale uvedl jsem ze 10 cm .Upresnim .Panely od zdi na 10 cm.To znamena ze 20 profil bude od zdi 8 cm.+ 2 cm profil a nanich v rade zavesene panely.Profily budou 2 nad sebou ,panely maji na vysku 230.

4 kusy .celkova vaha i z profily do 140 kg .A zed je 50 z tvarnic .Tam bude pracne kotveni.

Rozumim. Uznejte ale, ze obrazek vyda za tisic slov a narozdil od Vas my skutecne nevime, jak ta konstrukce vypada.

-

Po upresneni tedy:

140kg na 8 sroubech je cca 18kg na sroub na cca tech 10cm paky.

Coz pro sroub M16x2 odpovida ohybovemu napeti zhruba 84MPa.

I kdyby ty tyce byly z nejvetsiho blata pevnosti 3.6 s mezi kluzu v tahu cca 180MPa, odpovida to pri statickem zatizeni dovolene pevnosti v ohybu cca 110MPa.

To znamena, ze to ty srouby unesou s bezpecnosti alespon 1.3.

Coz by sice nebylo uplne nejvic, ale stale by to unesli. Ale to skutecne plati pouze pro ten nejhorsi mozny material, z ktereho se snad zavitovka necha sehnat - jestli vubec.

V realu seznet zavitovku idealne 8.8, kdy mez v kluzu bude 640MPa a dovolene napeti pri statickem ohybu alespon 180MPa. Pak uz tam mate vice jak dvojnasobnou bezpecnost a muzete si to dovolit pretizit a nebo mit spoleh, ze to srouby unesou i pri nerovnomernem rozlozeni zatizeni.

-

Pri takovemto zatizeni ohybem je potreba dale pocitat i s pruhybem sroubu, ktere bude pri danem zatizeni cinit cca 0.2mm. Coz je zanedbatelne.

hodnocení

p.axus dik,presne jste to popsal i bez vykresu.Tak hle jsme v praci nikdy nepocitali .Akorat nevim zda se dozvim v hobymarketu oznaceni zavitovky.

Akorat jsem nepochopil ze ty nejhorsi srouby by unesli 1.3.? A zatizeni bude kazdopadne rovnomerne .Vaha snehu na nich nebude .

1.3 mysleno bezpecnost. Tedy 1.3 nasobek toho co pozadujete.

Ono to ve skutecnosti bude mnohem vic. Dovolena ohybova napeti jsou obvykle znacne podhodnocena (z dobrych duvodu) oproti skutecne unosnosti.

Urcite tu pevnost uvadi i v hoby marketech.

Zde priklad Hornbachu hornbach.cz/...

Dole je uvedena trida 4.8

Coz je sice blato, ale stale pevnejsi, nez co sem uvedl jako priklad ja.

hodnocení

mas pravdu znaceni jsem nasel i v Castorame. 4,8

Dik

hodnocení

p.Axus jeste bych vasa pozadal o jedno posouzeni.Ty zavitovky jste hned spocital a podlozil daty.

Jeste posouzeni profilu ktery nasledne vahu bude drzet. Budou dva nad sebou 140 cm.

Budu se venovat jednomu. Delka 455 cm. v krajich zavitovky 16 . pak co 150 cm zavitovka. celkem 4 na teto delce. Zaveseny 4 panely maji vahu po 30kg. Tak ze jeden profil by mel udrzet rozlozenou zatez 60 kg.

Profil Jakl 50 x 20 x 2 . Zavitovky v navrtanych otvorech 17mm

hodnocení

to vis ze jo:)
hlavne ze si rozumime.Jinac velmi odborna odpoved.

Hele, nakres by vazne pomohl.
Jelikoz jak to chapu z toho popisu, tak bych rekl, ze to musi byt tak robustni a unest cokoliv, ze by ani nikoho nenapadlo se nosnosti toho jeklu vubec zabyvat.

Takze si rikam, ze tomu popisu spise dobre nerozumim.

hodnocení

Tak jsi mne hecnul,a sve myslenky jsem dal do psaci podoby:)

Cervene znamena zavitove tyce.je tam uvedena roztec zavitovek.Zed je skvarove tvarnice prijde to na zabetonovani. profil 50x20x2. Modre znamena panely . Vaha panelu je dle popisu 29,5 kg. Profily budou dva nad sebou.Miry jsou v cm.

Druhy obrazek - jak bude zavitovka ukotvena s profilem.

Nosnost zavitove tyce
Nosnost zavitove tyce #2
hodnocení

tak jsem na tvuj popud vypracoval nacrtek pro lepsi posouzeni.A ten byl moderatorem skryt,ze jsem neco porusil.

Tak tedy nevim jak bych mel postupovat.Nejak to straci logiku poradny.A jelikoz v nasi republice spousta veci postrada logiku tak se ani nedivim.

jakl

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

0x

Podle mého názoru by to mělo udržet v pohodě. Pokud máte obavu, mohly by se závitovky vyztužit spojovacími maticemi (M16 jsou dlouhé 48mm).

doplněno 12.12.22 13:53:

BTW, tohle je spíš otázka do poradny a ne do volné diskuse.

hodnocení

to vyztuzenim ,dobra myslenka.

autak
hodnocení

0x

Ad M16:

Na každé straně (u obvodové stěny a u jádra) pouhé dva M16 šrouby držely nosníky zalité betonem ve WTC 1 i 2 a prý proto to spadlo tím slavným palačinkovým efektem jsk domeček z karet.. kdyby tam byly 4, tak ... (by byly 2x dražsí, noo)

V sedmdesátých letech "dobrá praxe" a dnes už se to počítá jinak :)

hodnocení

ucast v diskuzi splnena,ale co stim chtel basnik rict?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]